2012-10-13 21:31:40
Φωτογραφία για Σαρώνουν συντάξεις, όρια ηλικίας, δαπάνες υγείας-ακριβαίνει η ΔΕΗ...!!!
Μέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας και δαπάνες Υγείας, διατηρώντας την κρατική συμμετοχή μόνο για τα φάρμακα που χορηγούνται σε χρόνιες παθήσεις 

και αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ευρέως χορηγούμενα σκευάσματα, καθώς και σειρά από ρυθμίσεις, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά με πληρωμή των λογαριασμών σε μηνιαία βάση, και την πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, προβλέπει το νέο Μνημόνιο που συνέταξε ήδη η Τρόικα ξεκινώντας από τις δράσεις που θεωρεί ως «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ!

Το κείμενο της Τρόικας για το νέο Μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται 8 από τα 9 συνολικά κεφάλαια που θα συνοδεύουν το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εξασφάλισε και φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα ο «Τύπος της Κυριακής». Πρόκειται για μέτρα που φέρνουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς προβλέπουν:


Την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια από την 1/1/2013 με ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ως την 1η Δεκεμβρίου του 2012, καθώς είναι μία από τις «δράσεις» που η Τρόικα θέτει σε προτεραιότητα (prior to disbursement) για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Την άμεση αλλαγή (επανυπολογισμό) όλων των επικουρικών συντάξεων για τα Ταμεία που είναι ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και, μάλιστα, η βόμβα που σκάει είναι ότι στο ΕΤΕΑ θα μπουν υποχρεωτικά και τα επικουρικά ταμεία που ζήτησαν -βάσει νόμου- να εξαιρεθούν, δηλαδή αυτά των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα (ΤΕΑΙΤ). Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τον Δεκέμβριο του 2012. Περικοπές 1 δισ. ευρώ το 2013 από τα φάρμακα, ώστε η συνολική δαπάνη να φτάσει στα 2,44 δισ. ευρώ και να μειωθεί περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2014, που είναι κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης Κατάργηση πολλών σκευασμάτων (χαπιών, φαρμάκων κ.ά.) από τη θετική λίστα και διατήρηση στη λίστα μόνο των φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις. Αυτό θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς μιας σειράς φαρμάκων στα οποία σήμερα έχουν μικρή συμμετοχή (25%-15%, αν είναι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ). Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 5% για τα δημόσια νοσοκομεία εντός του 2013. Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, (απόφαση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2012 και εφαρμογή από Ιανουάριο του 2013). Πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, σε όλους τους τομείς. Απελευθερώνονται… ακόμη και οι άδειες για καντίνες σε δημόσια κτίρια, ενώ ειδικά για εμπορικές ζώνες, όπως αεροδρόμια και λιμάνια, ζητείται να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μάχη για να αποτραπούν οι επώδυνες αλλαγές στα «εργασιακά»

Μάχη για να αποτραπούν οι επώδυνες αλλαγές στα «εργασιακά» που έθεσε επίσημα η Τρόικα στον υπουργό Εργασίας δίνει η κυβέρνηση. Η τελική θέση της κυβέρνησης (για το σύνολο του πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο) θα καθοριστεί πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, τα επόμενα 24ωρα.

Οι επικεφαλής της Τρόικας, Π. Τόμσεν (από το ΔΝΤ), Μ. Μορς (από την Κομισιόν) και Κλ. Μαζούχ (από την ΕΚΤ) κατέθεσαν και επίσημα πλέον τις προτάσεις τους στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας:

Την κατάργηση των αυτόματων προσαυξήσεων (τριετίες) και των επιδομάτων από τον κατώτατο μισθό, χωρίς περαιτέρω μείωσή του από τα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ. Τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και των χρόνων προειδοποίησης κατά 30%. Την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να επιτρέπονται η προσέλευση και η αποχώρηση εργαζομένων (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) 1 ώρα νωρίτερα και 1 ώρα αργότερα από το κανονικό 8ωρο. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», το υπουργείο αντιπρότεινε την αντικατάσταση του σημερινού τρόπου υπολογισμού των τριετιών με ένα νέο σύστημα ποσοτικής (αντί ποσοστιαίας) αύξησης, αφού πρώτα νομοθετηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από το κράτος έπειτα από γνωμοδότηση και των κοινωνικών εταίρων. Με το νέο σύστημα (που προτείνει το υπουργείο), ο εκάστοτε κατώτατος μισθός (π.χ. τα 586 ευρώ που θα μείνουν παγωμένα ως το 2014) θα μπορεί να αυξάνεται ανά τρία χρόνια με ένα ποσό της τάξης των 20-30 ευρώ (έναντι 52 ευρώ που είναι σήμερα η αύξηση με μία τριετία). Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι οι εργοδότες και τα συνδικάτα να καθορίζουν αυτό το ποσό της αύξησης, ενώ η ακραία θέση της Τρόικας είναι να μην υπάρχουν καθόλου θεσμοθετημένες αυξήσεις, παρά να δίνονται μόνο με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις!

Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με τη λήξη της Εθνικής Σύμβασης τον Ιανουάριο του 2013 και την αντικατάστασή της από το νομοθετημένο «εθνικό μισθό», τότε υπάρχει ο σοβαρότατος πλέον κίνδυνος να φύγουν οι τριετίες και για τους παλιούς εργαζομένους και η διαπραγμάτευση για τις αποδοχές τους να ξεκινήσει από τα 586 ευρώ, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να επικαλεστούν ότι η Εθνική Σύμβαση έχει λήξει και από τη στιγμή που δεν ανανεώνεται με τις υπογραφές των κοινωνικών εταίρων, ο μισθός εκκίνησης είναι τα 586 ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις, το υπουργείο έχει θέσει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη μείωσή τους κατά 16,67%, με τον υπολογισμό τους χωρίς την προσαύξηση των δώρων. Δηλαδή, η αποζημίωση να υπολογίζεται ως εξής: μισθοί αποζημίωσης x12/12, ενώ σήμερα είναι μισθοί αποζημίωσης x 14/12.

(περισσότερα στον Τύπο της Κυριακής)
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ