2012-10-21 10:21:53
Φωτογραφία για Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το μεσημέρι για τα εργασιακά και τα νέα μέτρα
Έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του Μνημονίου υπουργούς θα έχει την Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα εργασιακά και, καθώς δεν υπάρχει επίσμη ενημέρωση από το Μαξίμου για τη λίστα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, αναμένεται ότι το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτός βέβαια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να δώσουν το «παρών» και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαδικασία της εισαγωγής και ψήφισης, στη Βουλή, νομοσχεδίων αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί π.χ. η πιθανότητα της συμμετοχής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στον απόηχο μάλιστα της είδησης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή φόρου στα τσιγάρα.


Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται για την στάση των βουλευτών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων. Ήδη, επικρατεί «αναβρασμός» στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, ενώ, από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.

Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι διπλός: τόσο να «κλείσει» τη συμφωνία με την Τρόικα όσο και να διασφαλίσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερες -ή και καθόλου- απώλειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στον τρικομματικό συνασπισμό.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η ταχεία εκπλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που έχει ζητήσει η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψχει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ.

Στουρνάρας: Είμαστε στο 90% του δρόμου για την εκταμίευση της δόσης

Πολύ κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών, βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα «Ημερησία», υποστήριξε ότι «έχουμε καλύψει το 90% της διαδρομής για την εκταμίευση της δόσης και θα ήταν σπατάλη εθνικής προσπάθειας, εάν αποτύχουμε τώρα»

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «χρήσιμη» για την Ελλάδα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν μείνει, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα τα απαιτούμενα κεφάλαια για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ενισχυμένος ο πρωθυπουργός

Ενισχυμένος με τα εύσημα των Ευρωπαίων ηγετών προς την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και πεπεισμένος πως η εικόνα των εταίρων μας για τη χώρα έχει αλλάξει επί το θετικότερο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το πέρας της ιδιαίτερα κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «δεν θα χρειαστεί άλλη σύνοδος κορυφής για να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε δε πως είναι βέβαιος ότι «μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας θα προχωρήσει η εκταμίευση χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Αυτό εξάλλου ήταν που ζήτησε και από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς τους κατέστησε σαφές πως τα αποθεματικά της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. «Όλοι αναγνώρισαν, όλοι ανεξαιρέτως ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Επισήμανα ότι μόλις υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας θα πρέπει να επισπευστεί, άμεσα η δόση, διότι η οικονομία βρίσκεται στα όριά της. Το αίμα της οικονομίας που είναι η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Η ανεργία είναι εφιαλτική. Σβήνεται το δικαίωμα των νέων για όνειρα. Ο κάθε Ελληνας ζει κάθε μέρα ένα δράμα. Αυτό δεν είναι Ευρώπη».

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση που βρήκε από τους εταίρους, λέγοντας πως υπήρξε απ’ όλους κατανόηση η οποία μάλιστα εκφράστηκε και στην επίσημη δήλωση της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής που «δικαιώνει τον σχεδιασμό του», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τους δύο αρχηγούς, κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, για την ενεργό συμπαράστασή τους, την στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Επί του πρακτέου πάντως η Ελλάδα βγήκε από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ενισχυμένη κατά μια … δέσμευση των εταίρων μας για την άμεση λύση του χρονίζοντος θέματος της εκταμίευσης της δόσης του δανείου που εκ των πραγμάτων είναι απαραίτητη για την οικονομία της χώρας μας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου οι 17 της Ευρωζώνης ήταν σαφείς:

«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προκειμένου το πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Επιπλέον η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη και σε επίπεδο πολιτικών ζυμώσεων. Δεν έκανε εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών μόνο η στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ, η οποία δεν δίστασε να δείξει θετικότατη μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων και γενικότερης συμπεριφοράς της, αλλά ήταν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας που «έπιασαν» τόπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών της ΕΕ λέγοντας ότι «η Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας για όσα σχεδιάζονται στην Ευρώπη. Μιλήσαμε για μεγάλες προσπάθειες να πετύχουμε συμφωνία με τρόϊκα. Την ενημέρωσα αναλυτικά. Με τον κ. Ολάντ συναντηθήκαμε τώρα στο περιθώριο της Συνόδου. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Είμαστε σε συνεχή επαφή. Είναι σημαντική η στήριξή του. Ο κ. Ολάντ αποδέχθηκε να έρθει στην Αθήνα με μεγάλη χαρά και δια της διπλωματικής οδού θα καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψής του. Και ο κ. Μόντι μου απάντησε στην πρόσκληση που του είχα κάνει στην Ρώμη, θα έρθει με χαρά στην Αθήνα το προσεχές διάστημα».

Την στήριξή τους, τέλος, προς την Ελλάδα εξέφρασαν και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Ο Αντώνης Σαμαράς μας είπε τα πάντα για τις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός και όλοι μας θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αν συνεχίσετε τις προσπάθειες εμείς θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. βαν Ρομπάι, ενώ και ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε πως «το έγγραφο που δημοσιεύσαμε για την Ελλάδα είναι η απόδειξη μας για τη στήριξη της χώρας».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ