2012-10-25 10:37:02
Φωτογραφία για Το αλκοόλ σκοτώνει τους νέους στην Κρήτη
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στοιχεία σοκ προκύπτουν από την έρευνα του MadeinCreta για το θέμα της επίδρασης του αλκοόλ στους νέους της Κρήτης.

Μια «συνήθεια», πράξη ή απερισκεψία που μετρά ένα θάνατο, ένα παιδί μόλις 15 ετών με κίρρωση του ήπατος από το αλκοόλ, δεκάδες περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας και πολλά θύματα αλλά και νεκρούς εξαιτίας της πρόσκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.

Μέσα από τις δηλώσεις που έκαναν στο MadeinCreta η Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου Μαίρη Κουλεντάκη αλλά και ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρης Βουρβαχάκης, αποκαλύπτεται μια σκληρή πραγματικότητα που μπορεί να συγκριθεί και με τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση οι οικογένειες ξέρουν τους κινδύνους και τα σημάδια και έχουν τα μάτια τους ανοιχτά ενώ στην πρώτη περίπτωση πολλές φορές σιγοντάρουν την κατάσταση αγνοώντας ίσως ότι «ένα ποτηράκι» μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο κακό.


Μαίρη Κουλεντάκη: «Στην Κρήτη ξεχάσατε ότι έχουμε καταγεγραμμένο θάνατο από αλκοόλ ενός νέου κοριτσιού 16 ετών; Τι ρωτάτε για τους αριθμούς, αυτό δε φτάνει; Σαφώς και στο νησί έχουμε πρόβλημα. Ο μικρότερος ασθενής μας με κίρρωση του ήπατος από το αλκοόλ είναι μόλις 15 ετών! Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών μας είναι 40 ετών»!

Δημήτρης Βουρβαχάκης: «Κάθε ημέρα το ΕΚΑΒ, καλείται να αντιμετωπίσει τρία περιστατικά μέθης, στην πλειοψηφία τους, νεαρά άτομα».

Αριθμοί που καταγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα που ίσως πολλοί αγνοούν, ικανή όμως να κινητοποιήσει τους πάντες προκειμένου να μπει φρένο σε αυτήν την «ύπουλη» απειλή.

Και στα στοιχεία που θα ακολουθήσουν δε συμπεριλαμβάνονται «τα σπίτια που έκλεισαν» εξαιτίας των τροχαίων που σημειώθηκαν και είχαν ως κύρια αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η ειδοποιός διαφορά με την κατανάλωση του αλκοόλ από τους νέους είναι ότι σχετίζεται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον το οποίο ενίοτε ... προτρέπει και ενθαρρύνει κυρίως τα αγόρια να πιουν «ένα ποτηράκι» ακόμα και από τις τάξεις του δημοτικού ή του γυμνασίου διότι αυτό θα τους κάνει ... άντρες πιο γρήγορα! Και σταδιακά το ένα γίνεται δυο, τρία, τέσσερα, και τα όρια κάπου εκεί χάνονται.

Το ότι είμαστε μια χώρα με ανοχή απέναντι στο αλκοόλ φαίνεται και από μια πρόσφατη σχετικά έρευνα που αναφέρει ότι το 43% των ανήλικων αγοριών ηλικίας 15 ετών καταναλώνει συστηματικά αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα. Πρόκειται για έρευνα που έγινε σε σχολεία του γυμνασίου στην οποία συμμετείχαν και 16 σχολεία το νομού Ηρακλείου.

Και ενώ σε άλλες περιφέρειες της χώρας η κατάσταση προσπαθεί να τεθεί υπό έλεγχο, « στην Κρήτη τα πράγματα είναι ακόμα περίεργα. Σε πολλά σημεία του νησιού οι πατεράδες νιώθουν περηφάνια για το γεγονός ότι ο γιος τους πίνει ή ότι είναι μεθυσμένος. Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω αυτό, αλλά σίγουρα οι γονείς είναι ανενημέρωτοι» αναφέρει στο MadeinCreta η Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου Μαίρη Κουλεντάκη.

«Αν ο πατέρας γνώριζε ότι το να βάζει το παιδί του να πίνει στα 12 , δεν είναι μαγκιά, αλλά του καταστρέφει τον εγκέφαλο , απλά δεν θα το έκανε. Πριν την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του εγκεφάλου, η χρήση αλκοόλ βλάπτει ανεπανόρθωτα «περιοχές» που σχετίζονται με την καλλιτεχνικότατα, τη μνήμη και την έκφραση». Και δεν είναι μόνο αυτό. Η συστηματική χρήση και όχι απαραίτητα κατάχρηση του αλκοόλ, προκαλεί πλειάδα προβλημάτων και στο άτομο αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του.

Μέσα σε 5 μήνες το ΕΚΑΒ Κρήτης παρενέβη σε 484 περιστατικά μέθης!

Ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο φαίνεται και από τα συγκλονιστικά στοιχεία του ΕΚΑΒ. Το τελευταίο πεντάμηνο το ΕΚΑΒ σε όλη την Κρήτη κλήθηκε να παρέμβει και να μεταφέρει στα νοσοκομεία για την παροχή ιατρικής βοήθειας 484 περιστατικά μέθης: Το Μάιο 87, τον Ιούνιο 119, τον Ιούλιο 129, τον Αύγουστο 84 και τον Σεπτέμβριο 65!

Καθημερινά δηλαδή το ΕΚΑΒ καλείται να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο τρία περιστατικά μέθης.

Μιλώντας για αυτό το θέμα στο MadeinCreta o προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρης Βουρβαχάκης είπε ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για άτομα νεαρής ηλικίας, με τους μικρότερους να είναι 16 ετών και σταδιακά να ανεβαίνει ο ηλικιακός μέσος όρος.

«Είναι και περιστατικά που καλούμαστε και δεν είναι ένα μόνο άτομο αλλά πιο πολλά και μεταφέρουμε αυτό που για μας θεωρητικά είναι πιο βαρύ περιστατικό .

Για να παραλάβουμε κάποιον το επίπεδο των αισθήσεων «προ πολλού έχει χαθεί». Δυστυχώς μιλάμε για νέα παιδιά τα οποία παραλαμβάνουμε από σπίτια αλλά και από νυκτερινά μαγαζιά», συμπλήρωσε ο κ. Βουρβαχάκης.

Ενώ και αυτός αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν και οι γονείς για την διαμορφωμένη κατάσταση. «Οι γονείς έχουν τεράστιες ευθύνες. Το να πέφτει το παιδί σου σε κώμα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, είναι κάτι πολύ βαρύ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατικά στοιχεία του ΕΚΑΒ στηρίζονται κυρίως σε κλήσεις που έχουν γίνει από τις πόλεις. Διότι τα περιστατικά της ενδοχώρας αντιμετωπίζονται από τα κέντρα υγείας.

Για παράδειγμα στο κέντρο υγείας Χάρακα, μέρα παρά μέρα σχεδόν, μεταφέρεται εκεί ένα νεαρό άτομο το οποίο έχει κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ. Παρόμοια τα στοιχεία και για το κέντρο υγείας Μοιρών.

Κάθε ποτήρι έχει και το τίμημά του

Επιπλέον, αν κάποιος πίνει συστηματικά από μικρή ηλικία σε κάποια στιγμή της ζωής του είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ζητήσει βοήθεια για απεξάρτηση είτε θα οδηγηθεί για νοσηλεία.

Πάνω από 60 νοσήματα στον οργανισμό συνδέονται με την κατάχρηση ή τη χρήση αλκοόλ.

Πάνω από το 50% των κιρρώσεων που παρακολουθεί η γαστρεντερολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου έχουν ως αιτία των αλκοόλ.

Επί του συνόλου των κιρρώσεων, αλκοόλ μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποιο ιό είναι η αιτία για την ηπατική κίρρωση.

Στο Ηράκλειο από το ίδιο νοσοκομείο έχουν δημιουργηθεί 5 γκρουπ για τη βοήθεια ατόμων με πρόβλημα στο αλκοόλ στα οποία συμμετέχουν από 6-10 οικογένειες.

Το 2011, 280 άτομα πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του αλκοολογικού ιατρείου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου με θέματα εξάρτησης ή οργανικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις κλινικές.

Το 80% του καρκίνου του υποφάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου δε θα καταγράφονταν αν δεν καπνίζαμε κι αν δεν πίναμε .

Το αλκοόλ στην κατάχρηση και όχι στην εξάρτηση κάνει 3,5 φορές πιο συχνό τον καρκίνο του συκωτιού, και 123 φορές πιο συχνό τον καρκίνο του υποφάρρυγγα.

Η κ. Κουλεντάκη σε όλους τους τόνους τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει πρώτα η νοοτροπία των γονιών που είναι οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν για να ενημερώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους για τις συνέπειες. Ενώ καυτηρίασε και τις διαφημίσεις που υποσυνείδητα τα επηρεάζουν καθώς το πρότυπο του πλούσιου όμορφου άντρα συνδέεται πάντα με την «μπουκάλα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ