2012-10-22 22:40:19
Φωτογραφία για Τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις τείνουν χείρα βοηθείας κατά τη διάρκεια της Εΐντ αλ-Αντχά
Καθώς οι Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο γιορτάζουν την Εΐντ αλ-Αντχά, ή τη Γιορτή της Θυσίας, από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου, η Τουρκία συνεχίζει να προάγει τις αξίες της ενότητας, της αγάπης και της φιλανθρωπίας μέσω προγραμμάτων βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.Κατά τη διάρκεια της Εΐντ αλ-Αντχά σφάζονται ζώα για να συμβολίσουν την προθυμία του Προφήτη Αβραάμ να προβεί σε θυσία. Η σημερινή παράδοση καλεί μέρος του κρέατος να δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη.

Στο πνεύμα της γιορτής, το Τουρκικό κράτος και φιλανθρωπικές οργανώσεις συγκεντρώνουν βοήθεια και τρόφιμα για να τα προσφέρουν σε ευπαθείς πληθυσμούς στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Από το 2005, όταν έπληξε καταστροφικός σεισμός το Πακιστάν, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της γιορτής Εΐντ αλ-Αντχά. Εκείνη τη χρονιά, η Τουρκία παρείχε σε θύματα σεισμού στο Πακιστάν 9.000 θυσιασμένα βοοειδή.


Από τότε, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει ενισχύσει τη βοήθειά της, όπως σε Πακιστάν, Σουδάν, Παλαιστινιακά Εδάφη, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), πΓΔΜ, Σερβία, Μολδαβία, Σομαλία και Μιανμάρ.

Το προηγούμενο έτος, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος διενήργησε τη σφαγή και διανομή 5.870 προβάτων και κατσικιών, και 750 βοοειδών σε περίπου 35.500 οικογένειες. Η φετινή βοήθεια θα καθοριστεί από τις δωρεές του Τουρκικού λαού.

Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και μη-Μουσουλμάνων.

"Τα δάκρυα δεν έχουν θρησκεία, ούτε γλώσσα", δήλωσε ο Χαγιάτι Τσετίν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στους SETimes.

"Στόχος μας δεν είναι απλά να παρέχουμε στον κόσμο γεύματα, αλλά επίσης να τείνουμε το χέρι βοήθειας του Ισλάμ, μαζί με όλες τις παραδόσεις, όπως το να γιορτάζουμε μαζί στο κέντρο του χωριού", πρόσθεσε ο Τσετίν.

Οι δράσεις της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου διεξάγονται παράλληλα με φιλανθρωπικά προγράμματα ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Από το 2006, η ΜΚΟ Kimse Yok Mu?, έχει προσφέρει βοήθεια σε Κένυα, Αιθιοπία, Νιγηρία, Ινδονησία, Λίβανο, Πακιστάν, Υεμένη, Σρι Λάνκα, Αλβανία, Β-Ε, Αζερμπαϊτζάν, Παλαιστινιακά Εδάφη, Αφγανιστάν, Κιργιστάν, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Περού, Καμπότζη, Σενεγάλη και Γεωργία.

Το 2011, η οργάνωση διένειμε κρέας σε 179.043 οικογένειες σε 43 χώρες κατά τη διάρκεια της Εΐντ αλ-Αντχά. Αυτό το έτος, στελέχη της οργάνωσης έχουν στόχο να φτάσουν τις 70 χώρες σε Αφρική, Ασία, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

"Μια τέτοια βοήθεια συμβάλει σε θετικές αντιδράσεις προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά στο κύρος, την αναγνώριση, την αξιοπιστία και τις βελτιωμένες εμπορικές σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν βαθύτατη εμπιστοσύνη στη χώρα μας", δήλωσε ο Γιουσούφ Γιλντιρίμ, διευθυντής εξωτερικής βοήθειας της ένωσης, στους SETimes.

"Κατά την επιλογή οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, διενεργούμε αρχικά κοινωνική έρευνα ώστε να εντοπίσουμε τα σωστά άτομα. Ειδικά σε τέτοιες εορταστικές εκδηλώσεις, φέρνουμε μαζί μας διάφορα παιχνίδια για να δώσουμε στα παιδιά διαφόρων χωρών. Αρκεί εκείνο το μικρό χαμόγελο για να μας κάνει να ξεχάσουμε όλη την απόσταση που διανύσαμε μέχρι να τα φτάσουμε", δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Η Yardimeli Derneği, μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, σχεδιάζει να διανείμει κρέας στην Τουρκία και περίπου 30 χώρες με δωρεές που παρείχαν πολίτες.

Ο Μεχμέτ Ντερί, συντονιστής ΜΜΕ της ένωσης, ανέφερε πως αν και η βοήθεια που προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εορτής αποτελεί "μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό", η παρουσία της οργάνωσης τους επιτρέπει να κάνουν προβλέψεις για μελλοντικές δράσεις βοήθειας.

"Με τον τρόπο αυτό, εικάζουμε ότι η ένωσή μας, μαζί με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Τουρκία, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, υγεία και στα προβλήματα φτώχειας στις προβληματικές γεωγραφικές περιοχές", ανέφερε.

Η ένωση ξεκίνησε πρόγραμμα το 2008 με τίτλο "Αδελφές Οικογένειες", το οποίο συνταιριάζει μία Τουρκική οικογένεια δωρητών με οικογένειες που έχουν ανάγκη σε Βαλκάνια, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Καύκασο, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Στα Βαλκάνια, χιλιάδες οικογένειες έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη της Τουρκίας. Στη Β-Ε, η Ένωση Merhamet συνεργάζεται με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και την Τουρκική Υπηρεσία Ανάπτυξης.

"Είμαστε ευγνώμονες στο λαό της Τουρκίας, στην Τουρκική κυβέρνηση και σε Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που μας έχουν βοηθήσει κατά το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του πολέμου και τώρα, 20 χρόνια μετά από εκείνη την περίοδο. Εξακολουθούν να προσφέρουν βοήθεια σε πολίτες της Β-Ε οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, μέσω της οργάνωσής μας", δήλωσε ο Χαϊρουντίν Σαχίτς, πρόεδρος της ένωσης, στους SETimes.

Το Ίδρυμα Osman Hulusi Efendi, το οποίο εδρεύει στην Κεντρική πόλη της Ανατολίας Μαλάτια, βοηθάει οικογένειες που έχουν ανάγκη στη Β-Ε εδώ και χρόνια, ειδικά όσες εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Κατά τη διάρκεια της εορτής, προσφέρεται κρέας σε οικογένειες όπως αυτή της Μουμίν Κάριτς, η οποία πριν από αρκετά χρόνια άκουσε κάποιον να χτυπάει την πόρτα και όταν την άνοιξε βρήκε ένα πρόβατο που είχε δωριστεί στην οικογένειά της.

"Είχαν ακούσει πως ζούσαμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και αποφάσισαν να μας βοηθήσουν αν και δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας", δήλωσε η Κάριτς.

"Από τότε, αρκετές φορές το χρόνο, καλοί άνθρωποι έρχονται στο σπίτι μας από την Τουρκία, μας δωρίζουν κάτι και μας μιλάνε", ανέφερε. "Τους ενδιαφέρει η καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Έχουν κάνει πολλά για μένα και την οικογένειά μου και τους θεωρώ φίλους, όχι γνωστούς".

Στο άρθρο αυτό συνέβαλε η ανταποκρίτρια των SETimes Μπεντράνα Καλέτοβιτς.

 

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ