2012-10-14 18:09:53
Φωτογραφία για Eφαρμοστές τελεσιγράφων της τρόικας οι κυβερνώντες...!!!
Παρέλαση επιτηρητριών σε στυλ και με ύφος ύπατων αρμοστών στο χρεοκοπημένο προτεκτοράτο τους σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. 

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης η φράου Μέρκελ επίβλεψε τους τοποτηρητές των αποικιών της, ενώ η… komissaari - όπως μεταφράζεται στα φινλανδικά η λέξη επίτροπος - Σεσίλια Μάλστρομ επιθεώρησε τις επιδόσεις των γηγενών εν Ελλάδι εντεταλμένων της για την πρόοδο των δράσεων που καθιστούν τη χώρα αποθήκη κολασμένων ψυχών κι εξασφαλίζει την «Άρια» καθαρότητα της υπόλοιπης και κυρίως της βόρειας Ευρώπης.

Ο… ιθαγενείς αξιωματούχοι, αφού πρώτα πιάστηκαν από τις πολλές γονυκλισίες, τις οσφυοκαμψίες και τα ηδυπαθή χειροφιλήματα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Ο ερχομός της Μάλστρομ προηγήθηκε αυτού της Μέρκελ, δεν έγινε μέσα σε καθεστώς δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, πλην όμως, στο υπ’ αριθμόν νούμερο 2 πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, το μεταναστευτικό ζήτημα δηλαδή, υπήρξε εξίσου… «αυταρχική»!


Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, δεν παρέλειψε ν’ αφήσει δηλητηριώδεις αιχμές. «Τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης και της μη αποτελεσματικήςπολιτικής ασύλου δεν προέκυψαν στην Ελλάδα λόγω της κρίσης. Τα πράγματα, όμως, τώρα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα κι έλαβα κι από τις ελληνικές αρχές την πολιτική δέσμευση για συντονισμένη δράση σε αυτούς τους τομείς», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Οι εδώ εφαρμοστές των τελεσιγράφων των Βρυξελλών και στην προκειμένη περίπτωση ο… «Ξένιος» Δένδιας, αφού πρώτα εξύμνησε γονυκλινής τη Μάλστρομ («Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυρία Μάλστρομ για την πρόθεσή της να εισηγηθεί την αύξηση της χρηματοδότησης στη χώρα από το 75 στο 95%, για να υποστηριχτούν όλες αυτές οι δράσεις, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών»), συνυπέγραψε ένα κείμενο που καθιστά τη χώρα ακόμα πιο… «βαθύ» προτεκτοράτο. Ένα κείμενο που περιέχει όρους όχι για την αποτροπή, αλλά για την εσωτερική διαχείριση του προβλήματος.

Τι περιλαμβάνει το κείμενο

Το κείμενο καθιστά με 13 επαχθείς όρους την Ελλάδα, με ελαφρά αντεστραμμένη την ετυμο-λογική ερμηνεία, φόρου υποτελής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. θα χρηματοδοτεί και η Ελλάδα θα σωρεύει - διαχειρίζεται εκ των ενόντων το πρόβλημα. Ζητήθηκαν ή διαβεβαιώθηκε:

1.  Εγγυήσεις για τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου.

2. Να μην έχουν προσωρινό χαρακτήρα τα μέτρα στον Έβρο.

3.  Η Επιτροπή και ο Frontex θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά.

4. Οι ανακαινίσεις στα κέντρα της Χίου, της Σάμου (μέχρι τον Οκτώβριο 2012) και στο Φυλάκιο (μέχρι τον Ιανουάριο 2013) να ολοκληρωθούν.

5.  Αύξηση του προσωπικού στη νέα υπηρεσία ασύλου.

6.  Αναθεώρηση του action plan μέχρι το τέλος του χρόνου.

7. Έκκληση στα κράτη - μέλη να προσφέρουν συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης στην Ελλάδα.

8. Απλοποίηση της νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

9. Εισήγηση, όπως είδαμε, για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από 75 στο 95%, μόνο όμως για τα κράτη - μέλη που επωφελούνται από έναν οικονομικό μηχανισμό στήριξης.

10. Υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα για την άφιξη υπηκόων τρίτων χωρών από τη Συρία.

11. Ένταση της προσπάθειας ώστε η Επιτροπή να πείσει τις τουρκικές αρχές να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία επανεισδοχής, τα συμπεράσματα της οποίας προέκυψαν έπειτα από διαπραγμάτευση στις 21 Ιουνίου 2012.

12.  Συνεργασία από το επόμενο έτος για την εφαρμογή των αναθεωρημένων νομικών μέσων για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

13. Η εφαρμογή των παραπάνω δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα.

Άμα έχεις τέτοιους φίλους, κοιμάσαι ήσυχος.

Εν κατακλείδι, αυτό που μας είπε αφήνοντάς μας σύξυλους η Μάλστρομ είναι, ως προς το θέμα των προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν δίοδο προς την Ευρώπη, ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, με τους 9.000 από αυτούς να κατευθύνονται προς χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Για τους υπόλοιπους 241.000 δεν είπε κουβέντα. Ούτε πού κατευθύνονται, ούτε ποιοι θα τους φιλοξενήσουν. Τι να πει όμως για τα αυτονόητα;

Και για να μας χρυσώσει το χάπι, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει την επόμενη χρονιά πόρους ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή προγραμμάτων σχετικών με τη μετανάστευση, από τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Ταμεία που τα χρηματοδοτούν, ενώ η εθνική της συμμετοχή έχει μειωθεί στο 5% λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Για τα έτη 2011 - 2012 η χρηματοδότηση έφτασε τα 170 εκατ. ευρώ.

Όλα καλά κι όλα ωραία… Όπως ακριβώς ο «Ξένιος» Δένδιας που είχε απομείνει εκστατικά χάσκων από τον ενθουσιασμό. Έτσι απαθανατίστηκε στα σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Η Συρία

Η διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και η εμφάνιση διαρκώς νέων εστιών δημιουργίας πολυπληθούς προσφυγικού πληθυσμού, όπως στη Συρία, πειθανάγκασε τα μέλη της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής να προβούν στα μέσα του περασμένου μήνα στην κατ’ εξαίρεση έγκριση χρηματικής ενίσχυσης της Ελλάδας με το διόλου ευκατοφρόνητο ποσό των 9.000.000 ευρώ.

Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο, ενώ, όπως σημειώνεται, εκπονείται μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και το σχέδιο ανάσχεσης των ροών και για τη νησιωτική χώρα.

Μάλιστα, προκειμένου να ελαστικοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης κι εκταμίευσης, τα ευρωπαϊκά ταμεία αρωγής για το μεταναστευτικό ζήτημα πρόκειται από τέσσερα να συγχωνευτούν σε δύο, ενώ στη χώρα μας η δικαιοδοσία από πολυδιασπασμένη, όπως είναι σήμερα, αναμένεται να υπαχθεί σε μία διαχειριστική αρχή.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να συσταθούν τα ταμεία Μετανάστευσης και Ασύλου, τα οποία θ’ αντικαταστήσουν τα ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής που συσχετίζονται σ’ επίπεδο διαχειριστικής δικαιοδοσίας με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ταμείο Ένταξης που υπάγεται στο Εσωτερικών και το ταμείο Προσφύγων που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι σε κάθε σύσκεψη τους τελευταίους μήνες γίνεται μνεία στο πρόβλημα που συσσωρεύεται στη Συρία. Πρόκειται για πρόσφυγες με διαβατήρια και όχι παρά-νομους, για τους οποίους υπάρχει πρόβλεψη παροχής ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους. Εδώ ακριβώς εμπίπτει και η επίσκεψη της Μάλστρομ. Για το θέμα της Συρίας.

Στο πλαίσιο αυτό καθαυτό καταρτίστηκε το σχέδιο «Ιώνη» από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που παρουσίασε πρόσφατα ο Δένδιας στον πρωθυπουργό, και που μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεθνή έκκληση για τη δημιουργία στην Ελλάδα προσφυγικού καταυλισμού σε χώρο και συντεταγμένες που ήδη έχουν χωροθετηθεί επί χάρτου, αλλά δεν προσδιορίζονται.

Όπως σημειώνεται, αυτός είναι και ο λόγος της εμπλοκής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην… τριμερή κυβερνητική ομάδα που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος, δεδομένου ότι ο στρατός έχει τα μέσα και την εμπειρία στις ανθρωπιστικές κρίσεις. Έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες σκηνές, τρόφιμα και κουβέρτες.

Ζώνες υποδοχής

Το πιο νευραλγικά καίριο και κρίσιμο σκέλος του σχεδίου «Ιώνη», που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι το τρίτο και τελευταίο, καθώς αναφέρεται στην πρόβλεψη υποβολής αιτήματος για διεθνή βοήθεια ώστε να κατασκευαστεί προσφυγικός καταυλισμός στην περίπτωση μαζικού κύματος μεταναστών από τη Συρία.

Το σχέδιο, που έλκει την ονομασία του από την πρώτη αρχαιοελληνική πόλη στην περιοχή (η πόλη Ιώνη, ευρισκόμενη κοντά στην Αντιόχεια, ήταν ελληνική αποικία κτισμένη από Αργείους, την οποία ο σοφιστής Λιβάνιος ανάγει στην εποχή της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, τον 7ο π.Χ. αιώνα), διαθέτει τρία σκέλη.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το πρώτο σχετίζεται με την καταβολή προσπάθειας ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά και διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές ζώνες υποδοχής προσφύγων εντός του συριακού εδάφους.

Μάλιστα, η Τουρκία, που πάντα επιδιώκει να επωφελείται των περιστάσεων, έχει υποβάλειπρόταση για είσοδο των στρατευμάτων της σε βάθος περίπου10 χιλιομέτρωνμέσα στο συριακό έδαφος, ώστε να δημιουργήσει λωρίδα ελέγχου κι αποτροπής των μετακινήσεων, πλην όμως θεωρείται βέβαιο ότι θ’ απορριφθεί ασυζητητί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το δεύτερο στη σειρά υπαγωγής του σχεδίου «Ιώνη» σκέλος είναι η ενίσχυση και η συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές για το ενδεχόμενο να φτάσουν και εκεί, όπως πολύ βάσιμα πιθανολογείται, καραβάνια προσφύγων.

Σύμφωνα με παρατηρητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, στη Συρία ένα κύμα προσφύγων περίπου 200.000 συμπιέζεται βόρεια στα σύνορα με την Τουρκία, όμως υπάρχει ακόμη ένα που ήδη ξεπέρασε τις 100.000 και αυξάνεται καθημερινά. Αυτό βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία και αποτελεί το κύριο πρόβλημα του εγγύς μέλλοντος, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Ανατροπές

Ο Ξένιος Ζευς, που σε ό,τι αφορά τον Έβρο μετουσιώθηκε στο εκστρατευτικό Σώμα των πρόσθετων 1.881 αστυνομικών, που ήδη έχει αποδυναμωθεί με προτεραιότητα επιλογής τους «νεοσσούς» της Αστυνομίας που μόλις βγήκαν από τις Σχολές, αναχαίτισε όπως τελικά αποδεικνύεται – κι οφείλουμε να ομολογήσουμε – τη μαζική έφοδο των παράνομων μεταναστών από τα βορειοανατολικά άκρα της χώρας, ξανάνοιξε όμως παλιούς πλωτούς διαδρόμους εισροής.

Το βάρος μετατοπίζεται στον ανατολικό νησιωτικό χώρο και κυρίως σε Χίο, Σάμο και Λήμνο. Στα δύο πρώτα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προτίθεται να λειτουργήσει κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται σε πρώτη φάση ν’ ανακαινιστούν τα κολαστήρια κράτησης που λειτουργούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μικρής όμως χωρητικότητας, μέχρι 250 ατόμων.

Στο συνοριακό με την Τουρκία γεωγραφικό περιβάλλον σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σημαντικές χωροταξικές ανατροπές. Η πλάστιγγα των διελεύσεων γέρνει πλέον εμφανώς από τον Έβρο προς τη θαλάσσια οδό με αποτέλεσμα το νότιο και το βόρειο Αιγαίο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζουν ισοδύναμα σταθμά. Περίπου 500 μετανάστες συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα, όσοι ακριβώς και στον Έβρο, ενώ πέρσι από τον Έβρο είχαν διέλθει 7.900 πρόσφυγες.

Όπως «ομολογούν» τα στοιχεία που παρατίθενται για τις εισροές του τελευταίου μήνα προς επίρρωση του επιχειρήματος, στο νότιο Αιγαίο και για το διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου το 2012 συνελήφθησαν 300 άτομα, ενώ στο αντίστοιχο του 2011 είχαν πιαστεί μόλις 50.

Στο βόρειο Αιγαίο στα ίδια κατ’ αναλογία χρονικά διαστήματα οι συλλήψεις ήταν 200 φέτος και μόλις 50 πέρσι, κάτι που ως σύνολο για όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων σημαίνει ότι οι συλλήψεις ανήλθαν στις 500 στο προσδιορισμένο χρονικό διάστημα φέτος, ενώ πέρσι ήταν μόλις 100.

Στον Έβρο, που παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη αναγωγή δεδομένων, από τις 8 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου το 2012 πιάστηκαν 500 άτομα, ενώ το 2011 ο ιλιγγιώδης αριθμός καθορίστηκε στις 7.900 συλλήψεις.

Πηγή / "Το Ποντίκι" 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ