2012-10-24 07:40:36
Φωτογραφία για Τουρκία: Αναθερμαίνεται η συζήτηση για το δημογραφικό
Η σχετική μείωση του δείκτη γεννητικότητας και η σύγκριση του μειωμένου δείκτη στις δυτικές περιοχές με τον υψηλό δείκτη στις νοτιοανατολικές αναζωπυρώνουν στην Τουρκία τη συζήτηση και την ανησυχία περί δυσανάλογης αύξησης του κουρδικού πληθυσμού, παρότι τα υψηλά ποσοστά στη Νοτιοανατολική Τουρκία σχετίζονται με την ιδιότητα της περιοχής αυτής ως κατεξοχήν υπανάπτυκτης, οικονομικά και μορφωτικά.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης γεννητικότητας στην Τουρκία είναι 2,02%. Αυτό σημαίνει ότι κατά το έτος 2011 γεννήθηκαν στη χώρα 1.237.172 μωρά. Ο ίδιος αριθμός για το 2010 ήταν 1.253.309 (δείκτης γεννητικότητας 2,05%).

Στη δυτική Τουρκία ο δείκτης είναι 1,5 ενώ στη νοτιοανατολική 3,4. Σε έρευνα του καθηγητή Μουράτ Οζγκιούρ με θέμα τις διαφοροποιήσεις του δείκτη γεννητικότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας περιλαμβάνεται χάρτης με βάση την απογραφή του 2000. Με βάση αυτόν, η νοτιοανατολική Τουρκία είναι η περιοχή όπου είναι αυξημένο το ποσοστό αναλφαβητισμού, τα εισοδήματα είναι περιορισμένα και οι γυναίκες δεν εργάζονται σε άλλους κλάδους πέραν της γεωργίας. Σε αυτήν την περιοχή ο δείκτης είναι 3,4. Ωστόσο το έτος 2000 ήταν 4,32, ενώ κατά τη δεκαετία του 70 περίπου 6.


Σε διάφορα σχόλια που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο υπογραμμίζεται ο δημογραφικός κίνδυνος τον οποίο προτάσσει συνεχώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας έκκληση για «τρία παιδιά» σε κάθε οικογένεια. Στα σχόλια όμως γίνεται λόγος και για μία άλλη δημογραφική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 2023 ο πληθυσμός της Τουρκίας θα είναι 82 εκατομμύρια, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και θα αγγίξει το 10%, θα συνεχιστεί το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης από την ανατολική προς τη δυτική Τουρκία και υπογραμμίζεται ότι «συνεπώς θα είναι πιο δύσκολος ο διαμελισμός της Τουρκίας».

Η μεταφορά κουρδικών πληθυσμών από τη νοτιοανατολική Τουρκία προς τη δυτική είναι μια θεωρία που κρατά από την εποχή που πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Τουργκούτ Οζάλ και θέτει θέμα επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με τη μετατόπιση του κουρδικού πληθυσμού στη δυτική Τουρκία.

Πηγή: ΑΜΠΕ.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ