2012-10-23 00:21:07
Φωτογραφία για Reuters: Ασθένειες του παρελθόντος επιστρέφουν στην Ελλάδα
Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του Reuters, διαπιστώνεται ότι ασθένειες του παρελθόντος επανεμφανίζονται στην Ελλάδα της κρίσης η οποία είναι «ευάλωτη στα κουνούπια». Το Reuters δίνει έμφαση σε «ξεχασμένες», όπως τις αποκαλεί, ασθένειες οι οποίες όμως εμφανίζονται ξανά στην Ελλάδα του 2012. «Εκεί που φαίνεται ότι τα πράγματα δε θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και καταχρεωμένη χώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα απειλή: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο εξωτικές/τροπικές λοιμώξεις, όπως είναι η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός chikungunya και ο δάγκειος πυρετός, σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης που έχει αλλάξει το κλίμα και η ζέστη διαρκεί περισσότερο».

Πολλοί θα σπεύσουν να αναρωτηθούν - δικαίως- τι σχέση έχει το κουνούπι και το τσίμπημά του με τη σημερινή οικονομική και κατ' επέκταση και κοινωνική κρίση. Όπως αναφέρει όμως το ρεπορτάζ: «Ήδη η ελονοσία, μια ασθένεια που εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974, δεν επέστρεψε απλώς μέσα από τους τουρίστες και τους μετανάστες - όπως συμβαίνει εδώ καιρό σε καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη - αλλά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων».


Πρόκειται δηλαδή για μία όχι απλώς παλαιά αλλά ουσιαστικά εξαφανισμένη ασθένεια, που επανέρχεται. Σε αντίθεση όμως με το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τούτο δεν είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς της από τουρίστες ή -κυρίως- μετανάστες αλλά λόγω της διάδοσής της από πολίτη σε πολίτη.

Ειδική αναφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου

Παράλληλα το ρεπορτάζ τονίζει πως «ο αριθμός των νεκρών φέτος από ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια Culex modestus, ανήλθε στους 16 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία της 11ης Οκτωβρίου».

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά και στην κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Ο ρεπόρτερ του πρακτορείου περιγράφει την εικόνα έξω από ένα εκ των πλέον παλαιών νοσοκομείων της Αθήνας «και από τα πιο αξιοσέβαστα».

Άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και δρόμους ενώ ένα πανό κρέμεται στην κεντρική είσοδο του Ευαγγελισμού: «Το σύστημα Υγείας αιμορραγεί», με τους γιατρούς να εργάζονται ακόμα και σε βάρδιες 36 ωρών απλήρωτοι για μήνες.

Σημάδι των καιρών επίσης είναι το γεγονός ότι, «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μια παγκόσμια ιατρική φιλανθρωπική ομάδα που συνήθως συνδέεται με τον αγώνα να σώσει τις ζωές των μωρών στην υποσαχάρια Αφρική, «εργάζεται τώρα με πλήρη απασχόληση σε περιοχές της νοτίου Ελλάδας», τονίζει το πρακτορείο.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στη μαλάρια (ελονοσία), για την οποία μιλά καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ταυτίζει την εξάπλωση της μαλάριας με τους μετανάστες, καθώς πολλοί προέρχονται από χώρες όπου η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει αντιμετωπιστεί, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. «Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν και διαβιούν σε περιοχές με υψηλό ρίσκο λόγω των κουνουπιών», υποστηρίζει ο καθηγητής. Όπως και να έχει η ανησυχία βασίζεται στο τι κάνει το ελληνικό κράτος προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να καταπολεμήσει τα κουνούπια. Να σημειωθεί πως από τους συνολικά 56 δήμους της Αττικής μόνο οκτώ προχώρησαν σε αντικουνουπικούς ψεκασμούς. «Σε μια χώρα που την επισκέπτονται 16 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όπου τα μέτρα λιτότητας πλήττουν έως και το 30% του πληθυσμού που αγωνίζεται για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είναι αναγκαίο τα μολυσματικά δαγκώματα από τα κουνούπια να μειωθούν στο ελάχιστο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.

Πηγή: Reuters
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ