2012-03-21 17:56:56
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Πικρία Χριστόφια από τα κόμματα - Δεν αποκλείει νέα υποψηφιότητα...
Λευκωσία: Την πικρία του από την στάση των κομμάτων ειδικά κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία χαρακτήσισε ως «απογοητευτική», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την Διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό που... παρέθεσε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί μονολόγων του ιδίου, ο Δ.Χριστόφιας ανέφερε ότι «άλλοι μονολόγησαν ενώ εγώ μίλησα την πρώτη μέρα και δεν με άφησαν καν να δευτερολογήσω». Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τη βούληση του ΑΚΕΛ..

«Δεν μπορώ εγώ τώρα να δεσμεύσω το κόμμα μου, ούτε τον εαυτό μου εκ προοιμίου, ότι θα είμαι ή δεν θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε χαρακτηριστικά Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, διατύπωσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της Κύπρου και στην αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης
. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που αναλάβαμε διαχρονικά, θα θέσει ταφόπετρα στην υπόθεσή μας.

Υπέδειξε ότι «οι επόμενες εβδομάδες προδιαγράφονται καθοριστικές και θα χρειαστεί να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις», διαβεβαιώνοντας ότι έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους στο εσωτερικό μέτωπο να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε τον αγώνα μας και να περιβάλουν τη δική μας πλευρά με την ελάχιστη εμπιστοσύνη και καλή πίστη.

Για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, είπε ότι δεν πρόκειται με κανένα πρόσχημα τύπου «διευρυμένης συμμετοχής» να αποδεχθούμε διολίσθηση προς μια διάσκεψη χωρίς προηγούμενη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε απογοητευτική την τελευταία τετραήμερη συνεδρία του, απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί μονολόγων του ιδίου.

Αντιθέτως, είπε, «άλλοι μονολόγησαν ενώ εγώ μίλησα την πρώτη μέρα και δεν με άφησαν καν να δευτερολογήσω».

Είπε ότι η έκφραση όλων των απόψεων αποτελεί στοιχειώδη κανόνα της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία σημαίνει σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες», ανέφερε ο Δ.Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι «η οικοδόμηση της ενότητας προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και κοινές θέσεις. Αυτά είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Ακόμη, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ενήμερο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν, καθώς και τα έγγραφα των συγκλίσεων.

Σημείωσε ότι δεν τον ενοχλούν οι επικρίσεις περί ελλιπούς ενημέρωσης και είπε ότι έχει πλήρη σεβασμό προς όλες τις απόψεις, ανέφερε όμως παράλληλα ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στη βάση κοινών θέσεων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση από τρία σημεία στη βάση της οποίας θα μπορούσαν να εκφραστούν.

Αυτή η πρόταση, πρόσθεσε, περιλάμβανε την επαναβεβαίωση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου του 2009, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και την ανάληψη από κοινού διεθνούς εκστρατείας για την αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, ενώ επιχειρήθηκε μέσα από λογικές πλειοψηφίας, όπως είπε, να παρακαμφθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τα περί αποφάσεων της πλειοψηφίας στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εκτός πραγματικότητας» και αντιθεσμικά, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι το Εθνικό είναι συμβουλευτικός θεσμός, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιώκεται ακύρωση του Προέδρου που έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό.

Εξάλλου ο πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε τις επικρίσεις για υποχωρήσεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι χειρισμοί του ουδόλως παραβιάζουν το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Χαρακτήρισε αστήρικτες τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών.

Προειδοποίησε, ωστόσο ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα υποχρεωθεί να αναφερθεί σε ιδέες και παραχωρήσεις από προκατόχους του. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι, για χάρη της προεδρίας της Δημοκρατίας το 1992, όταν, όπως είπε, ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν στη γωνιά και ο ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη λήψη μέτρων.

Αυτό, πρόσθεσε, επαναλήφθηκε αργότερα με την πολιτική της πυραυλολογίας και φιάσκο των S300.

Είπε επίσης ότι στο καταρτισμό του σχεδίου Ανάν, δεν ήταν αμέτοχη η ε/κ πλευρά, την περίοδο 2001 – 2002.

Απαντώντας ειδικά στις κατηγορίες περί παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί.

Σημείωσε ότι συγκεκριμένη διευθέτηση παραπέμπει για μετά τη λύση, με περιορισμό στην ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, στη βάση της θεμελιώδους ανάγκης σεβασμού της πληθυσμιακής αναλογίας τέσσερις προς ένα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τη βούληση του κόμματός του.

«Δεν μπορώ εγώ τώρα να δεσμεύσω το κόμμα μου, ούτε τον εαυτό μου εκ προοιμίου, ότι θα είμαι ή δεν θα είμαι υποψήφιος».

«Εμείς δεν βιαστήκαμε όπως κάποιοι άλλοι ένα με ενάμιση χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές να τα αφήσουμε όλα στην πάντα, να καταστροφολογούμε, να μηδενίζουμε τα πάντα, για να κερδίζουμε πόντους γιατί θα είμαστε υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές», είπε και σημείωσε: «Αυτό ας το αφήσουμε στην ώρα του».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο διεθνής παράγοντας τον παρακινεί να υποβάλει υποψηφιότητα και εύχεται να κερδίσει στις εκλογές για να χειριστεί το Κυπριακό. Ο διεθνής παράγοντας, τόνισε, ενδιαφέρεται ποιος θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλει να είναι ένας πρόεδρος που να έχει τη βούληση να εργασθεί σκληρά για λύση στο Κυπριακό και όχι να ρίχνει συνθήματα που μας παίρνουν πίσω.

Σε ότι αφορά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το β΄εξάμηνο του 2012, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η με άσκηση της προεδρίας υπογραμμίζεται και αναβαθμίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι «εάν δώσουμε το μήνυμα ότι θα ασκήσουμε την προεδρία χάριν της Κύπρου και μόνον, τότε χάσαμε το παιχνίδι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε την Τετάρτη για το Κυπριακό, ο Δ.Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος διαμήνυσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό και μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου, λέγοντας ότι εάν η Τουρκία αρνηθεί δεν θα πληρώσει η Κύπρος το τίμημα.

Σε ερώτηση γιατί δεν θα αξιοποιηθεί η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για προώθηση των εθνικών θεμάτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η προεδρία του Συμβουλίου είναι θεσμική υπόθεση της ΕΕ λέγοντας ότι όποιος αναλαμβάνει την προεδρία πρέπει να είναι αντικειμενικός διαμεσολαβητής μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών και να προωθεί τις αποφάσεις της ΕΕ και κανενός άλλου.

Όπως είπε, η Τουρκία προσπάθησε «να ευνουχήσει την κυπριακή προεδρία και να μειώσει τη σημασία της σπέρνοντας συνεχώς δαιμόνια ότι η Κύπρος είναι μισό κράτος και θα προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, ζημιώνοντας την ΕΕ».

Η προεδρία, είπε, θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα όπως του μακροχρόνιου δημοσιονομικού πλαισίου, της νέας αγροτικής πολιτικής, της οικονομικής κρίσης και πολλά άλλα πολύ σοβαρά και κεφαλαιώδη ζητήματα.

«Εάν δώσουμε το μήνυμα ότι θα ασκήσουμε την προεδρία χάριν της Κύπρου και μόνο τότε χάσαμε το παιχνίδι και θα χάσουμε και όλη την εμπιστοσύνη που έχουν εκφράσει προς την Κύπρο δημόσια απαντώντας στην Τουρκία ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και θα ασκήσει την προεδρία όπως πρέπει και όπως την ασκούν όλα τα ισότιμα κράτη μέλη της ΕΕ», επισήμανε.

Τόνισε ότι με την άσκηση της προεδρίας υπογραμμίζεται και αναβαθμίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντικειμενικά από μόνη της.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο και το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και ευρύτερα έχει αναβαθμιστεί.

Ως λόγους αναβάθμισης της Τουρκίας στην περιοχή ο Δ.Χριστόφιας ανέφερε την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, την επιρροή της Τουρκίας σε δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ισλαμικού χαρακτήρα, την επιρροή της στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης και τον αραβικό κόσμο και την προσπάθεια χρησιμοποίησης της Τουρκίας ως τροχοπέδη σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Ιράν.

Η Κύπρος, είπε, χωρίς να υποβαθμίζει τους κινδύνους από την αναβάθμιση και την επιθετικότητα της Τουρκίας τόλμησε και διακινδύνευσε, αφού πρώτα διασφάλισε ότι οι κινήσεις της να καθορίσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες, αποτελεί ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις διεθνείς σχέσεις που ανέπτυξε η Κύπρος, λέγοντας ότι ο διεθνής παράγοντας υπερασπίστηκε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει αυτές τις έρευνες και έκανε ξεκάθαρο ότι με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτο δικαίωμα να προβεί σε αυτές τις έρευνες.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς πολύ προσεκτικά και αναλύουμε συνεχώς τις κινήσεις και την ευρύτερη στάση και αντιδράσεις της Τουρκίας, την ίδια ώρα δεν προτιθέμεθα θα λυγίσουμε μπροστά στις απειλές της. Εφόσον βρισκόμαστε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, λειτουργούμε στα πλαίσια του Δικαίου της Θάλασσας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με αποφασιστικότητα χωρίς να υποτιμούμε ποσώς τους κινδύνους που προκαλούνται από την αρνητική στάση και επιθετικότητα της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Εστειλε παράλληλα το μήνυμα στην Τουρκία ότι η ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν είναι σε βάρος της τ/κ κοινότητας και πρόσθεσε ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το Κυπριακό με μια κοινά αποδεκτή λύση, οι Τ/κ θα καρπωθούν επίσης μέρος αυτού του φυσικού πλούτου.

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την Τουρκία εξηγώντας ότι εάν λυθεί το Κυπριακό με μια συμφωνία που θα απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή και τον εποικισμό, τότε οι σχέσεις Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και την Ελλάδα θα είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι δεν μπορούμε ακόμη να μιλούμε για λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι ο χειρισμός του θέματος χρειάζεται πολλή προσοχή.

«Εάν ξεκινήσουμε τώρα να μιλάμε σε λεπτομέρεια με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι όπως δεν μένει τίποτε κρυφό για το Κυπριακό, και αυτό είναι μια φοβερή αδυναμία της δική μας πλευράς, θα αποκαλύψουμε εαυτόν και για το θέμα του φυσικού αέριου το οποίο διαπραγματευόμαστε μέσα από όλες τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι όταν έρθει η ώρα θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί να εκφέρουν τις απόψεις τους...
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ