2012-10-31 12:08:55
Φωτογραφία για Άνω – κάτω το ΠΑΣΟΚ και... χωρίς απόφαση...!!!
Μετά από επτά ώρες συνεδρίασης και 28 τοποθετήσεις βουλευτών, οι αποφάσεις για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση των νέων μέτρων, παραπέμπονται για...  

νέα συνεδρίαση της ΚΟ, όταν το «πακέτο» θα είναι έτοιμο. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει «προσωπικές συζητήσεις σε βάθος», όπως προανήγγειλε στη δευτερολογία του, με όσους βουλευτές εκδήλωσαν τη δυσκολία τους να ψηφίσουν τα μέτρα.

Στην πραγματικότητα, η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ είχε πολλές ενστάσεις, που ξεκινούσαν από την πρόσκληση των βουλευτών να εγκρίνουν μέτρα που δεν έχουν δει ως...αυτά καθ’ εαυτά τα μέτρα. Στη δήλωσή τους στη Real News του Σαββάτου να μην ψηφίσουν τα τελευταία, επέμειναν οι κ. κ. Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής, με τον δεύτερο μάλιστα να αρνείται να παραδώσει την έδρα του, όπως ζήτησε ο Γιώργος Ντόλιος από όσους δεν ψηφίσουν.


Τη «θεμελιώδη» διαφορά του με την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτηρίζοντας «κενό γράμμα» τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν βιώσιμο το χρέος και «θολή ανάμνηση» στη συνείδηση του λαού, τις εκλογές, παρότι έγιναν προ τεσσάρων μηνών. Μη μένοντας στα εργασιακά και εστιάζοντας κυρίως στα μέτρα που αφορούν στον κατώτερο μισθό, τις συντάξεις, το πετρέλαιο θέρμανσης, την «φοροεπιδρομή» σε μη έχοντες και κατέχοντες κ.α., που όπως είπε «προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και Δημοκρατίας», κάλεσε τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων και το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. «Να απεμπλακούμε από την καθημερινή διαχείριση της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσα είπε περί ανάγκης το ΠΑΣΟΚ να μη γίνει «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, υποστήριξε πως ναι μεν αυτό είναι προφανές, αλλά και πως το κόμμα πρέπει να αναζητήσει την πραγματική του πολιτική αυτονομία. Ερωτηθείς πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης για τη στάση του στην ψηφοφορία, υποστήριξε ότι μίλησε πολιτικά και... περιμένει να δει το τελικό πακέτο μέτρων.

Για «επαχθέστατα μέτρα» και «ανεπαρκή διαπραγμάτευση» εκ μέρους της κυβέρνησης, μίλησε ο Γιάννης Κουτσούκος, ζητώντας τη συγκρότηση «μετώπου» απέναντι στις τράπεζες. Αρνητικοί υπήρξαν στις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Μίμης Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, με τον πρώτο να περιγράφει το ΠΑΣΟΚ ως «ουρά της ΔΗΜΑΡ» και εγκλωβισμένο από τις εξελίξεις, και τον δεύτερο να επιφυλάσσεται πάντως πως σε περίπτωση κομματικής πειθαρχίας, η απόφαση της ΚΟ θα πρέπει να δεσμεύσει όλους τους βουλευτές.

Υπέρ της κοινής στάσης τους στη βάση όσων αποφασίσουν στην ΚΟ τάχθηκαν ακόμα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Άντζελα Γκερέκου, ενώ ότι καλούνται να εγκρίνουν μέτρα που δεν έχουν δει στην τελική τους μορφή και χωρίς να συνοδεύονται από αναπτυξιακό πακέτο, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος του κόμματος, κατήγγειλαν Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Κώστας Τριαντάφυλλος, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.α.

Ο κ. Μπόλαρης μάλιστα διαφώνησε με τη «διαρροή» προχθές της Ιπποκράτους ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τα μέτρα, τονίζοντας πως «πρέπει να βγει το μήνυμα ότι δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση μηδενικού έργου». Κατά της «λευκής επιταγής» στην κυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο κ. Δριβελέγκας. «Το πακέτο να έρθει μαζί με την κοινωνική χάρτα και τα αναπτυξιακά μέτρα» ζήτησε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, που απαντώντας στα περί «μικρότερου, αλλά καθαρότερου ΠΑΣΟΚ» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ζήτησε το κόμμα να ξαναεκφράσει τη Σοσιαλδημοκρατία, όντας πολυσυλλεκτικό και εκφράζοντας τους κοινωνικά αδύναμους.

Στον αντίποδα, σαφώς υπέρ της ψήφισης των μέτρων τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως το αντίθετο ισοδυναμεί με «σκότος και χάος». Διαφώνησε πάντως με τις στρατηγικές Βενιζέλου. Χρησιμοποιώντας μάλιστα δική του προηγούμενη φράση, υποστήριξε ότι αυτές έχουν οδηγήσει σε... κουτσουλιές. «Πρέπει να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια», υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας, απαντώντας στον κ. Σκανδαλίδη με τη φράση ότι «είναι καλά αυτά που λέει, αλλά για άλλες εποχές». Υπέρ της στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης επιχειρηματολόγησε και η έτερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου, ασκώντας της πάντως κριτική, αφού «μέχρι τώρα, μόνο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου φέρνει στη Βουλή», όπως είπε.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η πρότασή της ότι μετά την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του «εντός – εκτός κυβέρνησης» και να αποφασίσει είτε να μπει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή, συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις, είτε να βγει τελείως εκτός σχήματος και να στηρίξει απλά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. «Στο δίλημμα "επώδυνα μέτρα ή κατάρρευση της κυβέρνησης", απαντώ ότι δεν είμαι τόσο γενναίος ώστε να ρίξω την κυβέρνηση», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη θετική του ψήφο στα μέτρα, αφού αν πέσει η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η επόμενη θα απαρτίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ότι θα ψηφίσει τα μέτρα δήλωσε και ο Χρήστος Αηδόνης, σημειώνοντας πάντως πως είναι η τελευταία φορά που το κάνει και πως αν οι βουλευτές έρθουν ξανά στην ίδια θέση, εκείνος «θα πάει σπίτι του».
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ