2012-03-21 18:26:08
Φωτογραφία για Νέο δάνειο = Money for ... Nothing!
Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων που διακοσμούν την καθημερινότητά μας, είχαμε και την είδηση (από Ευρώπη μεριά) ότι ελήφθηκε η πρώτη δόση των χρημάτων για την «διάσωση της χώρας μας».

Τώρα βέβαια για ποιά διάσωση της Ελλάδας, μιλάμε όταν εμείς οι Έλληνες κατρακυλούμε όλο και πιο χαμηλά στην ανέχεια, είναι ένα ζήτημα που έχει αναλυθεί πολλάκις και τόχουμε νοιώσει στο πετσί μας 2 χρόνια τώρα.

Η είδηση πάντως είναι ότι λήφθησαν 5,9 δις. ευρώ από την ευρωζώνη και 1,6 δις. Ευρώ από το ΔΝΤ.

Τα χρήματα εισπράχθηκαν την Δευτέρα, όμως το ποσό των 4,66 δις. θα αποπληρώσει τα 3ετή ομόλογα που έληξαν χθες (Τρίτη), ενώ περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα δοθούν για αποπληρωμή τόκων των ίδιων ομολόγων. Το υπόλοιπο τμήμα των χρημάτων, θα εξυπηρετήσει θέματα εσωτερικής κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα ποσό 239 εκατ. ευρώ θα δοθούν για πληρωμές φαρμακοποιών λόγω χρεών.

Όμως πέρα από την αισιόδοξη (ίσως) παραπάνω είδηση, έχουμε την δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΤτΕ και των δυσοίωνων προβλέψεων που περιέχει όσον αφορά την περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των Ελλήνων και του πραγματικού τους διαθέσιμου για κατανάλωση εισοδήματος.

Οι εκτιμήσεις λοιπόν της ΤτΕ, μιλούν για περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων οικονομικών μεγεθών των ελληνικών νοικοκυριών και για αυξημένη αρνητική επιρροή στην καθημερινότητά μας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση τον Ιανουάριο οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε τον πρώτο μήνα του 2012 στα 169 δισ. ευρώ από 174 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες έφθασε τα 36 δισ. ευρώ.

Σπουδαία είδηση, θα πει κανείς….. Λες και δεν ξέρουμε ότι η παραμικρή κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά, οφείλεται δυστυχώς (ή ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά), στις οικονομίες και τις προσωπικές αποταμιεύσεις που υπήρχαν στις τράπεζες και που εξανεμίσθηκαν την τελευταία διετία.

Βέβαια στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η πορεία των επιτοκίων καταθέσεων για την χρονιά που μας πέρασε (2011), παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο, μέχρι 126 μονάδες βάσης, όμως δυστυχώς οι καταθέσεις, παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση, αφού όλα τα αποταμιευόμενα ποσά (ή αν προτιμάτε το μεγαλύτερο μέρος τους), χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών (βλέπε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, «χαράτσια», ανάγκες θέρμανσης κ.α.)

Με αφορμή τώρα αυτή την δημοσιοποίηση της έκθεσης, είχαμε και την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΟΥ και δια στόματος (για την ακρίβεια δια ανακοινώσεως) της ΠΟΕ-ΔΟΥ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αδυναμία της υπηρεσίας τους να τιθασεύσουν την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Ρίχνοντας λοιπόν το «ανάθεμα» στην αδυναμία του μηχανισμού του αρμόδιου υπουργείου και των οργάνων του, αναφέρει η ανακοίνωση τα παρακάτω :

«Το περιεχόμενο της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε χθες, καταγράφει με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο, τις επιπτώσεις από την προβληματική λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών».

Επίσης σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι «….εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το 2011 την αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ του έτους 2008, με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 2,3 δις. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ (όλων των άλλων παραγόντων τηρουμένων σταθερών). Πολλαπλάσιες θα ήταν οι επιπλέον εισπράξεις ΦΠΑ εάν η Ελλάδα επιτύγχανε το 2011 τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ (πλην Ελλάδος) που αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, δηλ. 0,71»

Άλλη μια απόδειξη, της Ελληνικής πραγματικότητας, που έχει να κάνει με την γλαφυρή συνήθεια που έχουμε ως κράτος και ως λαός, να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους για όλα τα λάθη των πράξεων μας.

Εξού βεβαίως και οι πολλαπλές «επικοινωνιακές» συγνώμες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συγγνώμες όμως που είχαν με την επιδίωξη της συναίνεσης και ξανασυγκέντρωσης δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ και όχι της πραγματικής μετάνοιας.

Δυστυχώς τα όποια συγνώμη, όχι μόνο του κ. Βενιζέλου, αλλά και των υπολοίπων Εθνοπατέρων (χωρίς να εξαιρώ κανέναν, αφού οι αντιδράσεις των όποιων καλόπιστων και ηθικών πολιτικών είναι το λιγότερο υποτονικές και καθαρά επικοινωνιακές), δυστυχώς δεν συνοδεύονται με ενέργειες πραγματικής μεταμέλειας. Κανείς τους δεν έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κανείς δεν μιλάει για την «ταμπακιέρα», κανείς δεν μιλάει για την τιμωρία (πραγματική και ηθική) των ανθρώπων-μαριονέτες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση.

Σ’ αυτή την χώρα που ζούμε, πάντοτε η ατιμωρησία υπήρξε ο κανόνας και πάντοτε είχαμε περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, προκαλώντας δικαιολογημένα την οργή των απλών Ελλήνων, την χλεύη που ζούμε στην μέρες μας από πλευράς Ευρώπης και δυστυχώς την αδιαφορία των ηγετών μας. Οι χιλιάδες συντάξεις σε πεθαμένους, οι μαϊμού αναπηρικές συντάξεις, η χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε πολίτες που δεν τα δικαιούνται, η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν έχοντες και κατέχοντες, οι αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις. η ανοχή του κράτους απέναντι σε συμπεριφορές που προσβάλουν την κοινή λογική γιατί προέρχονται από ανθρώπους που δηλώνουν ισχνά εισοδήματα ενώ διάγουν τρυφηλό βίο, χαρακτηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τον ελληνικό πελατειακό και διαλεγόμενο κοινοβουλευτισμό.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αφιερώσω το τραγούδι των Dire Straits, το γνωστό "Money for Nothing" σε όσους υπέγραψαν αυτό το δάνειο, γιατί πραγματικά, όλα αυτά είναι "Χρήματα για το ... Τίποτα"!
aegeantimes.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ