2012-10-19 18:49:07
Φωτογραφία για ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ
Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή μέσω τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο τμήμα από το πακέτο των μέτρων που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων από την κατάργηση του ελαχίστου ποσοστού συμμετοχής Δημοσίου στις ΔΕΚΟ. 

Η τροπολογία αφορά την κύρωση Πράξων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παύση των καθηκόντων όλων των προϊστάμενων εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ, ενώ αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα:

* Ρυθμίζονται εκ νέου τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ειδικότερα, επιμηκύνονται κατά 8 έτη από τη λήξη της σύμβασής τους, με περίοδο χάριτος 3 ετών στην οποία θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.


* Από τη δημοσίευση του νόμου λήγει η θητεία όλων των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εναλλαγή των προσώπων που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις της φορολογικής διοίκησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, προβλέπεται ακόμα ότι η ετήσια θητεία των προϊσταμένων μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές, συνεπώς η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε τρεις μήνες.

* Ανοίγει ο δρόμος για την στελέχωση του νέου Σώματος Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  προβλέπεται ότι η στελέχωση του νέου Σώματος θα γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές με τουλάχιστον διετή εμπειρία. Αν υπάρχει διετής εμπειρία, δεν χρειάζεται και η προβλεπόμενη συνέντευξη. 

* Αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η εισφορά αυξάνεται σε 25,87 ευρώ το μήνα από 14,56 ευρώ σήμερα. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 86 εκατ. ευρώ, με ταμειακή απόδοση για τον ΕΟΠΥΥ 56 εκατ. ευρώ.

* Εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ από 1 Νοεμβρίου ο κλάδος ασθενείας προσωπικού τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως (Alpha), Γενικής και American Express.

* Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

* Καταργείται η εισφορά 4,950 τοις χιλίοις που επιβάλλεται επί των τιμών των καυσίμων και αποδίδεται στο ασφαλιστικό ταμείο των βενζινοπωλών.

* Μεταβιβάζεται στο Δημόσιο η κυριότητα τριών ακινήτων εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού που ανήκουν σήμερα στον ΕΟΤ, τα ΕΛΤΑ και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αυξηθεί η επενδυτική αξία του ακινήτου και να διευκολυνθεί η αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ.

* Στις διαδικασίες μίσθωσης ακινήτων προς το Δημόσιο, δικαιούνται να υποβάλλουν προσφορές εκτός από τους κύριους των ακιήτων και οι κάτοχοι αυτών με leasing.

Ενστάσεις και από τη συμπολίτευση για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού στις ΔΕΚΟ

Τις ενστάσεις και της ΔΗΜΑΡ, πέραν της αντιπολίτευσης, προκαλούν διατάξεις του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, που ξεκίνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Ασημίνα Ξυροτήρη εξέφρασε τις «πάρα πολύ ισχυρές επιφυλάξεις» του κόμματός της για την κατάργηση του ελαχίστου ποσοστού του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

«Υποστηρίζουμε πως στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά, το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του και στρατηγικό έλεγχο. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε δεν διασφαλίζονται με την γενική ρύθμιση που εισάγεται», σημείωσε η κ. Ξυροτήρη.

Αντίστοιχα, για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, είπε πως «δεν είναι τόσο απλό να παραχωρείται η κοίτη των ποταμών, η θαλάσσια όχθη. Δεν μπορεί όλα αυτά να αξιοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ», σημείωσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής εκτίμησε πως «θα προκύψουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας» και ότι «οι θετικές συνέπειες στην οικονομία θα προέλθουν απ' την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», προειδοποιώντας, ωστόσο, πως «περιθώρια για χάιδεμα αυτιών, σαν εκείνο που κάνει η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν».

Κουκουλόπουλος: Αυτά τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία

Πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ρόλο των κομμάτων της συμπολίτευσης «αναγκαστικά αμυντικό στην παρούσα συγκυρία».

Ο κ. Κουκουλόπουλος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό πως τα προαπαιτούμενα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ είναι και τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν και υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος για να πούμε στους πολίτες πως υπάρχει δυνατότητα εξόδου απ' τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος τους, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Διαφορετικά, όσοι νομίζουν πως "είναι εφιάλτης και πέρασε", τους καλωσορίζουμε, εμείς απ' το ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουμε μαζί τους - αλλά δεν είναι έτσι…».

Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστεί η κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης να υπάρξουν μέτρα που να οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την απαραίτητη, όπως τη χαρακτήρισε, εξίσωση των φόρων κατανάλωσης.

Στο στόχαστρο το ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας στον Ιορδάνη Τζαμτζή, η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως «και το τελευταίο ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν πηγαίνει στην ανάπτυξη, αλλά κατευθείαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους». 

Κατά την κ. Βαλαβάνη, «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας για όλες τις πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ», ενώ και «η πλήρης αποξένωση του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, εξαντλεί και καταργεί πλήρως την συνταγματική αρχή του κρατικού παρεμβατισμού».

Επίσης, ανέφερε πως «η πλήρης αποξένωση του Δημοσίου από την ακίνητη περιουσία του, αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον».

Αντίστοιχες περιβαλλοντικές ανησυχίες εξέφρασε για το άρθρο 3 και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε και πρόσθετες διευκρινίσεις για την τροπολογία με την οποία καταργείται η αποζημίωση ψυχικής οδύνης απ' το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ο ειδικός αγορητής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Κώστας Μαρκόπουλος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση προβαίνει στις αποκρατικοποιήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, πλην εκείνου της εξασφάλισης της δόσης των 31,5 δισ. Ρώτησε δε τον υπουργό Οικονομικών εάν η επιμήκυνση συνεπάγεται νέα μέτρα μέχρι το 2016, για να εισπράξει την απάντηση πως «το πακέτο των 90 δισ. είναι αρκετό, εφόσον όλα πάνε καλά».

«Εδώ ξεπουλάμε και χαρίζουμε και φτωχαίνουμε, ό,τι με αίμα έκτισαν οι προηγούμενες γενιές», σημείωσε στην εισήγησή του ο Γιώργος Γερμενής από τη ΧΑ.

«Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί βασικό μηχανισμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει εκείνες τις διατάξεις που δυσκόλευαν τις αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ.

«Οι υποδομές απαξιώνονται, αφού η συντήρησή τους θα γίνεται με γνώμονα την προσωρινή κερδοφορία του κεφαλαίου για όσο διάστημα θα τις κατέχει - και όχι την μακροπρόθεσμη απόδοσή τους», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ