2012-10-15 13:59:03
Φωτογραφία για Ανάχωμα των τραπεζών στη φυγή επιχειρήσεων
Αισιοδοξία ότι η δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων ομίλων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ικανή να αποτρέψει το... «κύμα φυγής» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των τραπεζιτών. Έμπειροι τραπεζίτες παραδέχονται στην ΕΞΠΡΕΣ ότι οι εξωστρεφείς επιχειρηματικοί όμιλοι μεταφέροντας την έδρα τους στο εξωτερικό απαλλάσσονται από το ρίσκο της Ελλάδας και επομένως αποκτούν μεγαλύτερη ευχέρεια στην αναχρηματοδότηση δανείων καθώς και τη λήψη νέου δανεισμού, με όρους μάλιστα σημαντικά καλύτερους από τους ισχύοντες για ελληνικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση της Coca-Cola 3E να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την έδρα του ομίλου στην Ελβετία αλλά και της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο συνιστούν ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση των Carrefour, Credit Agricole και Societe Generale να φύγουν από την Ελλάδα, πληρώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αδρά για να το επιτύχουν.


Ωστόσο οι ίδιοι επιμένουν ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι πλέον ικανές να ανατρέψουν την ανησυχητική αυτή πραγματικότητα.

Ο ρόλος των τραπεζών

Οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στις τράπεζες, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος που θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λένε ανώτατα τραπεζικά στελέχη.

Προϋπόθεση βέβαια για να την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς αυτήν, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν λόγω του φόβου της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή αποπληρωμή των 130 δισ. ρευστότητας που αντλούν σήμερα οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τον ανάλογο μηχανισμό της Τραπέζης της Ελλάδος, που με τη σειρά του θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Πλέον η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα δημιουργεί ελληνικές υπερτράπεζες που θα κληθούν να «παίξουν» πρωταρχικό ρόλο στο «στοίχημα» της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, της προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και στο άνοιγμα των αγορών, εφόσον βελτιωθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από τις αγορές.

Ήδη για παράδειγμα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους ξένους αναλυτές της δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της Eurobank, εμφανίστηκε σίγουρη ότι η νέα τράπεζα θα προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Απαντώντας στις ερωτήσεις των ξένων αναλυτών η διοίκηση του ομίλου ΕΤΕ επισήμανε ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν σε συνδυασμό με το ισχυρό μέγεθος και κυρίως τη σημαντική καταθετική βάση, θα μειώσουν την εξάρτηση από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Η διοίκηση της ΕΤΕ πρόσθεσε επίσης ότι η δημιουργία ενός ισχυρού για τα διεθνή δεδομένα τραπεζικού ομίλου θα ενισχύσει της κλονισμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι η νέα τράπεζα, λόγω μεγέθους και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί, θα έχει τη δυνατότητα γρηγορότερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Τα μεγέθη των τριών ομίλων

Μετά τη συγχώνευση ο όμιλος ΕΤΕ θα έχει ενεργητικό περί τα 180 δισ. ευρώ. Τα συνολικά δάνεια προς τους πελάτες θα ανέρχονται σε 109,7 δισ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις σε 87,9 δισ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς του νέου ομίλου θα αντιστοιχεί σε 36% στις χορηγήσεις, 32% επί των χορηγήσεων και 26% επί των καταστημάτων.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι με την εξαγορά της Eurobank θα επιτύχει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank μετά τη συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα θα εξασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ενδέχεται να μη χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά να προχωρήσει μόνο σε έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, τα επονομαζόμενα CοCοs. Με βάση τη συμφωνία, η Credit Agricole θα έχει ενισχύσει την Εμπορική κατά 700 εκατ. ευρώ, πλέον των 2,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη βάλει για το σκοπό της επανακεφαλαιοποίησης της ελληνικής θυγατρικής της.

Το νέο τραπεζικό σχήμα θα έχει 25% μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις, 17% στις καταθέσεις και 21% στα καταστήματα.

Η Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε ένα ισχυρό τραπεζικό σχήμα μετά την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ επίκειται και η συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank.

Xωρίς να υπολογίζεται η Geniki Bank, η Πειραιώς έχει μερίδιο αγοράς 16% στις χορηγήσεις, 16% στις καταθέσεις και 23% στα καταστήματα.

Μετά την απορρόφηση της ATEbank από τον όμιλο Πειραιώς το σύνολο του ενεργητικού του νέου σχήματος ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 35 δισ. ευρώ και οι συνολικές χορηγήσεων σε 47 δισ. ευρώ.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ