2012-10-26 22:23:02
Φωτογραφία για Οι σκόνες κακάο επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου από το παιδί;
Oι σκόνες για στιγμιαίο ρόφημα κακάο που προστίθενται στο γάλα των παιδιών υπάρχει περίπτωση να παρεμποδίσουν την απορρόφηση ασβεστίου;

Η παράλληλη πρόσληψη γαλακτοκομικών με το κακάο, πράγματι οδηγεί σε μερική δέσμευση του ασβεστίου και τελικά την μειωμένη απορρόφηση.

Τα σημεία όμως που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής :

α)η σκόνη κακάο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για την κατανάλωση του γάλακτος, σε παιδιά που δεν επιθυμούν το γάλα. Έτσι εάν πρέπει να επιλέξετε την μικρή ή μηδενική κατανάλωση γάλακτος ή την κανονική κατανάλωση γάλακτος με λίγη σκόνη κακάο, τότε θα πρέπει να καταλήξετε στην δεύτερη επιλογή. Η σκόνη κακάο, εκτός των οξαλικών οξέων που περιέχει και τα οποία δεσμεύουν το ασβέστιο, αποδίδει και ένα σεβαστό αριθμό θερμίδων. Εάν λοιπόν το παιδί συνηθίσει να πίνει το γάλα του με σκόνη κακάο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνιμα θα παίρνει και περισσότερες θερμίδες με το γεύμα αυτό.


β) το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο θέμα που πρέπει να αξιολογείτε, είναι ότι τόσο ο βαθμός δέσμευσης του ασβεστίου, όσο και η θερμιδική αξία, είναι δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε στο γάλα, τροποποιείται και η δέσμευση του ασβεστίου και οι θερμίδες που θα λάβει το παιδί.

Εν κατακλείδι, τα σύγχρονα σκευάσματα σκόνης κακάο, είναι εμπλουτισμένα και μικροστοιχεία που μπορεί να χρειάζεται ένας παιδικός οργανισμός.Εάν τα χρησιμοποιείται με σύνεση και μόνο όποτε απαιτείται, μπορείτε μόνο να ωφελήστε από αυτά.

Ο κος Γιάννης Χρύσου είναι Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
mama365.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ