2012-03-21 22:30:16
Φωτογραφία για Η Κατάθλιψη και η θεραπεία της...
Από την Ι.Μ.Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Με μεστό τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο και με εύστοχα παραδείγματα μέσα από την ιατρική της εμπειρία, η Νευρολόγος Ιατρός κ. Αναστασία Νικολακοπούλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέπτυξε στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, την Δευτέρα 19.03.2012, το θέμα με τον τίτλο: «Η κατάθλιψη στην οικογενειακή ζωή σήμερα και οι τρόποι θεραπείας». Εντύπωση προκάλεσε η πρόβλεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι ως το 2020 το 25% του πληθυσμού θα πάσχει από κατάθλιψη.

Λεπτομερώς ανέλυσε τα συμπτώματα της νόσου που εμφανίζουν οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων είναι: η καταθλιπτική διάθεση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, η ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες σχεδόν καθημερινά, η απώλεια ή αύξηση του βάρους (στα παιδιά αδυναμία να πάρουν το αναμενόμενο βάρος), η αϋπνία ή υπερυπνία, η ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, η κόπωση ή έλλειψη ενεργητικότητας, το αίσθημα ματαιότητας ή υπερβολικής ενοχής, η μείωση συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα, οι σκέψεις θανάτου-αυτοκτονικός ιδεασμός με ή όχι συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονίας, η έκπτωση επαγγελματικής –κοινωνικής λειτουργικότητας
. Τα αίτια της καταθλιπτικής συμπεριφοράς μπορεί να οφείλονται: στην κληρονομικότητα, σε οικονομική και κοινωνική επίδραση, σε παθήσεις του εγκεφάλου καθώς και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε σε τρόπους θεραπείας της νόσου και συγκεκριμένα ανέφερε τις:

Α. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά φάρμακα.

Β. Γνωσιακή θεραπεία: ο ασθενής μαθαίνει να εξουδετερώνει τα λάθη πληροφόρησης- διαδικασίας, όπως η υπεργενίκευση, η σκέψη όλα ή τίποτα και η γενίκευση απλών αρνητικών γεγονότων. Πχ «κανείς δεν με αγαπά» όταν δεν τον υποδέχεται η σύζυγος με ενθουσιασμό-διόρθωση της πεποίθησης όλα ή τίποτα «οι άνθρωποι είναι πλήρως αφοσιωμένοι σε μένα ή δεν νοιάζονται καθόλου»

Γ. Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία:οργανωμένη προσέγγιση ,αναγράφεται σε εγχειρίδιο με συγκεκριμένη δουλειά στο σπίτι, εντοπίζεται κυρίως στο παρόν-στόχος η επίλυση 4 διαπροσωπικών προβλημάτων (ανεπίλυτος θυμός, αμφισβήτηση ρόλων, νέοι ρόλοι και ελλείματα κοινωνικών καθηκόντων).

Δ. Οικογενειακή θεραπεία: εκπαίδευση ασθενών και οικογένειας σχετικά με την πάθηση, ενίσχυση επικοινωνίας και επίλυση οικογενειακών προβλημάτων. Στόχος να μεταβληθούν οι αλληλεπιδράσεις μέσα στην οικογένεια, που εμποδίζουν τη συμμόρφωση στη θεραπεία και προάγουν τις συναισθηματικές υποτροπές.

Ε. Συμπεριφορική θεραπεία: η αυτομομφή, η παθητικότητα,ο αρνητισμός αγνοούνται ενώ ανταμείβονται η δραστηριότητα, η ευχαρίστηση και η επίλυση προβλημάτων. Αναθέτονται στον ασθενή μικρά καθήκοντα τα οποία σταδιακά γίνονται πιο απαιτητικά.(πχ ανεύρεση δουλειάς, αρχικά αγοράζει εφημερίδα-τελικά κάνει αίτηση)

Στ. Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία: διαρκεί χρόνια-οι μελέτες της αποτελεσματικότητας στην επίλυση αντιθέσεων και συμπεριφορών είναι δαπανηρές.

Ζ. Συνδυασμένη θεραπεία: φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία πιο αποτελεσματική θεραπεία

Η. Παιδια: παιγνιοθεραπεία, ψυχοθεραπεία

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους παρευρισκομένους γονείς.

Η επόμενη συνάντηση της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 02.04.2012 και ώρα 19.00 στους ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ