2012-10-29 02:14:25
Φωτογραφία για Κύπρος: Υπάρχουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι
Το κυπριακό κράτος, η πολιτεία, η κυπριακή οικονομία, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη θέση... «και πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με πατριωτισμό και υπευθυνότητα», είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν σταλεί οδηγίες σε ημικρατικούς οργανισμούς για μην καταβολή μηνιαίων επιδομάτων και μισθών στο τέλος αυτού του μήνα.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οφείλουν να καταγράψουν την έντονη τους ανησυχία, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάληξη μιας τελικής συμφωνίας μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

«Οι μέρες εξαντλούνται. Ο χρόνος εξαντλείται. Τα χρήματα εξαντλούνται και δυστυχώς δεν φαίνεται να βρισκόμαστε ενώπιον μιας τελικής συμφωνίας. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα
. Είναι επικίνδυνα. Αν χάσουμε το ορόσημο του Νοεμβρίου κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αν πάμε μόνοι μας ως Κύπρος και όχι ως πακέτο μαζί με την Ελλάδα και ίσως την Ισπανία, ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε την έγκριση του δικού μας μνημονίου. Επομένως, η δική μας έκκληση προς όλους είναι να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά και με αποτελεσματικότητα αυτές τις λίγες μέρες που μένουν για να διασώσουμε τον τόπο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι θα πήγαινε σε αυτή τη συνάντηση του Eurogroup με μία προκαθορισμένη δική της ατζέντα και το δικό της βάρος, φυσικά, θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά τη διαπραγματευτική ισχύ των χωρών που θα ζητήσουν βοήθεια.

«Χωρίς την Ισπανία είναι κάπως πιο αποδυναμωμένη η δική μας διαπραγματευτική θέση, αλλά αν πάμε, τουλάχιστον, πακέτο με την Ελλάδα, η οποία φαίνεται να έχει καταλήξει σε μία συμφωνία, ίσως καταφέρουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Αν πάμε μόνοι μας, η προσοχή όλη θα στραφεί πάνω μας και γνωρίζουμε πως υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Κύπρο. Επομένως, θα πρέπει να ενεργήσουμε, όπως μας επιτάσσει και μας επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρέπει να ζει σε άλλη χώρα.

«Ήδη βρισκόμαστε σε άτυπη στάση πληρωμών. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κατεβαίνουν οι δικαστικοί επιδότες και κατάσχουν την περιουσία του κράτους, λόγω της μη πληρωμής των οφειλών τους.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν πληρωθεί τα επιδόματα τους. Έχουν σταλεί οδηγίες σε ημικρατικούς οργανισμούς για μην καταβολή μηνιαίων επιδομάτων και μισθών στο τέλος αυτού του μήνα. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και δεν νομίζω ότι πλέον πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια και γι’ αυτό δεν πρέπει να εξακολουθήσουν κάποιοι να κωλυσιεργούν, απλά και μόνο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της διαγραφής των χρεών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για τη διαγραφή των χρεών και πρόσθεσε ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, Τράπεζες δικαιούνται ή τουλάχιστον με βάση τα δικά τους κριτήρια είναι και σοφό να διαγράφουν και κάποια χρέη, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις που φαίνεται ότι δεν μπορούν αντεπεξέλθουν και ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν, αν απαιτηθεί η πληρωμή του χρέους τους.

«Όμως, όταν διαπιστώνεται η όποια διασύνδεση με ένα οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα και θα πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος και η μέθοδος με την οποία αποφασίστηκε η διαγραφή των συγκεκριμένων χρεών, έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τη διασύνδεση της πολιτικής σκηνής του τόπου μαζί με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», κατέληξε.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ