2012-10-21 21:27:21
Την Παρασκευή 19 Οκτ 2012, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (Α.Κί.Σ.), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και τον Α΄ Αντιπρόεδρό της, συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Άμυνας της ΔΗΜ.ΑΡ βουλευτή υπολοίπου Αττικής κ. Παντελή Οικονόμου, στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ στη Βουλή.
Σκοπός της συνάντησης αυτής αλλά και όσων προηγήθηκαν καθώς και όσων θα ακολουθήσουν, ήταν η σε βάθος ενημέρωση των εκπροσώπων Άμυνας όλων των κομμάτων της Βουλής για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τα εν αποστρατεία στελέχη του στρατού ξηράς και των ΕΔ γενικότερα και η παρακίνησή τους στην ανάληψη ενεργειών, μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, για την αποκατάσταση των αδικιών.
Συζητήσαμε αναλυτικά για τα καίρια θέματα που μας απασχολούν, με ιδιαίτερη έμφαση εκείνου του ΜΤΣ καθώς και της άρσης των ηλικιακών κριτηρίων και του δικαιώματος στην εργασία και καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα με τις απόψεις μας.
Ο κος Οικονόμου δεσμεύθηκε:
α. Για την μελέτη και επεξεργασία του υπομνήματός μας και την παραπέρα κοινοβουλευτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜ.ΑΡ. στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, αιτήματά μας.
β. Να επαναληφθεί η επικοινωνία μας σε σύντομο χρονικό διάστημα για την παροχή επιπλέον διευκρινίσεων και προτάσεων.
Για την Α.Κί.Σ.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου
Ανχης (ε.α.) Κράγκαρης Παντελής
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΔΗΜ. ΑΡ.)
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών είναι κατά νόμο αναγνωρισμένο ΝΠΙΔ δυνάμει της υπ’ αριθμ. 3585/2011 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της είναι η συσπείρωση των στελεχών του Στρατού Ξηράς ανεξαρτήτως προέλευσης και η συνεργασία και συντονισμένη δράση των μελών για την υπεράσπιση των εθνικών αξιών και τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους καθώς και των οικογενειών εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
Σε συνέχεια της επιστολής μας και ευχαριστώντας σας για την αποδοχή του αιτήματός μας για τη σημερινή συνάντηση , που δυστυχώς γίνεται στην εποχή της Τρόικας και του ΔΝΤ, θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας , και ειδικότερα τα στελέχη του Στρατού Ξηράς , έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματα τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινού βιοπορισμού.
Νοιώθουμε σήμερα ότι υφιστάμεθα κατάφωρη αδικία ως κοινωνική ομάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τον εργασιακό μας βίο, από τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν εις βάρος μας , κατ’ επιταγή των Μνημονίων και κατ΄ επέκταση των δανειακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν μεταξύ της Πατρίδας μας και των δανειστών της.
Οι συνάδελφοι ε.ε και ε.α βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ, στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών.
Πεποίθησή όλων μας είναι ότι δεν αρνιόμαστε τόσο οι ε.ε όσο και οι ε.α συνάδελφοι να «βάλουμε πλάτη» εφόσον η Πατρίδα το απαίτησε. Το ερώτημα είναι «πόσο πλάτη» και για πόσο ακόμα ; Φώς στο τούνελ δεν φαίνεται από πουθενά. Εμείς όμως συνεχίζουμε να είμαστε τα μόνιμα εύκολα θύματα. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια.
Σήμερα εκφράζοντας τις απόψεις των μελών μας αλλά απηχώντας και το σύνολο των απόψεων των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς , σας καταθέτουμε κατάλληλα επεξεργασμένες προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και προσβλέπουμε στην από μέρους σας ρύθμισή τους με παρεμβάσεις που εκτιμούμε ότι μπορούν να ακολουθήσουν την διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως παρακάτω:
Σε ότι αφορά την Πατρίδα μας
1. Άρση της κατάργησης του γένους, ως προϋπόθεσης εισαγωγής σε όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ της Πατρίδας μας. Δεν είναι δυνατό να ακροβατούμε εθνικά όταν περιβαλλόμαστε από κράτη με αλυτρωτικές και επιθετικές τάσεις.
Η ιδιοσύσταση των στελεχών των ΕΔ πρέπει να είναι ομοιογενής και πρέπει να είναι Ελληνική.
2. Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ ως εκδήλωση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και Αξιοπρέπειας και για την τόνωση του ηθικού των ΕΔ και του ελληνικού λαού γενικότερα, πέραν των στρατηγικών και οικονομικών επιπτώσεων για το μέλλον της χώρας.
Σε ότι αφορά τους ε.α συναδέλφους μας
1. Κατάργηση όλων των μειώσεων συντάξεων, που επιβλήθηκαν με τα αντισυνταγματικά ηλικιακά κριτήρια στους αποστράτους κάτω των 55 και 60 ετών. (Συνολικό όφελος που προκύπτει από το υπ’ όψιν μέτρο για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για το σύνολο των ΕΔ και ΣΑ που αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους)
2. Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης λόγω εργασίας, από 1/1/2013, που όταν αποφασίσθηκε το 2010, τα επίπεδα των τότε συντάξεων ήταν υψηλότερα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, καθιστώντας την εργασία επιβεβλημένη για την επιβίωσή μας. Το δικαίωμα στην εργασία και η προστασία της από το Κράτος είναι θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, η συμμετοχή δε των αποστράτων στην παραγωγική και επενδυτική διαδικασία, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ευαγγελιζομένης ανάκαμψης και ανάπτυξης, διακόπτεται οριστικά με την εφαρμογή αυτού του άδικου μέτρου.
3. Διατήρηση αλλά και ενίσχυση του Στρατιωτικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας με ιδιαίτερη έμφαση στο 417 ΝΙΜΤΣ. Το Νοσοκομείο αυτό κατασκευάσθηκε και συντηρήθηκε από το υστέρημα πολλών «δικών μας ανθρώπων». Στην περίοδο που διανύουμε οι ε.α συνάδελφοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αξίζουν τουλάχιστον της ιδιαίτερης προσοχής μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον τομέα το 417 ΝΙΜΤΣ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλοίμονο μας αν καταλήξει κι αυτό σε άλλα χέρια.
Σε ότι αφορά το ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ :
1. Καμία περαιτέρω μείωση του μερίσματος.
2. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Το χρέος σήμερα περιγράφεται ως λογιστικό έλλειμμα και έτσι καταχωρείται στα βιβλία του Ταμείου. Είναι όμως στην πραγματικότητα πολιτικό έλλειμμα και γι ‘ αυτό πρέπει να διαγραφεί . Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35 ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.
3. Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου1911/1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το Υ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίηση του νόμου προεδρικού διατάγματος το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεώτερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί 20ετία και πλέον.( Υπόψη ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte ,Μάρτιος 2010,τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ).
4. Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).
5. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Αναπάντητο ακόμη παραμένει το ερώτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων για τις κινήσεις των λογαριασμών (Έσοδα – Έξοδα) του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.) όπου υποτίθεται ότι συσσωρεύονται όλες οι εισφορές όλων των συνταξιούχων.
6. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου .
7. Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΒΟΕΑ) και έναρξη ΑΜΕΣΗΣ καταβολής του.
8. Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο εντός της Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρουτου ΜΤΣ.
9. Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού πολιτικού προσωπικού όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα.
10. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα με τάχιστες διαδικασίες και πάντα προσβλέποντας στην επί τα βελτίω απόδοση ίσου προς όλους μερίσματος.
11. Άμεση απόδοση των οφειλομένων από το ΜΤΣ δικαιωμάτων στο ΕΚΟΕΜΣ, με ταυτόχρονη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την με χωρίς απόφαση του ΔΣ του Ταμείου παρακράτηση των χρημάτων αυτών.
12. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας προκειμένου να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι «κουρευθείσες» οικονομίες μας από το PSI σε όλα τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ.
13. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας προκειμένου να ανασχεθεί η χωρίς μέτρο «παραχώρηση» Στρατοπέδων ή άλλων Στρατιωτικών χώρων από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) άνευ οιουδήποτε έστω και συμβολικού ανταλλάγματος. Δεν διεκδικούμε την κυριότητά τους , πως θα μπορούσαμε άλλωστε, είναι περιουσία του Ελληνικού Κράτους και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Λαού. Διεκδικούμε όμως το ελάχιστο αντάλλαγμα ως ενίσχυση στο καταρρέον και προβληματικό ΕΚΟΕΜΣ του οποίου ένας εκ των κυριοτέρων πόρων είναι τα έσοδα από τη διάθεση της περιουσίας του ΤΕΘΑ. Τα στρατόπεδα αυτά τα φυλάξαμε, τα συντηρήσαμε και αν θέλετε τα διασώσαμε κιόλας.
Σημείωση : Από τα έτη 1980 έως και 2009, παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Τ.ΕΘ.Α. στο Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, περίπου 100 ακίνητα, το συνολικό εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε 2.526.000 τ.μ.
14. Επιτάχυνση της διαδικασίας σε ότι αφορά την προώθηση στους αρμοδίους της εκθέσεως του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο ΜΤΣ ώστε να αποδοθούν στους υπαιτίους για το κατάντημα του Ταμείου οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευθύνες, αν προκύψουν τελικά. Τίποτα δεν πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι ούτε καν η υποψία να αιωρείται. Η κοινωνία πιστεύει ακόμη ότι όλοι εμείς άνδρες και γυναίκες των ΕΔ γαλουχούμαστε με έναν ιδιαίτερο «κώδικα τιμής». Αν δεν το αποδείξουμε τότε ο Λαός που σήμερα μας τιμά με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και αποδοχής, εύκολα θα μας συμπεριλάβει μαζί με τους ..….άλλους.
15. Πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες, αποφάσεις, του ΜΤΣ (π.χ. πληρωμές ΒΟΕΑ, μείωση ενοικίου ΑΤΤΙΚΑ κλπ) ώστε να πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία κάθε ενέργεια του ΜΤΣ αλλά και να πεισθούμε ότι υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσής του.
Κε Βουλευτά
Ευελπιστώντας ότι θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας ελπίζουμε στην εγκαθίδρυση μιας τακτικότερης επικοινωνίας μεταξύ μας τώρα και στο μέλλον και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.
Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2012
kranos
Σκοπός της συνάντησης αυτής αλλά και όσων προηγήθηκαν καθώς και όσων θα ακολουθήσουν, ήταν η σε βάθος ενημέρωση των εκπροσώπων Άμυνας όλων των κομμάτων της Βουλής για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τα εν αποστρατεία στελέχη του στρατού ξηράς και των ΕΔ γενικότερα και η παρακίνησή τους στην ανάληψη ενεργειών, μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, για την αποκατάσταση των αδικιών.
Συζητήσαμε αναλυτικά για τα καίρια θέματα που μας απασχολούν, με ιδιαίτερη έμφαση εκείνου του ΜΤΣ καθώς και της άρσης των ηλικιακών κριτηρίων και του δικαιώματος στην εργασία και καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα με τις απόψεις μας.
Ο κος Οικονόμου δεσμεύθηκε:
α. Για την μελέτη και επεξεργασία του υπομνήματός μας και την παραπέρα κοινοβουλευτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜ.ΑΡ. στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, αιτήματά μας.
β. Να επαναληφθεί η επικοινωνία μας σε σύντομο χρονικό διάστημα για την παροχή επιπλέον διευκρινίσεων και προτάσεων.
Για την Α.Κί.Σ.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου
Ανχης (ε.α.) Κράγκαρης Παντελής
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΔΗΜ. ΑΡ.)
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών είναι κατά νόμο αναγνωρισμένο ΝΠΙΔ δυνάμει της υπ’ αριθμ. 3585/2011 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της είναι η συσπείρωση των στελεχών του Στρατού Ξηράς ανεξαρτήτως προέλευσης και η συνεργασία και συντονισμένη δράση των μελών για την υπεράσπιση των εθνικών αξιών και τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους καθώς και των οικογενειών εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
Σε συνέχεια της επιστολής μας και ευχαριστώντας σας για την αποδοχή του αιτήματός μας για τη σημερινή συνάντηση , που δυστυχώς γίνεται στην εποχή της Τρόικας και του ΔΝΤ, θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας , και ειδικότερα τα στελέχη του Στρατού Ξηράς , έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματα τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινού βιοπορισμού.
Νοιώθουμε σήμερα ότι υφιστάμεθα κατάφωρη αδικία ως κοινωνική ομάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τον εργασιακό μας βίο, από τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν εις βάρος μας , κατ’ επιταγή των Μνημονίων και κατ΄ επέκταση των δανειακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν μεταξύ της Πατρίδας μας και των δανειστών της.
Οι συνάδελφοι ε.ε και ε.α βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ, στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών.
Πεποίθησή όλων μας είναι ότι δεν αρνιόμαστε τόσο οι ε.ε όσο και οι ε.α συνάδελφοι να «βάλουμε πλάτη» εφόσον η Πατρίδα το απαίτησε. Το ερώτημα είναι «πόσο πλάτη» και για πόσο ακόμα ; Φώς στο τούνελ δεν φαίνεται από πουθενά. Εμείς όμως συνεχίζουμε να είμαστε τα μόνιμα εύκολα θύματα. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια.
Σήμερα εκφράζοντας τις απόψεις των μελών μας αλλά απηχώντας και το σύνολο των απόψεων των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς , σας καταθέτουμε κατάλληλα επεξεργασμένες προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και προσβλέπουμε στην από μέρους σας ρύθμισή τους με παρεμβάσεις που εκτιμούμε ότι μπορούν να ακολουθήσουν την διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως παρακάτω:
Σε ότι αφορά την Πατρίδα μας
1. Άρση της κατάργησης του γένους, ως προϋπόθεσης εισαγωγής σε όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ της Πατρίδας μας. Δεν είναι δυνατό να ακροβατούμε εθνικά όταν περιβαλλόμαστε από κράτη με αλυτρωτικές και επιθετικές τάσεις.
Η ιδιοσύσταση των στελεχών των ΕΔ πρέπει να είναι ομοιογενής και πρέπει να είναι Ελληνική.
2. Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ ως εκδήλωση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και Αξιοπρέπειας και για την τόνωση του ηθικού των ΕΔ και του ελληνικού λαού γενικότερα, πέραν των στρατηγικών και οικονομικών επιπτώσεων για το μέλλον της χώρας.
Σε ότι αφορά τους ε.α συναδέλφους μας
1. Κατάργηση όλων των μειώσεων συντάξεων, που επιβλήθηκαν με τα αντισυνταγματικά ηλικιακά κριτήρια στους αποστράτους κάτω των 55 και 60 ετών. (Συνολικό όφελος που προκύπτει από το υπ’ όψιν μέτρο για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για το σύνολο των ΕΔ και ΣΑ που αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους)
2. Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης λόγω εργασίας, από 1/1/2013, που όταν αποφασίσθηκε το 2010, τα επίπεδα των τότε συντάξεων ήταν υψηλότερα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, καθιστώντας την εργασία επιβεβλημένη για την επιβίωσή μας. Το δικαίωμα στην εργασία και η προστασία της από το Κράτος είναι θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, η συμμετοχή δε των αποστράτων στην παραγωγική και επενδυτική διαδικασία, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ευαγγελιζομένης ανάκαμψης και ανάπτυξης, διακόπτεται οριστικά με την εφαρμογή αυτού του άδικου μέτρου.
3. Διατήρηση αλλά και ενίσχυση του Στρατιωτικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας με ιδιαίτερη έμφαση στο 417 ΝΙΜΤΣ. Το Νοσοκομείο αυτό κατασκευάσθηκε και συντηρήθηκε από το υστέρημα πολλών «δικών μας ανθρώπων». Στην περίοδο που διανύουμε οι ε.α συνάδελφοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αξίζουν τουλάχιστον της ιδιαίτερης προσοχής μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον τομέα το 417 ΝΙΜΤΣ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλοίμονο μας αν καταλήξει κι αυτό σε άλλα χέρια.
Σε ότι αφορά το ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ :
1. Καμία περαιτέρω μείωση του μερίσματος.
2. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Το χρέος σήμερα περιγράφεται ως λογιστικό έλλειμμα και έτσι καταχωρείται στα βιβλία του Ταμείου. Είναι όμως στην πραγματικότητα πολιτικό έλλειμμα και γι ‘ αυτό πρέπει να διαγραφεί . Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35 ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.
3. Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου1911/1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το Υ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίηση του νόμου προεδρικού διατάγματος το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεώτερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί 20ετία και πλέον.( Υπόψη ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte ,Μάρτιος 2010,τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ).
4. Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).
5. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Αναπάντητο ακόμη παραμένει το ερώτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων για τις κινήσεις των λογαριασμών (Έσοδα – Έξοδα) του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.) όπου υποτίθεται ότι συσσωρεύονται όλες οι εισφορές όλων των συνταξιούχων.
6. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου .
7. Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΒΟΕΑ) και έναρξη ΑΜΕΣΗΣ καταβολής του.
8. Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο εντός της Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρουτου ΜΤΣ.
9. Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού πολιτικού προσωπικού όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα.
10. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα με τάχιστες διαδικασίες και πάντα προσβλέποντας στην επί τα βελτίω απόδοση ίσου προς όλους μερίσματος.
11. Άμεση απόδοση των οφειλομένων από το ΜΤΣ δικαιωμάτων στο ΕΚΟΕΜΣ, με ταυτόχρονη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την με χωρίς απόφαση του ΔΣ του Ταμείου παρακράτηση των χρημάτων αυτών.
12. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας προκειμένου να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι «κουρευθείσες» οικονομίες μας από το PSI σε όλα τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ.
13. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας προκειμένου να ανασχεθεί η χωρίς μέτρο «παραχώρηση» Στρατοπέδων ή άλλων Στρατιωτικών χώρων από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) άνευ οιουδήποτε έστω και συμβολικού ανταλλάγματος. Δεν διεκδικούμε την κυριότητά τους , πως θα μπορούσαμε άλλωστε, είναι περιουσία του Ελληνικού Κράτους και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Λαού. Διεκδικούμε όμως το ελάχιστο αντάλλαγμα ως ενίσχυση στο καταρρέον και προβληματικό ΕΚΟΕΜΣ του οποίου ένας εκ των κυριοτέρων πόρων είναι τα έσοδα από τη διάθεση της περιουσίας του ΤΕΘΑ. Τα στρατόπεδα αυτά τα φυλάξαμε, τα συντηρήσαμε και αν θέλετε τα διασώσαμε κιόλας.
Σημείωση : Από τα έτη 1980 έως και 2009, παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Τ.ΕΘ.Α. στο Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, περίπου 100 ακίνητα, το συνολικό εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε 2.526.000 τ.μ.
14. Επιτάχυνση της διαδικασίας σε ότι αφορά την προώθηση στους αρμοδίους της εκθέσεως του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο ΜΤΣ ώστε να αποδοθούν στους υπαιτίους για το κατάντημα του Ταμείου οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευθύνες, αν προκύψουν τελικά. Τίποτα δεν πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι ούτε καν η υποψία να αιωρείται. Η κοινωνία πιστεύει ακόμη ότι όλοι εμείς άνδρες και γυναίκες των ΕΔ γαλουχούμαστε με έναν ιδιαίτερο «κώδικα τιμής». Αν δεν το αποδείξουμε τότε ο Λαός που σήμερα μας τιμά με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και αποδοχής, εύκολα θα μας συμπεριλάβει μαζί με τους ..….άλλους.
15. Πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες, αποφάσεις, του ΜΤΣ (π.χ. πληρωμές ΒΟΕΑ, μείωση ενοικίου ΑΤΤΙΚΑ κλπ) ώστε να πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία κάθε ενέργεια του ΜΤΣ αλλά και να πεισθούμε ότι υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσής του.
Κε Βουλευτά
Ευελπιστώντας ότι θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας ελπίζουμε στην εγκαθίδρυση μιας τακτικότερης επικοινωνίας μεταξύ μας τώρα και στο μέλλον και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.
Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2012
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο μπορεί και πάλι να κυκλοφορήσει έξω!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η δικαίωση των αγροτών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ