2012-10-17 22:01:32
Φωτογραφία για «Πόσο έχεις το νερό»; -«Ενα ευρώ»! – «Δίνω μισό, το πουλάς»;
Απίστευτη αισχροκέρδεια με τα εμφιαλωμένα νερά, που φτάνει ως και 650% ! Ενα φαινόμενο που όλοι γνωρίζουμε αλλά ουδείς μιλά γι αυτό δημόσια! Πήγαμε σε σούπερ μάρκετ, σε μίνι μάρκετ και περίπτερα και ιδού η κατάντια της οικονομίας !!!

Η Ελληνική Οικονομία υποφέρει από δομικά προβλήματα, υποστηρίζω εδώ και είκοσι χρόνια φωναχτά και θα συνεχίζω να το υποστηρίζω όσο υπάρχουν και διαιωνίζονται ακόμη και προβλήματα που μπορούν να λυθούν μέσα σε ένα βράδυ, σε μια συνεδρίαση της Βουλής!

Οι Ελληνες επιχειρηματίες όχι απλά δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους, αλλά είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται «διαρκώς στην πρίζα», σε ένα περιβάλλον που μετατρέπει τον επιχειρηματία ταυτόχρονα, σε λογιστή, φοροτέχνη και … δικηγόρο!

Σήμερα, δεν θα ασχοληθώ ούτε με βαθυστόχαστους οικονομικούς όρους, ούτε θα σας ζαλίσω με αποκαλύψεις που ταράζουν την … οικογενειακή ηρεμία και κάνουν τους συμβούλους του Μαξίμου και των κομμάτων, να ανεβοκατεβαίνουν πατώματα για να απαντούν οι … προϊστάμενοι τους!


Θα ασχοληθώ όμως με ένα θέμα, το οποίο όλοι το γνωρίζετε, όλοι το βιώνετε καθημερινά, αλλά εδώ και δέκα χρόνια δεν έχω ακούσει κάποιον να ασχολείται υπεύθυνα και να το λύνει τελικά!

Είναι ένα θέμα που μπορεί να ακούγεται … ως «ρηχό», αλλά αν το δει κάποιος με μια δεύτερη ματιά, αντικατοπτρίζει πλήρως, το σύνολο της Ελληνικής Παθογένειας, καθώς και την ανοχή του Ελληνικού λαού, συνεπώς και των εκλεγμένων πολιτικών του, σε εξόφθαλμες περιπτώσεις αισχροκέρδειας!

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι σας το έχετε ζήσει όπως είμαι και πάλι βέβαιος, ότι ουδέποτε έχετε διαβάσει κάτι επ αυτού! Ούτε καν στον οικονομικό τύπο ως μονόστηλο!!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Πρόσφατα, πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ, που ανήκει σε αλυσίδα Ελληνα επιχειρηματία στη βόρεια Ελλάδα, με καταστήματα σε όλη τη χώρα! Επειδή το τετράγωνο που κατοικώ στη Συμπρωτεύουσα έχει πρόβλημα με το νερό του Δήμου, σκέφτηκα να πάρω μερικές εξάδες εμφιαλωμένο νερό!

Εντυπωσιασμένος από την τιμή σκέφτηκα να αγοράσω μια ντουζίνα εξάδες νερού!

Βλέπετε η τιμή ήταν πέραν του δέοντος ελκυστική!

0,94 ευρώ η εξάδα!!!

Μάλιστα!

Διαιρούμενο το 0.94 με το έξι, θα συμφωνήσετε νομίζω ότι η κάθε φιάλη εμφιαλωμένου νερού μου κόστισε περίπου 15 λεπτά του ευρώ (η κάθε φιάλη)!

Δηλαδή, ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, 1.5 λίτρου, το αγόρασα προς 15 λεπτά !

Προσωπικά, θεωρώ την τιμή αυτή, ούτε φτηνή αλλά ούτε κι ακριβή, αν σκεφτεί κανείς ότι το μόνο σοβαρό κόστος που έχει ο επιχειρηματίας, είναι η πλαστική φιάλη και οι ετικέτες! Τα υπόλοιπα επιμερισμένα στην παραγωγή είναι αμελητέα κόστη! (Χωρίς να ξέρω τι έκανε για να πάρει την άδεια εμφιαλώσεως από την συγκεκριμένη πηγή ε! Για να εξηγούμαστε!)

Φανταστείτε λοιπόν ότι στην τιμή των 15 λεπτών του ευρώ κερδίζει τόσο ο παραγωγός, όσο κι ο χονδρέμπορος δηλαδή το σούπερ μάρκετ!

Μπορεί να φαίνεται μικρό ένα ποσοστό της τάξης του 25%-35% ως μικτό κέρδος αλλά αν σκεφτείτε την κατανάλωση που έχουν τα εμφιαλωμένα νερά στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, το κέρδος είναι εγγυημένο γι αυτό άλλωστε και υπάρχουν ένα σωρό εταιρίες εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα και τόσες «μάρκες» που κυκλοφορούν ευρέως!

Αλλωστε, η Ελλάδα με τις πηγές που διαθέτει, θα μπορούσε να τροφοδοτεί την μισή Ευρώπη με εμφιαλωμένα νερά!

Κάθε τι καλό όμως που συμβαίνει στη χώρα μας, στρεβλώνεται από μερικούς απίθανους τύπους, τα γνωστά «κοράκια» που κυριολεκτικά διαλύουν την αγορά, με το ανυπέρβλητο «νταβατζιλίκι» που έχει κυριαρχήσει στην Οικονομία μας!

Ενώ δηλαδή η τιμή της φιάλης σε ένα σούπερ μάρκετ ουσιαστικά είναι κοντά στα 15 λεπτά για τα φθηνά νερά και κοντά στα 20 λεπτά για τα ακριβά (επώνυμα και διαφημιζόμενα) μόλις κάποιος απομακρύνεται από το σούπερ-μάρκετ, και όσο μακρύτερα πηγαίνει, αυτή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και ακουμπά τον … ήλιο από τον οποίο ουσιαστικά μας …. προστατεύει!!!

Η ίδια ακριβώς φιάλη νερού, σε ένα μίνι μάρκετ, αν την αγοράσεις από το ψυγείο ως μονάδα, κοστίζει περίπου 0.80 λεπτά!!!

Δηλαδή πεντέμισι φορές περίπου (5,33) παραπάνω!

Δηλαδή, από το κέρδος του παραγωγού που ήταν ως και 35%, ο μεταπωλητής, κερδίζει στην πώληση 533% (πεντακόσια τριανταριά τοις εκατό)!

Δεν παραγνωρίζω ότι ανάμεσα στον παραγωγό και στον μεταπωλητή, μπορεί να υπάρχουν μεσάζοντες! Αλλά που ξανακούστηκε να πωλείται ένα μπουκάλι 1.5 λίτρου νερού με υπερκέρδος 533% !!!

Κι επειδή σας είπα ότι όσο ξεμακραίνουμε από τον παραγωγό η τιμή φτάνει στον … ήλιο, την ίδια ακριβώς φιάλη, την αγόρασα από περίπτερο της Καλαμαριάς, προς ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΥΡΩ!

Δηλαδή, 6.5 φορές παραπάνω από το σούπερ μάρκετ!

Αισχροκέρδεια;;;

Ο όρος δεν καλύπτει την πράξη και άρα πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο που να αντικατοπτρίζει την κλοπή που γίνεται επί της ουσίας, απ ευθείας από τις τσέπες μας!

633% ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΤΡΙΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ !!!!

Σκεφτείτε δηλαδή ότι μια εξάδα νερού (6 φιαλες του 1.5 λίτρου) από το σούπερ μάρκετ κοστίζει λιγότερο από ΜΙΑ φιάλη που αγοράζεις από ένα περίπτερο!!!

Δεν έχουμε απλά αισχροκέρδεια, αλλά κανονική κλοπή φίλες και φίλοι!

Κι αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα! Ειδικά από την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ!

Ερωτώ λοιπόν :

Υπάρχει στην Ελλάδα νόμος περί αισχροκέρδειας ή έχει καταργηθεί και δεν το γνωρίζουμε αυτό;;;

Ανήκει το νερό στα τρόφιμα και συνεπώς στις διατάξεις της Υπηρεσίας Εποπτείας Εμπορίου;

Ανήκει το νερό στην εποπτεία της υπηρεσίας δημόσιας Υγιεινής (Υγειονομικό) ή όχι;

Διότι, με δεδομένο ότι το νερό είναι τρόφιμο και όχι ένα πλυντήριο ή ένα αμάξι όπου ο κατασκευαστής εκτιμά την αξία του όσο εκείνος επιθυμεί, είναι εξόχως ευκολότερο για τις κρατικές υπηρεσίες, να ελέγξουν και να πατάξουν την αισχροκέρδεια, θεσπίζοντας ακόμη και διατάξεις διατίμησης!!!

Υπάρχει άραγε στην Ελλάδα, διατίμηση σε τρόφιμα, κηπευτικά και είδη πρώτης ανάγκης; Ποιος είναι αυτός που ελέγχει αυτό το κύκλωμα; Πως λέγεται βρε αδελφέ!

Αν υπάρχει τέτοια υπηρεσία, αυτοί που την απαρτίζουν, δεν έχουν αγοράσει άραγε ποτέ νερό από σούπερ μάρκετ και από περίπτερο, για να διαπιστώσουν ότι η αισχροκέρδεια ξεπερνά ακόμη και το απίστευτο και ιλιγγιώδες ποσοστό των 650%!!!!

Ναι ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, κερδίσει το κύκλωμα των εμφιαλωμένων νερών, από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή!

Το ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο θα το δούμε σε άλλο άρθρο, γιατί και γνωρίζουμε αλλά και ασχοληθήκαμε με το όλο ζήτημα, όπου εντοπίσαμε, πολύ μεγάλες περιπτώσεις, σύγχρονης νεοελληνικής τρέλας!!! Όπως επίσης, ψάξαμε και τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται και προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες!!!!!

Φυσικά, , αν συμμετέχει στον πληθωρισμό το εμφιαλωμένο νερό, είμαι βέβαιος ότι θα συμμετέχει με την τιμή πώλησης στο σούπερ μάρκετ και όχι με την τιμή πώλησης στο περίπτερο!

Το 650% κέρδος τι μπορεί να είναι άραγε θα αναρωτηθούν κάποιοι «προοδευτικοί» αρνητές της πραγματικότητας!

Τα μεταφορικά;

Το κόστος του ηλεκτρικού στο … ψυγείο;

Ή τέλος πάντων η …. μέση του υπαλλήλου που … πιάστηκε να τα κουβαλήσει!

Γιατί αν τελικά στο σούπερ μάρκετ μπορεί να πωληθεί με κέρδος 30% για τον επιχειρηματία, τι είναι αυτό που πληρώνει ο Ελληνας και η Ελληνίδα 600% παραπάνω;

Το να κερδίσει ο περιπτεράς άλλο ένα τριάντα τοις εκατό (30%) είναι θεμιτό!

Δεν θέλετε 30%;

Ωραία!

Ας κερδίσει λοιπόν τα τριπλά ! 90%

Κι επειδή είμαστε … «χουβαρντάδες», του δίνουμε άλλο ένα δέκα τοις εκατό, οπότε, αν το αγοράσει όπως εμείς από το σούπερ μάρκετ, δηλαδή 15 λεπτά την φιάλη, τότε με 100% κέρδος, μπορεί να την πουλήσει 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ) λεπτά !!!

Όχι όμως ένα ευρώ! Εκατό λεπτά δηλαδή!!!

Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας, του … «καρτέλ και της κρατικής υποκρισίας», τότε τι είναι;

Προφανώς όλα αυτά είναι γνωστά!

Δεν είναι γνωστό όμως, γιατί ουδείς μπορεί να πατάξει ένα φαινόμενο, βάζοντας απλά διατίμηση στην τιμή νερού και ελέγχοντας την τιμή πώλησης!

Τι θα πει «ελεύθερος ανταγωνισμός» και κουραφέξαλα, όταν το βασικότερο είδος στη διατροφή μας, το νερό, πωλείται με κέρδος 650%!

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι η ένδεια των πολιτικών, που απέναντι στις ψήφους που θα χάσουν από μια τέτοια απόφαση, εγγράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους, μια ολάκερη κοινωνία, που παρακολουθεί επί χρόνια, να εξευτελίζεται η αξία του χρήματος στην Ελλάδα, με μια ασυδοσία άνευ προηγουμένου, που την έχουν βαφτίσει ελεύθερο … ανταγωνισμό!

Και μπορεί στον Ελληνα να μην κάνει αίσθηση στην τσέπη του, η διαφορά που έχει το ένα ευρώ με τα δεκαπέντε λεπτά, αλλά πλησιάζει η μέρα που θα γίνει κι αυτό!

Σας έφερα αυτό το παράδειγμα αισχροκέρδειας στο εμφιαλωμένο νερό, γιατί το ζείτε όλοι καθημερινά αλλά κανένας δεν μιλά ποτέ και αγοράζει αδιαμαρτύρητα, μια φιάλη νερό προς ένα ευρώ, λες κι αγοράζει γάλα ή φυσικό χυμό φρούτων!!!

Μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ειδικά σήμερα που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, αλλά όλοι γνωρίζουμε με τι είδους αλχημείες παρουσιάζουν τον πληθωρισμό!

Με ποιες μεθόδους, εντάσσουν στις μετρήσεις προϊόντα που … δεν τα καταναλώνουμε, γιατί αν εντάξουν αυτά που πραγματικά καταναλώνουμε , τότε ο τιμάριθμος και ο πληθωρισμός θα χτυπήσουν «ταβάνι», και θα έχει πρόβλημα ο μέσος όρος της … Ευρωπαϊκής Κοινότητας!!!

Γνωρίζω ότι γράφω αυτές τις γραμμές σε «ώτα μη ακουόντων»!

Αλλά το κάνω για δύο λόγους!

Πρώτον, γιατί όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα ούτε ένα άρθρο … διαπρεπούς οικονομολόγου που να εξηγεί το φαινόμενο αυτό με το εμφιαλωμένο νερό και

Δεύτερον, για να χτυπήσω καμπανάκι σε ορισμένους που ευχαριστιούνται κάθε φορά που η ΕΛΣΤΑΤ (ξέρετε, αυτή η υπηρεσία που μαγείρευε τα ελλείμματα και το χρέος) μας λέει ότι ο πληθωρισμός της χώρας είναι χαμηλός!

Την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η «ακρίβεια» είναι ένα «τέρας αδάμαστο» στη χώρα!

Το καμπανάκι λοιπόν είναι προς αυτούς που δεν φαντάζονται ποτέ, ότι πλησιάζει η εποχή, που ο καταναλωτής, θα πηγαίνει στις επιχειρήσεις και θα λέει:

- Πόσο έχεις το νερό

- Ενα ευρώ!

- Δίνω μισό, το πουλάς;
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ