2012-10-21 08:04:02
Φωτογραφία για Θ. Μπαδέκας: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πλατυποδία...
O χειρούργος ορθοπεδικός τραυματιολόγος κ. Θάνος Μπαδέκας μας δίνει χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές για την πλατυποδία: Πλατυποδία είναι μία ανατομική παραλλαγή του σκελετού μας κατά την οποία η ποδική καμάρα του ποδιού μας είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό και αποπεπλατυσμένη.

Βλαισοπλατυποδία είναι η ίδια κατάσταση σε συνδυασμό με έξω παρεκτόπιση της πτέρνας.Είναι μία παραλλάγή της πλατυποδίας στην οποία η χαμηλή ή μηδενική έσω ποδική καμάρα συνδυάζεται με με την προς τα έξω παρεκτόπιση της πτέρνας Πολλές φορές οι δύο παραπάνω καταστάσεις συνδυάζονται.(Η πτέρνα γυρίζει προς τα έξω)

Όλα τα παιδιά γεννιούνται πλατύποδα, η ποδική καμάρα, τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που την στηρίζουν αναπτύσσονται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών.

Συνεπώς μέχρι την ηλικία αυτή δεν χρειάζεται κανενός είδους θεραπεία αφού η καμάρα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, εκτός αν η πλατυποδία ή βλαισοπλατυποδία είναι μέρος μίας γενικότερης πάθηση οπού ένα από τα κλινικά ευρήματα είναι και η πλατυποδία.


Μετά την ηλικία των 4 ετών εφόσον το παιδί παρουσιάζει πλατυποδία καλό είναι να εξετάζεται, περισσότερο για ν αποκλειστεί κάποιο συνοδό γενετικό νόσημα που υπάρχει περίπτωση να την προκαλεί (σύνδρομο Marfan, Ehlers-Danlos-γενικευμένη χαλαρότητα αρθρώσεων).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πλατυποδία είναι ασυμπτωματική το παιδί παίζει τρέχει χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα και παράπονα του τύπου πονάνε οι πατούσες ή κουράζονται τα πόδια του ή ότι μένει πολύ πίσω από τα άλλα παιδιά όταν τρέχει. Εάν όμως παραπονείται θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό Ορθοπαιδικό ώστε να διαπιστωθούν ή να αποκλειστούν κάποιες οστικές ή συνδεσμικές ανωμαλίες που μπορεί να συνυπάρχουν. Υπάρχει περίπτωση η πλατυποδία να συνδυάζεται με κάθετη θέση του αστραγάλου η υπάρχει περίπτωση κάποια από τα οστά του ποδιού αντί να είναι ανεξάρτητα και να κινούνται υπό μορφή αρθρώσεων να είναι ενωμένα μεταξύ τους όπως πτέρνα με αστράγαλο, αστράγαλος με σκαφοειδές οστούν κτλ. Εάν δια πιστωθούν τέτοιες καταστάσεις αυτές θα πρέπει να αποκατασταθούν συνήθως χειρουργικά και όσο πιο γρήγορα αποκατασταθούν τόσο πιο ευνοϊκή είναι η μελλοντική εξέλιξη του ποδιού.

Η διάγνωση εκτός από την κλινική εξέταση και αν ο κλινικός ειδικός ορθοπαιδικός (παιδοορθοπαιδικός ή ορθοπαιδικός εξειδικευμένος στις παθήσεις των κάτω άκρων) κρίνει μπορεί να χρειαστεί να κάνει πελματογράφημα (μία ειδική αναίμακτη, ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία εξέταση) κατά την οποία το παιδί στέφεται και κατόπιν βαδίζει σε ένα δυναμοδάπεδο με αισθητήρες πίεσης και αναλύεται ο τρόπος βάδισής του. Άλλες εξετάσεις είναι ακτινογραφίες των ποδιών σε ειδικές λήψεις που θα πρέπει να γίνονται με το παιδί σε όρθια θέση ώστε να φορτίζει και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις αξονική τομογραφία όταν υποπτευόμαστε οστικές γέφυρες.

Εξετάσεις DNA θα πρέπει να γίνονται στις σπανιότατες περιπτώσεις που υποπτευόμαστε κάποια γενετική ανωμαλία.

Υπάρχει όμως και ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που παρουσιάζουν πλατυποδία χωρίς καμία σοβαρή αναπτυξιακή πάθηση και έχουν ή δεν έχουν ήπια συμπτώματα κούρασης στα πόδια τους, τα πόδια αυτά πολλές φορές θα βοηθηθούν από πέλματα τα οποία κατασκευάζονται μετά από λήψη προπλάσματος και με την βοήθεια πελματογράφου πολλές φορές, τα οποία είναι εξατομικευμένα για την ανατομική παραλλαγή του κάθε ποδιού ώστε να υποστηρίζουν και να ανυψώνουν την ποδική καμάρα και να κρατούν μια άρθωση που λέγεται υπαστραγαλική σε ουδέτερη θέση.

Σε περιπτώσεις μάλιστα που η πτέρνα έχει έξω μετατόπιση (βλαισοπλατυποδία) αυτό είναι απολύτως απαραίτητο ώστε να μπορεί ο Αχίλλειος τένοντας και η γαστροκνημία που καταλήγουν στη πτέρνα να λειτουργούν ανατομικά και εμβιομηχανικά σωστά . Ένα σωστά κατασκευασμένο πέλμα–εξατομικευμένο, το οποίο μπαίνει μέσα στο υπόδημα εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ειδικά κατασκευασμένων υποδημάτων που κατά κόρο χρησιμοποιηθήκαν σε παλιότερες εποχές.

ΚAI ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ενδιαφέρον είναι επίσης, εάν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη», επισημαίνουμε πως η πλατυποδία, διορθώνεται είτε με συντηρητικές μεθόδους σε κάποιες περιπτώσεις, με ειδικά πέλματα που γίνονται μετά από πελματογράφημα και σε συνδυασμό ή μη με σωστά υποδήματα, είτε χειρουργικά με μία καινούρια μέθοδο πολύ μικρής επεμβατικότητας με τομή μόλις 2εκ που το παιδί μπορεί να βαδίσει αμέσως σε χωρίς να χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο (βγαίνει την ίδια ημέρα) έχει ένδειξη σε παιδιά άνω των 10 ετών και σε ενήλικες.

Με την μέθοδο αυτή ουσιαστικά όλο το πόδι πηγαλινει από την θλεση του πρηνισμου στην ουδέτερη θέση ουσιαστικα το πόδι ξεκλειδώνει (στρίβει) προς την σωστή κατεύθυνση με την βοήθεια ενός εμφυτεύματος από τιτάνιο που βοηθά τον αστράγαλο να «γλιστρήσει» πάνω στην πτέρνα προς την σωστη κατεύθυνση, δεν έχει καμμία σχέση με βίδα που μπαίνει στα οστά και μπορεί να κινδινεύσει η ανάπτυξη του σκελετού, αντίθετα συμβάλλει στην σωστη ανάπτυξη των κάτω άκρων.

Το μέγεθος του εμφυτεύματος επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης.

Η διόρθωση εκτός από οπτικά μπορει να αποτυπωθει σε πελματογράφημα όπως μπορούμε να δούμε πριν και μετά την επέμβαση.

Βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο η βάδιση, η χρόνια κόπωση στα κάτω άκρα και πολλές φορές οι πόνοι στα γόνατα και την μέση που οφείλονται στην μη σωστή βάση στήριξη του σώματος λόγω πλατυποδίας. Επιπρόσθετα με την ανακατασκευή της ποδικής καμάρας κερδίζουμε και 1-2 εκ ύψος. Τα κάτω άκρα χρειάζονται μια σωστή ανατομική θέση , χωρίς να τα εγκλωβίζουμε»

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μετά από προσεκτική κλινική εξέταση του ασθενούς έχει ένδειξη στην εύκαμπτη πλατυποδία και βλαισοπλατυποδία και στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή με πέλματα και ειδικά υποδήματα δεν αποδόδει.μπορεί να εφαρμοσθεί όπως είπαμε και σε ενήλικες και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι στον ασυενή επιτρέπεται άμεσα μετεγχειρητικά η πλήρης φόρτιση του σκέλους.

Και οι άλλες μορφές πλατυποδίας θεραπεύονται (δύσκαμπτη, συνοστέωση, κάθετος αστράγαλος, επικουρικό σκαφοειδές) αλλά με άλλες μεθόδους.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ