2012-10-22 18:59:03
Φωτογραφία για Ομοφοβικοί στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι, σύμφωνα με έρευνα
Ομοφοβία, διακρίσεις και περιστατικά βίας, σε βάρος ατόμων ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανς), κατέδειξε έρευνα που διενήργησαν μεταξύ 2010-2011, ο... Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και η οργάνωση Accept ΛΟΑΤ στην Κύπρο.

Το θέμα συζήτησε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Καψού, Πρόεδρο του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, έρευνα κατέγραψε εμπειρίες και αντιλήψεις αποδοχής ή απόρριψης του σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνική αποδοχή και αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού στο περιβάλλον, ομοφοβία και διακρίσεις σε πολλά επίπεδα: εκπαίδευση, λήψη υπηρεσιών, οικογένεια, εργασία.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Καψού είπε ότι εντοπίστηκαν διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα, κάποιες λιγότερο σοβαρές και κάποιες εξαιρετικά σοβαρές, με επεισόδια όπως ξυλοδαρμοί, ομοφοβικές επιθέσεις, βιασμοί ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν περιστατικά που σημειώθηκαν στα σχολεία, με «παιδιά να τους φτύνουν οι συμμαθητές τους, να τους κτυπούν, ακόμα και να δέχονται χλευαστικά, αρνητικά σχόλια από το εκπαιδευτικό προσωπικό».


83% του ερωτηθέντων απάντησαν ναι στο ερώτημα αν έχουν έστω και μία φορά βιώσει σε βάρος τους διάκριση στη διάρκεια λήψης υπηρεσιών, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, όπως ανέφερε η κ. Καψού.

Είπε ακόμα ότι κανένας από τους 136 συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ανέφερε να έχει καταγγείλει τέτοιου είδους περιστατικό και ο λόγος που αναφέρεται, σύμφωνα με την κ. Καψού, είναι η ανυπαρξία δομών και διαδικασιών για να γίνουν καταγγελίες και να καταγραφούν τα περιστατικά, ενώ πολλά άτομα ΛΟΑΤ δεν νιώθουν ασφάλεια, ότι δηλαδή τα στοιχεία θα παραμείνουν εμπιστευτικά, και αυτό τους αποτρέπει από το να προβούν σε καταγγελία.

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν συστάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων.

Η Δέσποινα Μιχαηλίδου Αντιπρόεδρος της ΛΟΑΤ Κύπρου, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού που αυξάνεται στην κυπριακή συμφωνία, όπως ανέφερε, καθώς και θεσμοθέτηση προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα η οργάνωση ζητά νομοθετική ρύθμιση που να καταδικάζει τα εγκλήματα μίσους που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό και στην ταυτότητα φύλου, ενώ ζητά να υπάρξει και νομική κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών για να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, είτε μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης είτε μέσα από την επέκταση του υφιστάμενου νόμου περί πολιτικού γάμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή κατοχυρώνει μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε την ανάγκη η Πολιτεία να μελετήσει τη διάσταση της ομοφοβικής νοοτροπίας στην Κύπρο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Υπέδειξε ότι ο μόνος τρόπος να κινηθούμε σωστά είναι μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ομοφοβίας το οποίο θα οδηγήσει στη λήψη των σωστών μέτρων, σε όλους τους τομείς και τη διενέργεια έρευνας που θα καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο και τους τομείς που πρέπει να επικεντρωθούν οι δράσεις της Πολιτείας.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένης ερώτησης στον Υπουργό Δικαιοσύνης αν το Υπουργείο θα προχωρήσει στον καταρτισμό ενός τέτοιου εθνικού σχεδίου δράσης.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι χρειάζεται αλλαγή της κυπριακής νομοθεσίας και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Κύπρο να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Ηδη, όπως ανέφερε, σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ σε άλλες 14 χώρες υπάρχει αυτή η νομική κατοχύρωση με το σύμφωνο συμβίωσης.

Η κ. Μισιαούλη είπε ακόμα ότι επείγει μία καθολική οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που να απαγορεύει διακρίσεις σε βάρος παιδιών με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις.

Είπε ακόμα ότι το μάθημα Αγωγή Υγείας που εισάγεται στην εκπαίδευση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί μια βάση για την αλλαγή της κυπριακής νοοτροπίας από μικρή ηλικία.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «υπάρχει όντως μια ρατσιστική νοοτροπία που αγγίζει ακόμα και παιδιά που υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία ακόμα και στο σχολείο».

«Η αλλαγή της νοοτροπίας δεν είναι ότι πιο εύκολο σε μια κοινωνία όπως η κυπριακή. Η νοοτροπία δυστυχώς δεν αλλάζει με νομοθετικές ρυθμίσεις μόνο» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης ομοφοβικών περιστατικών και να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλάβει όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ανέφερε τέλος ότι «όσο κι αν κάποιοι θεωρούν το σύμφωνο συμβίωσης ένα θέμα ταμπού, θα πρέπει να αρχίσουμε να το συζητούμε».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ