2012-10-18 13:55:04
Φωτογραφία για Ομιλία στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Το Φως διηγείται την Ιστορία του
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, φιλοξενούμε στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας

τον καθηγητή Αστρονομίας στο Α.Π.Θ. Αυγολούπη Σταύρο όπου θα δώσει ομιλία με θέμα "Το Φως διηγείται την Ιστορία του"

Περίληψη ομιλίας:

Οι παρατηρήσεις των τεχνικών δορυφόρων COBE και WMAP στην ακτινοβολία των 270 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν και που συνεχίζονται με τον δορυφόρο Planck θεωρήθηκαν ως οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις της τελευταίας εικοσαετίας του 20ου αιώνα, καθώς μας έδωσαν μια καταπληκτική εικόνα του νηπιακού Σύμπαντος της ηλικίας των 380.000 ετών. Έτσι αποτυπώθηκε όχι μόνο ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, αλλά και τα "δακτυλικά αποτυπώματα" της δημιουργίας των γαλαξιών, των αστέρων και όλων των δομών του Σύμπαντος, που βλέπουμε γύρω μας.

Είσοδος ελεύθερη

Σταύρος Αυγολούπης:

Ο Σταύρος Αυγολούπης, Καθηγητής Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αρναία Χαλκιδικής.


Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια και υπήρξε μέλος των Οργανωτικών και Επιστημονικών Επιτροπών σε ορισμένα από αυτά.

Έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στον τομέα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας με διάφορα Κέντρα Δορυφορικών Τηλεσκοπίων καθώς και με διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα της Βόρειας Ιρλανδίας, της Νότιας Αφρικής, της Ουκρανίας και της Αριζόνας της Αμερικής.

Διδάσκει μαθήματα Μαθηματικών και Αστρονομίας στους φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής, Μαθηματικών και Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε δύο μεταπτυχιακά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει γράψει περίπου ενενήντα πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες σε Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Περιοδικά Διεθνών Συνεδρίων.

Έγραψε επίσης τέσσερα διδακτικά βιβλία Μαθηματικών και Παρατηρησιακής Αστρονομίας για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Μαθηματικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δυο βιβλία Αστρονομίας για τη διάδοση της Αστρονομίας στη χώρα μας.

Εργάζεται σε πολλά προγράμματα για τη διάδοση της γνώσης της Αστρονομίας. Δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και σε ελληνικά περιοδικά για τη διάδοση της γνώσης της Αστρονομίας και τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός».

Είναι μέλος πολλών επιτροπών στο Πανεπιστήμιο και υπήρξε κριτής διαπανεπιστημιακών ερευνητικών προτάσεων.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής και του Τομέα Θετικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέλος της επιτροπής ανέγερσης του ανδριάντα του Αριστοτέλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επιστημονικώς υπεύθυνος για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλκιδικής.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ.

Το επιστημονικό του έργο έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από πεντακόσιες αναφορές άλλων ερευνητών στο ερευνητικό έργο του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
HUZUR DENIZ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"HUZUR DENIZ..."
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ