2012-10-26 18:31:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Λιτά θα διεξαχθούν οι προεδρικές - 24.000 νέοι ψηφοφόροι στους καταλόγους
Πέραν των 24.000 νέων ψηφοφόρων θα προστεθούν στον εκλογικό κατάλογο των προεδρικών εκλογών του 2013 ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων στους... 545.000 περίπου σε σύγκριση με 520.000 που ήταν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2008, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2013 αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν πολύ λιτά λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί με κονδύλι 8 εκ. ευρώ αντί του ποσού των 10 εκ. ευρώ που είχε αρχικά ζητηθεί.

Τώρα οι προετοιμασίες μας, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητρίου, είναι σε ό,τι αφορά την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και τις δηλώσεις για ψηφοφορία στα κέντρα του εξωτερικού.

«Ηδη έχουμε πρόσφατα αποστείλει περίπου 23.000 επιστολές σε νέους γεννηθέντες από το 1990 και εντεύθεν για εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο. Οι άγραφοι μας αυτών των ηλικιών είναι 23-24 χιλιάδες και τους έχουμε καλύψει με αποστολή επιστολών κατά τρείς φάσεις τον Απρίλιο, Ιούλιο και με την τελευταία στις 15 Οκτωβρίου 2012», πρόσθεσε.


Η εκτίμηση μας, σημείωσε, είναι ότι ο αριθμός των εκλογέων μας θα προσεγγίσει τις 550.000 με αύξηση στον αριθμό των 516.00 που ήταν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Ως συνήθως, συνέχισε, είμαστε της τελευταίας στιγμής και στις προηγούμενες δύο αποστολές επιστολών που είχα στείλει στους νέους ψηφοφόρους δεν βρήκα την ανταπόκριση που περίμενα.

«Ομως με την τελευταία φουρνιά, βλέπω καθημερινά νούμερα τριψήφια εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο, οπότε εκτιμώ ότι τούτη η τριμηνία θα είναι πάνω από 10.000 οι νέες εγγραφές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των Τ/κ ψηφοφόρων, είπε πως δεδομένου ότι έχουν δικαίωμα μόνο όσοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές δεν αναμένονται αλλαγές.

«Μέχρι στιγμής είχαμε μια νέα εγγραφή αλλά την δεξαμενή αυτή την έχουμε εξαντλήσει», σημείωσε.

Οσον αφορά τους κοινοτικούς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτή την αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι προεδρικές εκλογές του 2013 θα διεξαχθούν λιτά.

«Το κονδύλι το αρχικό που είχαμε ζητήσει ήταν 10 εκ. αλλά στην διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε στα 8 εκ. κι αυτό έφυγε από το Υπουργικό και να δούμε τι θα μας φέρει η επόμενη ημέρα στην Βουλή», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν σοβαροί περιορισμοί τόσο στην μισθοδοσία του προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα και «στο τι θα δώσουμε στις εφημερίδες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να μας αρκέσουν».

Ετσι είναι η εικόνα κι ελπίζω, είπε, να μην γίνει χειρότερη, δηλαδή να μην περιοριστούμε κάτω από τα 8 εκ. ευρώ που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε λειτουργικές καινοτομίες στις εκλογές του 2013 απάντησε ότι «τα οικονομικά δεδομένα δεν μας το επιτρέπουν».

Ο κ. Δημητρίου κάλεσε τον κόσμο για εγγραφή τόσο στους καταλόγους όσο και για δηλώσεις για ψηφοφορία στα κέντρα του εξωτερικού.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ