2012-10-17 09:25:02
Φωτογραφία για Απάντηση στη Βουλή  Δεν ξέρουν τι πληρώνουν και για πόσα κινητά τηλέφωνα τα υπουργεία
.

Αθήνα: Πόσοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό; Το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πάντως, δηλώνει άγνοια για τον συνολικό αριθμό συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που έχουν διατεθεί στα υπουργεία και σε υπαλλήλους τους.

Αγνοια δηλώνει και για το συνολικό κόστος που επιβαρύνει ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον πανταχόθεν βαλλόμενο φορολογούμενο πολίτη. Και όμως, μέχρι τις… 25 Νοεμβρίου 2010 όλα τα υπουργεία θα έπρεπε -θεωρητικώς- να έχουν υποβάλλει κατάλογο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους κατόχους κινητών τα οποία πληρώνει η υπηρεσία, κάτι, ωστόσο, που ουδέποτε έγινε αν και εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος επί υπουργίας Ραγκούση, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υπαγωγής όλων των κινητών σε ένα πρόγραμμα για περιστολή της συγκεκριμένης δαπάνης.


Μάλιστα ο τότε υπουργός ζητούσε να μάθει τον συνολικό αριθμό συνδέσεων της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιούσαν και το συνολικό κόστος για τα έτη 2008, 2009, και 2010, καθώς και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μονάδων που είχε προσδιοριστεί.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που απηύθυνε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης με αφορμή σχετικό ερώτημα του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρη, το υπουργείο του δεν διαθέτει άλλα στοιχεία πλην όσων αφορούν το ίδιο και συγκεκριμένα: το κινητό τηλέφωνο του υπουργού με απεριόριστο χρηματικό ποσό κλήσεων, το οποίο κατά τον μήνα Αύγουστο ανήλθε στα 150 ευρώ, του υφυπουργού κ. Μ. Βολουδάκη, επίσης με απεριόριστο χρηματικό ποσό κλήσεων, που για τον ίδιο μήνα ανήλθε στα 256 ευρώ -περισσότερα και από του υπουργού!-, του γενικού γραμματέα που δεν έχει ακόμη εκδοθεί λογαριασμός καθώς καθυστέρησε η διαδικασία σύνδεσης, του ειδικού γραμματέα που για τον Αύγουστο ανήλθε σε 188 ευρώ, ενός άνδρα από την ασφάλεια του υπουργού με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κλήσεων τα 65 ευρώ (τον Αύγουστο το ποσό ανήλθε σε 59 ευρώ), του οδηγού του υπουργού με το ίδιο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και με λογαριασμό Αυγούστου ύψους 57 ευρώ, του ειδικού συμβούλου του υπουργού με 65 ευρώ, του γραφείου Τύπου του υπουργού με 65 ευρώ, του διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού με ανώτατο όριο τα 60 ευρώ (δεν έχει εκδοθεί ο λογαριασμός) και του μετακλητού υπαλλήλου του υφυπουργού με το ίδιο όριο (δεν έχει εκδοθεί ο λογαριασμός).

685 κάτοχοι κινητών του υπουργείου Οικονομικών

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιτάκης έχει ζητήσει τροποποίηση με μείωση των ορίων και των ατόμων που κάνουν χρήση της ατέλειας, η οποία πρόκειται να ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα. Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργού «η χρήση κινητών τηλεφώνων γίνεται κυρίως από τα μέλη της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους της κρατικής μηχανής, αλλά και από υπηρεσίες που για την καλή λειτουργία τους απαιτείται οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν να κάνουν χρήση των τηλεφώνων αυτών (όπως Λιμενικό Σώμα, Δικαστικό Σώμα και άλλες διωκτικές αρχές)».

Τονίζεται ότι ο μόνος αρμόδιος για την αγορά και τον προσδιορισμό των όρων χρήσης των κινητών είναι ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός ο οποίος καθορίζει ποιοι θα έχουν την συγκεκριμένη δυνατότητα και με ποιο ανώτατο μηνιαίο επιτρεπόμενο ποσό κατά σύνδεση.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που υφίσταται, παρά την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι πολίτες, το γεγονός ότι βάσει των πληροφοριών που επικαλείται ο κ. Ψυχάρης «μόνον στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου 685 υπάλληλοι με άγνωστο κόστος επιβάρυνσης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011». Μάλιστα με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής υπέβαλλε ερωτήσεις σε όλα τα υπουργεία για το συνολικό κόστος των κινητών συνδέσεων που διαθέτουν και χρησιμοποιούν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ