2012-10-13 12:05:15
Φωτογραφία για ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Όλι Ρεν: Χρειάζεται μέτρο στη λιτότητα

«Η Ελλάδα είναι μια ιστορία άδικων παρεξηγήσεων, υπάρχουν αρνητικά άδικα στερεότυπα που πρέπει να τα αντιστρέψουμε λέγοντας την αλήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Αρλέμ Ντεζίρ, νέου αρχηγού του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, τον οποίο επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Παρίσι. 

«Κάθε προοδευτικός Ευρωπαίος, πρόσθεσε, καταλαβαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι σε αριθμούς, πάρα πολύ μικρό για την Ευρώπη. Άρα η Ελλάδα πρέπει να γίνει εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική, και όχι απλώς εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας».

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ντεζίρ καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά αυτό που λέμε, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Θα εργαστούμε μαζί και προσωπικά και στο επίπεδο των κομμάτων μας, καθώς και με άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού νότου
. Καθήκον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε μια ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη γραμμή. Υπολογίζουμε πάρα πολύ στους νέους σχηματισμούς που μπορεί να εμφανιστούν με την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εκλογή του πριν μερικούς μήνες συμβολίζει πολλά πράγματα, δίνει ελπίδες και πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά στο επίπεδο αυτό για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, που βάσει της εσωκομματικής διαδικασίας θα αναγνωριστεί επισήμως ως ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος στις 18 του μήνα, δήλωσε από πλευράς του ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για την απάντηση στην κρίση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κερδοσκόπων» είπε, «θέλουμε να τη συμφιλιώσουμε με τους λαούς της και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική. Θέλουμε να αλλάξει η ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει κατ' ευθείαν, όπως η FED στην Αμερική, θέλουμε η τρόικα να αποδεχθεί την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα».

Ειδικά για τη χώρα μας, ο Ντεζίρ υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτες προσπάθειες, πολύ σκληρές για τον λαό». «Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» πρόσθεσε, «δεν ανήκει μόνο στο ευρώ, αλλά είναι μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής πορείας της Ευρώπης. Όλοι μαζί, Γάλλοι, Γερμανοί, Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στην απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην κρίση. Αυτή είναι η μάχη που εμείς οι Γάλλοι σοσιαλιστές θέλουμε να δώσουμε με τους Έλληνες συντρόφους μας και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές».

Με αφορμή την επικαιρότητα, ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε στο Τόκιο ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ίδιος επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα, είπε, να βγει από την κατάσταση της κρίσης και να περάσει σε ένα ξέφωτο που θα της επιτρέψει να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξανακερδίσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκύπτει λόγω του ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα, χωρίς να χρειασθεί να κουρευτούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με κανένα Κοινοβούλιο κάποιου κράτους-μέλους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές που αυτό το επιτρέπουν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να κάνουμε την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα ύφεσης, ρευστότητας και άρα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, στην απασχόληση, στους απλούς και φτωχούς ανθρώπους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τέλος ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ λεπτή και δύσκολη, η δε κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη». «Πρόκειται να πάρουμε πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πάρα πολλές, είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες, αλλά πρέπει να έχουμε μια σαφή προοπτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, πολιτικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Όλι Ρεν: Χρειάζεται μέτρο στη λιτότητα  

 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε ομιλία του ενώπιον του ΔΝΤ στο Τόκιο, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση.

"Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της (δημοσιονομικής) εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω" τόνισε ο Όλι Ρεν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ. "Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη" υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το ζήτημα της ορθότητας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πυροδότησε συζητήσεις στην ετήσια αυτή σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν. Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος δυο ετών στην Ελλάδα για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της, όπως ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της. "Αντί για μια μετωπική και μαζική μείωση, είναι καμιά φορά προτιμότερο να έχουμε περισσότερο χρόνο δεδομένου ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν σήμερα πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων" τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στο Τόκιο, το ΔΝΤ περιμένει μεγαλύτερη ύφεση εφέτος στην ευρωζώνη, με μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% αντί του 0,3% των προηγούμενων προβλέψεων, τον Ιούλιο. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι συνεπώς πιο περιορισμένη απ' ό,τι αναμενόταν: +0,2% τον επόμενο χρόνο αντί του 0,7%.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε στο Τόκιο ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί πριν από "ένα χρόνο και κάτι". Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2013 "αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου", τόνισε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να πάρει "ένα χρόνο και κάτι".

Η δημοσιονομική πολιτική των πλουσίων χωρών θα πρέπει να είναι τέτοια που να ευνοήσει όσον το δυνατό την οικονομική ανάπτυξη, ανακοίνωσε πάντως η οικονομική και νομισματική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο. "'Έχουν ανακοινωθεί σημαντικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης, κυρίως στην Ευρώπη, όμως η αποτελεσματική και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή τους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", τόνισε το όργανο αυτό, το οποίο είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων του ΔΝΤ.

Στο Τόκιο πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επιτροπή αυτή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις "σημαντικές προόδους" στην ευρωζώνη, ωστόσο επισημαίνει ότι "είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα". Όσον αφορά στη μείωση των ελλειμμάτων, που κατηγορείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι έγινε πολλή συζήτηση για το θέμα αυτή αυτήν την εβδομάδα στο Τόκιο. "Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που κάποιες φορές παρουσιάστηκε ως διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένες χώρες έχει να κάνει με την αντίληψη κάθε πλευράς για το θέμα αυτό".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ