2012-10-22 12:33:17
Φωτογραφία για ''ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ''
Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Βαυαρία, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος του, η βελτίωση του κλίματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι καλοδεχούμενος, διαμηνύει ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Επίσκεψη «στην σπηλιά του λιονταριού» προετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το  ειδησεογραφικό κανάλι n-tv, το οποίο σχολιάζει την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Βαυαρία. Μετά τις σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε η Αθήνα από τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), η επικείμενη επίσκεψη του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές «ταξίδι γοητείας», προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Βαυαρίας, το οποίο έχει δηλητηριαστεί από τις σκληρές επιθέσεις βαυαρών κυβερνητικών παραγόντων κατά της Αθήνας.

«Καλοδεχούμενο» χαρακτηρίζει τον Α. Σαμαρά

ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χ. Ζεεχόφερ«Ο Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία στις συνομιλίες με τη Βαυαρία»


Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ προγραμματίστηκε με τη βοήθεια του προέδρου του τοπικού βαυαρικού κοινοβουλίου Ράινχολντ Μπόκλετ. «Ο Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία στις συνομιλίες με τη Βαυαρία», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Μπόκλετ.

Ο Σαμαράς, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, επιδιώκει να αποσπάσει προσωπικώς την κατανόηση των Χριστιανοκοινωνιστών. Η εφημερίδα επικαλείται τον βαυαρό πρωθυπουργό Ζέεχοφερ ο οποίος χαρακτηρίζει καλοδεχούμενο τον κ. Σαμαρά στη Βαυαρία. Η συνάντηση θα λάβει χώρα ει δυνατόν εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ δηλώνει ότι «είναι έτοιμος να ανταποδώσει την επίσκεψη».

Φιλικότεροι τόνοι από την CSU στο συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο συνέδριο τους οι Χριστιανοκοινωνιστές υιοθέτησαν φιλικότερους τόνους έναντι της Ελλάδας. Ο πρόεδρος τους Χορστ Ζεεχόφερ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τα προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και η Αθήνα επιδείξει συνέπεια.

Στους κόλπους, ωστόσο, των βαυαρών συντηρητικών εκφράστηκαν το περασμένο διάστημα σκληρές επικρίσεις έναντι της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε μάλιστα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας, ενώ ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ είχε επιρρίψει στους Έλληνες οκνηρία. «Η ευρωζώνη είναι μια κοινότητα σταθερότητας και επιδόσεων. Δεν είναι κλαμπ για να αράζει κανείς στην αιώρα», είχε δηλώσει ο κ. Ντόμπριντ.

«Η ντροπή της Ελλάδας»

Στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η ντροπή της Ελλάδας» η εφημερίδα σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε κράτος εν κράτει τη στιγμή που, όπως γράφει, οι δημοκράτες πολιτικοί «κοιτούν αβοήθητοι».

Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Αθήνα και τους προπηλακισμούς των θεατών και των ηθοποιών της παράστασης Corpus Christi από μέλη της Χρυσής Αυγής, η NZZ επισημαίνει ότι οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών ανήκουν στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η διαμαρτυρία για τις καθημερινές επιθέσεις οπαδών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών παραμένει περιορισμένη». Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατέγραψε στο τέλος Αυγούστου «ανησυχητικής έκτασης βία με ρατσιστικό κίνητρο στη χώρα». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι η Χρυσή Αυγή δείχνει να επιβεβαιώνεται με τη δράση της καθώς «σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα αναδεικνυόταν σε τρίτη δύναμη στη βουλή. Ελάχιστοι πολιτικοί μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης». Η αρθρογράφος εκτιμά ότι η σύγκριση της κατάστασης με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αποκτά βάση εξαιτίας της «ανικανότητας της κυβέρνησης και των κρατικών οργάνων να αντιδράσουν επαρκώς απέναντι στην ακροδεξιά απειλή».

«Οι Έλληνες και το ΕΥΡΩ»

Η Die Welt του Βερολίνου, σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης με τίτλο «Οι Έλληνες και το ΕΥΡΩ», εξηγεί γιατί είναι αδύνατη, όπως γράφει, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Τους ειδικούς εξέπληττε για μεγάλο διάστημα πως κατάφεραν οι Έλληνες να αλλάξουν τις δραχμές τους με ευρώ. Λέγεται ότι χρειάστηκαν πολλά νοθευμένα στοιχεία, μέσω των οποίων κατάφερε η Ελλάδα να εισχωρήσει στο κλαμπ της νέας νομισματικής ένωσης. Περισσότερο όμως πρέπει να εκπλήσσει το πως αυτό το μικρό μέλος κατόρθωσε να χαράξει σαν σφραγίδα το ελληνικό αλφάβητο σε όλα τα νέα χαρτονομίσματα (…). Ήταν ένα αριστούργημα της σημειολογίας. Το ΕΥΡΩ στα χέρια μας δε δείχνει από τότε τίποτα άλλο από το ότι οι Έλληνες ανήκουν σε αυτό».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο μέχρι το 2021»

Η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της κρίσης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης στην DW.

Βελτίωση της γερμανικής στάσης έναντι της Ελλάδας διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης. Στη συνέντευξη που έδωσε στην Deutsche Welle τόνισε ότι το ταξίδι της γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης. Ο Γ. Χατζημαρκάκης επέκρινε ωστόσο τη μέχρι πρόσφατα επικριτική πολιτική του Βερολίνου:

«Η μεγαλύτερη έκφραση δυσπιστίας ήταν το συνεχώς επαναλαμβανόμενο αίτημα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπουρκ έκανε λόγο για ''μόμπινγκ'' και είχε δίκιο. Ήταν ζημιογόνο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που χρειάζεται επενδύσεις. Το γεγονός όμως ότι λίγους μήνες αργότερα η καγκελάριος όχι μόνο συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, αλλά επισκέφτηκε την Αθήνα δηλώνοντας ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης.

Αναφορικά με τους μηχανισμούς ελέγχου των μεταρρυθμίσεων, εκείνοι δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Ο κύριος Σόιμπλε είχε προτείνει έναν υπερ-επίτροπο επί των Οικονομικών με δικαιώματα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών-μελών. Στη χειρότερη περίπτωση από γερμανικής σκοπιάς ένας Έλληνας ή Ισπανός επίτροπος θα μπορούσε να απορρίψει τον γερμανικό προϋπολογισμό. Πιστεύω συνεπώς ότι, καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά ακόμα καλύτερος ο έλεγχος. Έτσι θα πορευθεί στο μέλλον η ευρωζώνη».

Χωρίς ευρωπαϊκό προηγούμενο οι περικοπές στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ο Γ. Χατζημαρκάκης

Ο Γ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η τρόικα έκρινε μέχρι πριν από λίγες μέρες την κατάσταση στην Ελλάδα καθαρά με οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια:

«Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέστησαν σαφές ότι προτίθενται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τότε δεν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πραγματοποίησε περικοπές στο 20% του ΑΕΠ και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1/5. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ΕΕ. Είναι ευρωπαϊκό ρεκόρ, το οποίο απαιτεί αναγνώριση. Την ίδια στιγμή όμως η οικονομική ύφεση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων γεγονός που μεταθέτει σε καθημερινή βάση τις παραμέτρους του προγράμματος προσαρμογής. Δυστυχώς η τρόικα ποτέ δεν το κατάλαβε. Προσέγγισε την κατάσταση με οικονομετρικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Μόλις πριν από λίγες μέρες η τρόικα εγκατέλειψε την πάγια αυτή θέση».

Το 2021 η επιστροφή στις αγορές

Στο 2021 τοποθετεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων

Ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε τέλος στο χρόνο που θα χρειαστεί η Ελλάδα θα για να επιστρέψει στις αγορές:

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για δύο χρόνια. Όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για επιμήκυνση μέχρι το 2020 και όχι το 2014. Ρίχνοντας μια ματιά στην ελληνική ιστορία βλέπουμε  ότι η χώρα ξεκίνησε τον απελευθερωτικό της αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821. Ίσως 200 χρόνια μετά την επανάσταση, δηλαδή το 2021 η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειαζόμαστε. Και θα επιτύχουμε τους στόχους μας όχι μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά και με ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Deutsche Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Γλυφάδα ...με άλλη ματιά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Γλυφάδα ...με άλλη ματιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ