2012-10-24 19:52:55
Φωτογραφία για ΡΕΣΛΕΡ: ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
«Μόνο από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης θα μπορούσε η Αθήνα να περιμένει παροχές», δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Επιχειρηματιών Χονδρικής Πώλησης της Γερμανίας.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε πάντως ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την σταθεροποίηση του ευρώ, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, στην ίδια εκδήλωση, εμφανίστηκε περισσότερο ανοιχτός στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Επανέλαβε δε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραπλανά την κοινή γνώμη και να εξηγήσει ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αναμένουν πρόσθετη επιβάρυνση.

Εν τω μεταξύ, τη δική του ερμηνεία στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέρος τους που αφορά την Ελλάδα, δίνει ο υπουργός Εξωτερικών  της Σλοβακίας και αντιπρόεδρος της σλοβακικής κυβέρνησης, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».


Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Λάιτσακ, τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου  Κορυφής της ΕΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στα συμπεράσματα διαπιστώνεται πως πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή, προσθέτει ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης, τονίζει πως αυτή θα επιβιώσει, θα πρέπει όμως να αλλαχτούν οι κανόνες οι οποίοι παραβιάστηκαν συχνά στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες. Όπως επισημαίνει, τώρα η κατεύθυνση είναι,  ενίσχυση της ολοκλήρωσης, Τραπεζική Ένωση, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης, και θα πρέπει όταν διαπιστώνεται πως παραβιάζονται οι κανόνες, τότε η χώρα που τους παραβιάζει να αποχωρεί από την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως καλή την απόφαση ένταξης της Σλοβακίας στο ευρώ, στο οποίο βέβαια τώρα υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι η χώρα του είναι μια ανοικτή οικονομία, 85% του ΑΕΠ της προέρχονται από τις εξαγωγές και ως μέλος της Ευρωζώνης έχει πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό.

Ωστόσο, στην πιθανότητα να είναι αναγκαία μια νέα διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, καθώς, όπως σημειώνει, σε μια αδύναμη χώρα, ακόμη και ένα ποσοστό χρέους 120% είναι πολύ υψηλό και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση πρέπει να είναι η διαγραφή χρέους, αναφέρεται ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, Κρίστιαν Κόισνιγκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ». Σύμφωνα με τον ίδιο, μια διαγραφή χρέους, κατά την οποία ο δημόσιος τομέας συνεισφέρει αυτό που έχει ήδη συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξυγίανσης.

   

Ο κ. Κόισνιγκ, γνωστός στο παρελθόν ως υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει πως έχει αναθεωρήσει αυτή τη θέση του διότι έχουν αλλάξει στο μεταξύ οι συνθήκες, υπήρξε μαζική φυγή κεφαλαίων και, εξάλλου πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Όπως λέει, σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους θα έπρεπε να διαγραφεί και η χώρα θα αποκόπτονταν από τις αγορές, οπότε και πάλι θα επιβίωνε μόνο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, κατά την άποψή του, τώρα είναι πολύ αργά, ενώ, αν η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είχε γίνει νωρίτερα, μπορεί να είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί ορθή την πολιτική της ΕΕ γενικά στον χειρισμό της κρίσης και επισημαίνει την ύπαρξη τριών προβλημάτων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας κάποιων χωρών (εξαιτίας της οποίας αυξάνεται το χρέος προς το εξωτερικό), την ανεπάρκεια διαθεσίμων των τραπεζών και το υψηλό δημόσιο χρέος, προβλήματα, τα οποία, όπως σημειώνει, ειδικά στην Ελλάδα, είναι σοβαρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ