2012-10-17 08:09:37
Φωτογραφία για Πρίνος: Στο περίμενε η Energean Oil για ανανέωση
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Σε εκκρεμότητα παραμένει η χρονική επέκταση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Εnergean Oil, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο, γεγονός που αναστέλλει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία της εταιρείας και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο διακοπής της εκμετάλλευσης.Στην υπόθεση αυτή που εκρεμμεί εδώ και χρόνια, έκανε παρέμβαση με επιστολή του ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ και γραμματέας της Κοιν. Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος ας σημειωθεί ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο με υπόδειξη του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός στην επιστολή του τονίζει ότι η προεργασία για την υπογραφή της νέας σύμβασης είχε ολοκληρωθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές, ενώ το κείμενο της σύμβασης είχε δοθεί στα κόμματα. Παρ΄όλα αυτά το θέμα βάλτωσε και δεν προχώρησε τίποτε.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, οι εντολές από το Μαξίμου στους αρμόδιους υπουργούς, είναι να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει λάβει διαβεβαιώσεις αρμοδίως, ότι «σύντομα» θα κληθεί για διαπραγμάτευση επί του κειμένου της σύμβασης, χωρίς όμως να προσδιορίζεται τι σημαίνει το «σύντομα».


Αναφορικά με τη σκοπιμότητα της νέας σύμβασης, από την πλευρά της Εnergean Oil έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι το να ισχύσει για τον Πρίνο, το ίδιο καθεστώτος που ισχύει και για τις άλλες "πετρελαιοπιθανές περιοχές", αποτελεί κατ΄αρχήν θέμα ίσης μεταχείρισης εκ μέρους του Δημοσίου.

Όπως τονίζεται, στην περίπτωση του Πρίνου η υπόθεση έχει άμεση πρακτική διάσταση. Συγκεκριμένα, για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης στον Πρίνο, απαιτούνται νέες επενδύσεις τόσο για την εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε», όσο και για την αύξηση της παραγωγής στα υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα "Πρίνος" και "Βόρειος Πρίνος". Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε» που αποτελεί ανάσα ζωής για την εκμετάλλευση πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, θα απαιτηθούν επενδύσεις σε νέα εξέδρα άντλησης και άλλα έργα υποδομής προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης στα άλλα δύο κοιτάσματα, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των σεισμικών καταγραφών στον Κόλπο της Καβάλας, τα οποία έλαβε πρόσφατα η εταιρεία από το ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι επενδύσεις περιοριστούν στο κοίτασμα «Ε», η χρηματοδότησή τους απαιτεί την ύπαρξη σύμβασης παραχώρησης με το Δημόσιο, η χρονική διάρκεια της οποίας θα εγγυάται την εξυπηρέτηση των δανείων που θα ληφθούν, μέσω των εσόδων από την εξαγωγή πετρελαίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Πρίνου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1.900 βαρέλια την ημέρα, ενώ στις εγκαταστάσεις άντλησης απασχολούνται μόνιμα 265 άτομα, και επιπλέον 80 μέσω εργολάβων. Αυτή τη στιγμή, ο Πρίνος μαζί με τη βιομηχανία λιπασμάτων ΒΦΛ, αποτελούν τις μοναδικές μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, η οποία έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση.

Η επιστολή Μανιάτη προς υπουργό ΠΕΚΑ

«Κύριε Υπουργέ,

σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΥΠΕΚΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ευαγ. Βενιζέλο, αλλά και των ενημερώσεων που έχουν προηγηθεί, θα ήθελα να επισημάνω την κατεπείγουσα αναγκαιότητα άμεσης προώθησης της υπογραφής της νέας σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τις εταιρείες KAVALA OIL και ENERGEIAN OIL & GAS για τα θέματα αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή Πρίνου – Καβάλας.

Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία μου ως αρμόδιος Υφυπουργός, λίγες εβδομάδες πριν την προκήρυξη των πρόσφατων εθνικών εκλογών, είχε ολοκληρωθεί το σύνολο του σχεδίου κειμένου της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου και είχε αποσταλεί σε όλα τα κόμματα της Βουλής, προκειμένου τόσο να τους γνωστοποιηθούν οι επιλογές που είχαν γίνει, όσο και να προχωρήσουν σε πιθανές παρατηρήσεις – βελτιώσεις. Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, θεωρώ πως έχει περάσει το εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει οι σχετικές απαντήσεις και κατά συνέπεια πιστεύω ότι το ΥΠΕΚΑ μπορεί και πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και στη συνέχεια στην κύρωση αυτής από τη Βουλή των Ελλήνων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Νόμο σχετικές διατάξεις.

Σημειώνω ότι ο Πρίνος, η μόνη περιοχή εκμετάλλευσης με σταθερή παραγωγή, απασχολεί αυτή τη στιγμή περί τους 265 εργαζόμενους και 80 υπεργολάβους από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και Ανατολικής Μακεδονίας, η οποία και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Μάλιστα, έχοντας προσωπικά κηρύξει την έναρξη των εργασιών του τελευταίου γεωτρύπανου GSP Saturn, το οποίο παρέμεινε στην Καβάλα μέχρι τον Ιούλιο του 2011, είχα την ευκαιρία μαζί με στελέχη του ΥΠΕΚΑ να διαπιστώσω από κοντά τις προσπάθειες των εργαζομένων και να αντιληφθώ τη σημασία της στήριξης του επενδυτικού προγράμματος.

Μόνο έτσι, με ένα σαφώς προσδιορισμένο επιχειρηματικό πλαίσιο, ο Πρίνος που θεωρείται πλέον ένα ώριμο κοίτασμα που έχει ωστόσο ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ότι αφορά τα αποθέματα (οι αρχικές εκτιμήσεις περί αποθεμάτων ήταν γύρω στα 67 εκατομμύρια, ενώ η πραγματική παραγωγή έχει πλησιάσει τα 120 εκατομμύρια βαρέλια), θα μπει σε μια νέα φάση ανάπτυξης με πραγματικές επενδύσεις σε παραγωγικές και ερευνητικές γεωτρήσεις εντός της Λεκάνης του Πρίνου και της εν λόγω Περιοχής Εκμετάλλευσης.

Σημειώνεται δε, ότι με βάση τα διατιθέμενα στοιχεία, το λειτουργικό κόστος της Kavala Oil ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 35 εκατομμύρια, από τα οποία περίπου τα μισά αντιπροσωπεύουν το κόστος μισθοδοσίας.

Το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών στον Πρίνο ενδέχεται να δρομολογήσει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την σε εξέλιξη διαδικασία του open door σε τρία (3) διαφορετικά blocks του ελλαδικού χώρου, όσο και για τις προσπάθειες επανεκκίνησης της αγοράς και της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου έναντι της επενδυτικής κοινότητας.

Παρακαλώ όπως ληφθούν υπόψη τα παραπάνω και επισπευσθεί η διαδικασία της υπογραφής της Σύμβασης και η στη συνέχεια επικύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελος του Δημοσίου, της απασχόλησης και της αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ