2012-10-17 10:39:02
Φωτογραφία για Το θαύμα των τραπεζικών μετοχών
Όταν οι τραπεζικές μετοχές από τα χαμηλά ενός έτους σημειώνουν κέρδη από 150% έως 350%, αφενός έχουμε να κάνουμε με αποδόσεις-έκπληξη και αφετέρου δικαιολογείται η κατοχύρωση κερδών σε κάποιες συνεδριάσεις. Ηδη, λοιπόν από τα χαμηλά ενός έτους, η Alpha Bank είχε δώσει κέρδη άνω του 350%, η Eurobank σχεδόν 312%, η Πειραιώς 159% και η Εθνική 139%. Οπως φημολογείται στην αγορά, κατά κύρια βάση η τραπεζική αντίδραση κατά τους τελευταίους μήνες ήταν αποτέλεσμα δράσης χαρτοφυλακίων που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις ίδιες τις τράπεζες. Ητοι, βασικοί μέτοχοι, insiders, φιλικά χαρτοφυλάκια, πελάτες και εφοπλιστικά κεφάλαια, κάποια ξένα επενδυτικά «σπίτια» (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup κ.λπ.), ολίγον από cross buying, δηλαδή αγορά μετοχών μιας τράπεζας από χαρτοφυλάκια άλλης και το αντίστροφο, αλλά και το σχετικό short covering συνέθεσαν κατά βάση το ανοδικό παζλ ή, καλύτερα, το ράλι.


Δεδομένου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η πώληση της Εmporiki Bank συν το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που «έδειχναν» προς τη θετική για τους τραπεζίτες κατεύθυνση, άνθρωποι της αγοράς εγείρουν θέμα εσωτερικής πληροφόρησης και front running από πλευρές που ενδέχεται να γνώριζαν κάποια πράγματα. Από την άλλη, η υπόλοιπη αγορά δικαιολόγησε αρχικά την αντίδραση στις προσδοκίες για ολοκλήρωση της πώλησης της Εmporiki Bank αλλά ακολούθως έτριβε τα μάτια της από το εύρος και την ένταση του ράλι. Μένει να δούμε, στην περίπτωση που κάτι πάλι αλλάξει ως προς τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης που θα μεταβάλει τα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών στα γραφεία των αναλυτών, των διεθνών διαχειριστών και ξένων οίκων και στα άδυτα των hedge funds, αν θα το μάθει αυτή τη φορά η αγορά ταυτόχρονα ή πάλι κάποιοι θα το ξέρουν πρώτοι και θα σπεύσουν να ξεφορτώσουν Κινητικότητα από ξένους

Γενικότερα οι διεργασίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, κατά κύριο λόγο, και ακολούθως η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι για την ώρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ξένων funds, τα οποία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα πονταρίσματα

Στα dealing rooms μιλούν για πονταρίσματα από εγχώριους και ξένους παίκτες, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, στα κρατικόχαρτα, όπως βέβαια και για σποραδικές τοποθετήσεις σε «καλά και αμυντικά χαρτιά», όπως χαρακτηρίζει η αγορά κάποιες ποιοτικές και υποτιμημένες περιπτώσεις του 20άρη αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, το πλήθος των ανοιχτών μετώπων είναι σαφές ότι επηρεάζει την καθημερινότητα της «Λ. Αθηνών», καθώς είναι δεδομένο ότι η κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ε.Ε. αποτελεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο, όπως και ο τρόπος αντιμετώπισής της, ενώ μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και άλλου είδους διεργασίες ακόμα είναι υπό… διευθέτηση στη χώρα μας. Αρα, το τοπίο και το κλίμα παραμένουν δύσκολα, εύθραυστα και θολά, αν και εσχάτως έχουν αναζωπυρωθεί κάποιες προσδοκίες για αναστροφή του κλίματος όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωζώνης. Και όλοι προσδοκούν να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν ανάσες στη χώρα μας και μαζί ώθηση στο Χ.Α. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ήδη παραδοσιακά διεθνή χαρτοφυλάκια, όπως η Goldman Sachs, η Citigroup, η Μorgan Stanley, αλλά και οι Deutsche Bank, Credit Suisse προχωρούν σε τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, ποντάροντας σε συνέχιση των εξελίξεων στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πού είναι το «ταβάνι»;

Και το ερώτημα που απασχολεί τους στην παρούσα φάση τους εμπλεκόμενους με τα χρηματιστηριακά είναι εάν η αγορά έχει «ταβανώσει» και επίκειται διόρθωση ή μήπως έχει ανοίξει ο δρόμος προς υψηλότερα επίπεδα, πόσω μάλλον για τους στόχους άνω των 900 -940 μονάδων. Aυτό που υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες είναι πως το ράλι, που ήταν πρωτίστως τραπεζικό, φέρεται βάσει φημών και πληροφοριών να έλαβε χώρα κυρίως με την υποστήριξη χαρτοφυλακίων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ίδιες τις τράπεζες και αποτέλεσε μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση προεξοφλητικού χαρακτήρα γύρω από την πώληση της Emporiki Bank. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι όσοι μπήκαν σταδιακά στον κύκλο των συναλλαγών –αρχικά κάποια λίγα ξένα χαρτοφυλάκια και οι εγχώριοι traders, και ακολούθως, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, κάποιοι μεμονωμένοι κωδικοί και παίκτες από τα παλιά– «έπαιξαν» με όρους μόνο προσδοκιών αλλά και τεχνικής ανάλυσης, οι τραπεζικοί τίτλοι, ο Γενικός Δείκτης και ο «20άρης» κινήθηκαν σε «τεχνικά μονοπάτια και όρια».

Καθώς όμως η αγορά έδειξε να είναι σε… «διακεκαυμένη ζώνη», μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ουκ ολίγες παράμετροι και «λεπτομέρειες», τα όρια αυτά είναι κάπως θολά και αδιευκρίνιστα, τουλάχιστον για τους πολλούς, γιατί κάποιοι μάλλον φαίνεται να είχαν… inside information και να προέβησαν σε front running. Μάλιστα, κάποιοι ίσως να ξέρουν και πάλι κάτι παραπάνω για τη συνέχεια, για τα μοντέλα αποτίμησης, για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης, τις επικείμενες ΑΜΚ και τους όρους τους…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εσχάτως οι διακυμάνσεις έχουν αποκτήσει… κινηματογραφική ταχύτητα, με αποτέλεσμα σε κάθε συνεδρίαση να έχουμε σκουπίσματα, αδειάσματα και συναλλαγές που σε άλλη περίπτωση θα τα βλέπαμε σε δυο-τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Κι αυτό γιατί το έμπειρο μάτι των παικτών βλέπει «στοχευμένα πονταρίσματα σε συγκεκριμένα χαρτιά», οι δε αναλυτές ουδόλως αποκλείουν, για να μην πούμε ότι το θεωρούν και απαραίτητο από τεχνικής πλευράς, το σενάριο της εξαέρωσης.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ