2012-10-31 12:29:10
Τι είναι αυτό που σπρώχνει ένα πολύ καλό άτομο, άνδρα ή γυναίκα, στην αγκαλιά του χειρότερου είδους συντρόφου που μπορεί να βρει κανείς; Είναι επειδή τα ετερώνυμα έλκονται ή κάτι άλλο; Εδώ εξετάζουμε δέκα πιθανές εκδοχές.
ΤI EINAI αυτό που κάνει ένα άτομο λογικό, κατά τ’ άλλα, να επιλέξει κάποιον που είναι ολοφάνερο ότι θα του κάνει τη ζωή δύσκολη; Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτή την παράξενη συμπεριφορά και να δούμε τις δέκα πιθανές αιτίες που οδηγούν στη δυστυχία και όχι σε έναν ερωτικό παράδεισο που ονειρευόμαστε όλοι μας.
Περίπτωση 1η: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις»
Έχει παρατηρηθεί στη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων να μην δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για ένα ευγενικό και ωραίο άτομο και αντίθετα να προτιμούν αυτό που θα χαρακτηρίζαμε σαν «κακή επιρροή» είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα. Στην ερώτηση γιατί το κάνουν αυτό, απαντούν: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις».
Αυτό που συχνά μας ελκύει στους άλλους είναι κάτι που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση σ’ εμάς τους ίδιους. Τα υποχωρητικά άτομα έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν σαν «κακή» την επαναστατική τους πλευρά. Στην προσπάθειά τους να είναι αρεστοί, είναι πάντα δεκτικοί και συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα γούστα των άλλων. Έτσι, εκφράζουν την αντιδραστικότητά τους επιλέγοντας άτομα που διαθέτουν τέτοιου είδους ενέργεια και την προβάλλουν μέσα από αυτούς.
Σε ένα βαθύτερο, κρυμμένο επίπεδο του εαυτού μας, φοβόμαστε την πρόκληση που προέρχεται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Καθώς γινόμαστε πιο ώριμοι μεγαλώνοντας, η έλξη προς το «κακό» αγόρι ή κορίτσι εξασθενεί. Η αληθινή πρόκληση είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σε βάθος και να είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας.
Συμβουλή: Μάθετε τον εαυτό σας καλύτερα. Εξετάστε κατά πόσο επιδιώκετε να είστε πάντα ευχάριστοι εις βάρος του αληθινού εαυτού σας. Γίνετε ξανά αυθεντικοί και αγκαλιάστε την πρόκληση που κρύβετε μέσα σας.
Περίπτωση 2η: Πρότυπα προς μίμηση
Οι γονείς μας ήταν τα πρώτα άτομα που μας επηρέασαν στη ζωή μας. Είτε το θέλαμε είτε όχι αποτελούσαν για μας παράδειγμα προς μίμηση. Πόσο συχνά ακούμε κάποιον να λέει: «Δεν θα γίνω ποτέ σαν τον πατέρα/μητέρα μου», αλλά παρ’ όλα αυτά, όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο πολύ τους μοιάζουν! Αν δεν καλλιεργήσουμε τις δικές μας ιδέες και αρχές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουμε πανομοιότυπα των γονιών μας. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το καταλάβουμε καν.
Οι συμπεριφορές που αποκτήσαμε από αυτούς είναι πολύ βαθιά χαραγμένες μέσα μας. Αποτελούν αυτό που θεωρούμε «φυσιολογικό» και γι’ αυτό δεν είναι ανιχνεύσιμες. Χωρίς τη συνειδητή δουλειά πάνω στην προσωπική μας ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι να επιλέξουμε συντρόφους που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι γονείς μας. Συνήθως έχουν τα χαρακτηριστικά του γονέα που ανήκει στο αντίθετο φύλο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Έτσι ακόμη κι αν υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση μας, επειδή μας είναι οικείες, γίνονται εύκολα αποδεκτές.
Συμβουλή: Παρατηρήστε τον εαυτό σας πώς συμπεριφέρεται. Εντοπίστε τα κοινά που έχετε με τον πατέρα ή τη μητέρα σας ή τα κοινά που έχουν με το σύντροφό σας. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους κατηγορείτε. Είναι καλύτερο να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να γίνετε το άτομο που θέλετε να είστε στη σχέση σας.
Περίπτωση 3η: Η δύναμη των προσωπικών απόψεων
Σύμφωνα με το νόμο της έλξης, τείνουμε να αποκτούμε πράγματα και εμπειρίες που έχουν την ίδια ποιότητα με τη δική μας. Η ποιότητα που μας χαρακτηρίζει προέρχεται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως οι σύντροφοί μας βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την άποψη που έχουμε για το αντίθετο φύλο.
Για παράδειγμα, ένας άνδρας που θεωρεί ότι όλες οι γυναίκες είναι άστατες θα καταφέρνει να βρει αυτό το στοιχείο ακόμη και σε εκείνες που δεν είναι από τη φύση τους άστατες. Επειδή βλέπει τους ανθρώπους φορώντας τα «γυαλιά» των προσωπικών του απόψεων, του είναι δύσκολο να γνωρίσει γυναίκες που να είναι πιστές. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια γυναίκα που θεωρεί ότι όλοι οι άνδρες είναι καθάρματα, θα δυσκολευτεί πολύ να αναγνωρίσει κάποιον που δεν είναι.
Συμβουλή: Δώστε προσοχή στο τι σκέφτεστε. «Ξεχορταριάστε» τον κήπο του μυαλού σας. Οι σκέψεις μας πρέπει να είναι άνθη που χαρίζουν χρώμα και ομορφιά και όχι αγκαθωτά φυτά.
Περίπτωση 4η: Το σύνδρομο του σωτήρα
Όταν ερωτευόμαστε είμαστε ικανοί να διακρίνουμε τις ικανότητες και τα δυνατά στοιχεία του αγαπημένου προσώπου. Στην πραγματικότητα, είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που μας κάνουν να ερωτευτούμε το άλλο άτομο, τουλάχιστον σε ένα αρχικό στάδιο. Για να διατηρηθεί όμως ο έρωτας θα πρέπει να αγαπήσουμε τον άλλο όπως ακριβώς είναι, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Η παγίδα στην οποία πέφτουμε οι περισσότεροι είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το άλλο άτομο, να το «σώσουμε» από τα ελαττώματά του. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε να πετύχει όλα αυτά που θέλει και να προοδεύσει στη ζωή του. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις μας, το πιθανότερο είναι ότι οι σύντροφοί μας θα δυσανασχετήσουν και θα κατηγορήσουν εμάς αν κάτι πάει στραβά.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλοι έχουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και καμιά φορά χρειάζεται να πάρουν περισσότερες στροφές ή να λοξοδρομήσουν, ακόμη κι αν αυτό τους στοιχίσει. Όταν τους επιβάλλουμε αυτό που πρέπει να κάνουν ή να είναι, παραβιάζουμε το δικαίωμά τους στην ατομικότητα και την ελεύθερη βούληση. Σίγουρα δεν θα μας άρεσε αν το έκανε αυτό κάποιος σ’ εμάς.
Συμβουλή: Ακόμη κι αν μπαίνετε στον πειρασμό να επιβάλλετε τη βούλησή σας και να αναλάβετε την καθοδήγηση του συντρόφου σας, μην το κάνετε. Για να υπάρξει διάρκεια σε μια σχέση, θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής απόσταση που θα επιτρέπει και στα δύο μέλη να «αναπνέουν» ελεύθερα.
Περίπτωση 5η: «Σώσε με!»
Η άλλη πλευρά σε μια ιστορία «σωτηρίας» είναι το άτομο που ζητά να το σώσουν. Κάποιος που έχει βιώσει δύσκολη παιδική ηλικία, που δεν εμπνέεται από τίποτα στη ζωή του, που δεν βλέπει κανένα φως στο μέλλον του, επιδιώκει έστω και ασυναίσθητα κάτι ή κάποιον που θα τον απελευθερώσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο πειρασμός να βρει κάποιον να τον σώσει είναι μεγάλος.
Όπως στο παραμύθι της Σταχτοπούτας, περιμένουμε να έρθει ο πρίγκιπας να μας σώσει, να δώσει νόημα στην ανιαρή ζωή μας και να εισάγει νέα στοιχεία ή έστω τη δική του προσωπικότητα στην καθημερινότητά μας. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια του παραμυθιού. Αν η Σταχτοπούτα ήταν ευτυχισμένη με τον πρίγκιπα, αν αυτός ήταν όντως τόσο καλός ή αν αποδείχτηκε ότι ήταν και ο ίδιος ανικανοποίητος από τη ζωή του. Γιατί δύο δυστυχίες δεν κάνουν μία ευτυχία.
Συμβουλή: Αν αναζητήσουμε το σύντροφό μας όντας σε μια κατάσταση ανάγκης σωτηρίας, το πιθανότερο είναι ότι θα βρούμε κάποιον που θα ψάχνει και ο ίδιος να πιαστεί από κάπου. Θα πρέπει να βρούμε πρώτα μέσα μας τη δύναμη, την ασφάλεια και τη στήριξη που χρειάζεται ο εαυτός μας, προτού αποφασίσουμε να δωρίσουμε κάπου την καρδιά μας.
Περίπτωση 6η: Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Οι άλλοι συνήθως μας συμπεριφέρονται σύμφωνα με το βαθμό αυτοπεποίθησης που διαθέτουμε. Αν ο σύντροφός σας δεν σας δείχνει κανένα σεβασμό, τότε αντί να προσπαθείτε να αμυνθείτε ή να του επιτίθεστε, αποκτήστε περισσότερο σεβασμό οι ίδιοι για το πρόσωπό σας. Τι σημαίνει αυτό; Εκτιμήστε καλύτερα τα θετικά σας στοιχεία, αγαπήστε τον εαυτό σας και τότε θα εκπλαγείτε από την αλλαγή που θα δείτε στο φέρσιμο των άλλων.
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τους άλλους και σίγουρα δεν ευθυνόμαστε για τη συμπεριφορά των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, ειδικά όταν μας είναι άγνωστοι. Αυτό που μπορούμε όμως να ελέγξουμε και να το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα είναι η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Συμβουλή: Κανείς δεν μας ξέρει καλύτερα απ’ όσο ξέρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μόλις πάψουμε να τον υποτιμούμε και του δώσουμε την αξία που του αρμόζει, τότε θα δώσουμε και στους άλλους το αντίστοιχο μήνυμα και η θέση μας θα βελτιωθεί.
Περίπτωση 7η: «Αμαρτίες» του παρελθόντος
Πολλές φορές όταν συναντάμε ένα άτομο μπορεί να αισθανθούμε μια αυτόματη έλξη ή δυσαρέσκεια γι’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το «αναγνωρίζουμε» από μια προηγούμενη ζωή. Μπορεί να μη θυμόμαστε πότε και πού, αλλά η ψυχή μας θυμάται ότι έχουμε ανοιχτές υποθέσεις μαζί του. Έτσι, ο νόμος του κάρμα θα διασταυρώνει τους δρόμους μας μέχρι να λύσουμε τις διαφορές μας και να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο.
Συμβουλή: Μάθετε να συγχωρείτε. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να το πάρουμε όλοι μας, όσο επώδυνο κι αν είναι. Μπορεί να γίνει σταδιακά, να προσπαθούμε δηλαδή να συγχωρούμε κάθε φορά και από κάτι. Σιγά-σιγά θα απελευθερωθούμε από τον πόνο και την οργή και θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας, μια και καλή, το παρελθόν.
Περίπτωση 8η: Τα σχέδια της ψυχής
Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο σκοπός της ζωής είναι να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά και να ζήσουμε μια ευχάριστη ζωή. Η ψυχή μας όμως ενδέχεται να έχει άλλα σχέδια. Τα σχέδια της ψυχής έχουν να κάνουν με την εξέλιξη, την ενδυνάμωσή μας και την απόκτηση αρετών που χρειάζονται για την ολοκλήρωσή μας πάνω στη γη. Δεν είμαστε απλώς τουρίστες που περνούν την ώρα τους χωρίς λόγο και αιτία πάνω στον πλανήτη, αλλά όντα που εκπληρώνουν μια πορεία προς το φως. Στόχος μας είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μπορούμε να ξεκινήσουμε να το κάνουμε αυτό με τα πιο κοντινά μας άτομα.
Συμβουλή: Μην περιορίζετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες και να βλέπετε μακριά. Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να το κάνουμε συναρπαστικό.
Περίπτωση 9η: Ο απελπισμένος έρωτας
Καμιά φορά η μοναξιά, η ανάγκη για αγάπη και έρωτα και η έντονη επιθυμία να γίνουμε ένα με ένα άλλο άτομο, μας οδηγεί σε βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις. Αντί να γνωριζόμαστε καλύτερα με τον άλλο, προχωράμε σε μια ερωτική σχέση μαζί του χωρίς να έχουμε υπόψη μας με ποιον ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Εκτός από τα θέματα υγείας που θα πρέπει να προσέξουμε, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας και συναισθηματικά.
Η ερωτική επαφή φέρνει στην επιφάνεια ένα σωρό συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα και μπορεί να δεσμευτούμε με κάποιον πριν προτού καλά-καλά το καταλάβουμε. Ασκώντας λίγη αυτοσυγκράτηση στο πρωταρχικό στάδιο και απολαμβάνοντας με την ησυχία μας το παιχνίδι του φλερτ, μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στη μαγεία της ερωτικής ένωσης.
Συμβουλή: Μην βιάζεστε, κάντε το χρόνο φίλο σας και γνωρίστε καλύτερα το άτομο που σας ενδιαφέρει. Αν μπουν σωστές βάσεις από την αρχή της σχέσης σας, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη και αποδοτική.
Περίπτωση 10η: Θετική στάση
Για να γίνουν οι αγαπημένοι μας καλύτεροι, θα πρέπει να τους δώσουμε εμείς την ευκαιρία να το κάνουν. Ας μην περιμένουμε να γίνουν «τέλειοι» για να τους δείξουμε την αγάπη μας. Αν κάνουν κάτι που σας ενοχλεί ή θεωρείτε ότι δεν είναι σωστοί σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα, ξαφνιάστε τους και δείξτε τους την ευγνωμοσύνη σας για κάθε μικρή αλλαγή που κάνουν προς το καλύτερο. Η αποδοχή και η θετική σας στάση θα τους ωθήσουν σε μια πιο σωστή συμπεριφορά. Αν ακολουθήσετε αυτή την πρακτική και παράλληλα ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά.
Συμβουλή: Αποφύγετε να ασκείτε κριτική. Μάθετε να ζητάτε με ωραίο τρόπο αυτό που θέλετε και να βλέπετε και την καλή πλευρά του συντρόφου σας. Αν ζητάτε το καλύτερο, πρέπει να γίνετε πρώτα οι ίδιοι καλύτεροι.
http://www.youmagazine.gr/
ΤI EINAI αυτό που κάνει ένα άτομο λογικό, κατά τ’ άλλα, να επιλέξει κάποιον που είναι ολοφάνερο ότι θα του κάνει τη ζωή δύσκολη; Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτή την παράξενη συμπεριφορά και να δούμε τις δέκα πιθανές αιτίες που οδηγούν στη δυστυχία και όχι σε έναν ερωτικό παράδεισο που ονειρευόμαστε όλοι μας.
Περίπτωση 1η: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις»
Έχει παρατηρηθεί στη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων να μην δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για ένα ευγενικό και ωραίο άτομο και αντίθετα να προτιμούν αυτό που θα χαρακτηρίζαμε σαν «κακή επιρροή» είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα. Στην ερώτηση γιατί το κάνουν αυτό, απαντούν: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις».
Αυτό που συχνά μας ελκύει στους άλλους είναι κάτι που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση σ’ εμάς τους ίδιους. Τα υποχωρητικά άτομα έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν σαν «κακή» την επαναστατική τους πλευρά. Στην προσπάθειά τους να είναι αρεστοί, είναι πάντα δεκτικοί και συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα γούστα των άλλων. Έτσι, εκφράζουν την αντιδραστικότητά τους επιλέγοντας άτομα που διαθέτουν τέτοιου είδους ενέργεια και την προβάλλουν μέσα από αυτούς.
Σε ένα βαθύτερο, κρυμμένο επίπεδο του εαυτού μας, φοβόμαστε την πρόκληση που προέρχεται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Καθώς γινόμαστε πιο ώριμοι μεγαλώνοντας, η έλξη προς το «κακό» αγόρι ή κορίτσι εξασθενεί. Η αληθινή πρόκληση είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σε βάθος και να είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας.
Συμβουλή: Μάθετε τον εαυτό σας καλύτερα. Εξετάστε κατά πόσο επιδιώκετε να είστε πάντα ευχάριστοι εις βάρος του αληθινού εαυτού σας. Γίνετε ξανά αυθεντικοί και αγκαλιάστε την πρόκληση που κρύβετε μέσα σας.
Περίπτωση 2η: Πρότυπα προς μίμηση
Οι γονείς μας ήταν τα πρώτα άτομα που μας επηρέασαν στη ζωή μας. Είτε το θέλαμε είτε όχι αποτελούσαν για μας παράδειγμα προς μίμηση. Πόσο συχνά ακούμε κάποιον να λέει: «Δεν θα γίνω ποτέ σαν τον πατέρα/μητέρα μου», αλλά παρ’ όλα αυτά, όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο πολύ τους μοιάζουν! Αν δεν καλλιεργήσουμε τις δικές μας ιδέες και αρχές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουμε πανομοιότυπα των γονιών μας. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το καταλάβουμε καν.
Οι συμπεριφορές που αποκτήσαμε από αυτούς είναι πολύ βαθιά χαραγμένες μέσα μας. Αποτελούν αυτό που θεωρούμε «φυσιολογικό» και γι’ αυτό δεν είναι ανιχνεύσιμες. Χωρίς τη συνειδητή δουλειά πάνω στην προσωπική μας ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι να επιλέξουμε συντρόφους που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι γονείς μας. Συνήθως έχουν τα χαρακτηριστικά του γονέα που ανήκει στο αντίθετο φύλο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Έτσι ακόμη κι αν υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση μας, επειδή μας είναι οικείες, γίνονται εύκολα αποδεκτές.
Συμβουλή: Παρατηρήστε τον εαυτό σας πώς συμπεριφέρεται. Εντοπίστε τα κοινά που έχετε με τον πατέρα ή τη μητέρα σας ή τα κοινά που έχουν με το σύντροφό σας. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους κατηγορείτε. Είναι καλύτερο να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να γίνετε το άτομο που θέλετε να είστε στη σχέση σας.
Περίπτωση 3η: Η δύναμη των προσωπικών απόψεων
Σύμφωνα με το νόμο της έλξης, τείνουμε να αποκτούμε πράγματα και εμπειρίες που έχουν την ίδια ποιότητα με τη δική μας. Η ποιότητα που μας χαρακτηρίζει προέρχεται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως οι σύντροφοί μας βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την άποψη που έχουμε για το αντίθετο φύλο.
Για παράδειγμα, ένας άνδρας που θεωρεί ότι όλες οι γυναίκες είναι άστατες θα καταφέρνει να βρει αυτό το στοιχείο ακόμη και σε εκείνες που δεν είναι από τη φύση τους άστατες. Επειδή βλέπει τους ανθρώπους φορώντας τα «γυαλιά» των προσωπικών του απόψεων, του είναι δύσκολο να γνωρίσει γυναίκες που να είναι πιστές. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια γυναίκα που θεωρεί ότι όλοι οι άνδρες είναι καθάρματα, θα δυσκολευτεί πολύ να αναγνωρίσει κάποιον που δεν είναι.
Συμβουλή: Δώστε προσοχή στο τι σκέφτεστε. «Ξεχορταριάστε» τον κήπο του μυαλού σας. Οι σκέψεις μας πρέπει να είναι άνθη που χαρίζουν χρώμα και ομορφιά και όχι αγκαθωτά φυτά.
Περίπτωση 4η: Το σύνδρομο του σωτήρα
Όταν ερωτευόμαστε είμαστε ικανοί να διακρίνουμε τις ικανότητες και τα δυνατά στοιχεία του αγαπημένου προσώπου. Στην πραγματικότητα, είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που μας κάνουν να ερωτευτούμε το άλλο άτομο, τουλάχιστον σε ένα αρχικό στάδιο. Για να διατηρηθεί όμως ο έρωτας θα πρέπει να αγαπήσουμε τον άλλο όπως ακριβώς είναι, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Η παγίδα στην οποία πέφτουμε οι περισσότεροι είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το άλλο άτομο, να το «σώσουμε» από τα ελαττώματά του. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε να πετύχει όλα αυτά που θέλει και να προοδεύσει στη ζωή του. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις μας, το πιθανότερο είναι ότι οι σύντροφοί μας θα δυσανασχετήσουν και θα κατηγορήσουν εμάς αν κάτι πάει στραβά.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλοι έχουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και καμιά φορά χρειάζεται να πάρουν περισσότερες στροφές ή να λοξοδρομήσουν, ακόμη κι αν αυτό τους στοιχίσει. Όταν τους επιβάλλουμε αυτό που πρέπει να κάνουν ή να είναι, παραβιάζουμε το δικαίωμά τους στην ατομικότητα και την ελεύθερη βούληση. Σίγουρα δεν θα μας άρεσε αν το έκανε αυτό κάποιος σ’ εμάς.
Συμβουλή: Ακόμη κι αν μπαίνετε στον πειρασμό να επιβάλλετε τη βούλησή σας και να αναλάβετε την καθοδήγηση του συντρόφου σας, μην το κάνετε. Για να υπάρξει διάρκεια σε μια σχέση, θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής απόσταση που θα επιτρέπει και στα δύο μέλη να «αναπνέουν» ελεύθερα.
Περίπτωση 5η: «Σώσε με!»
Η άλλη πλευρά σε μια ιστορία «σωτηρίας» είναι το άτομο που ζητά να το σώσουν. Κάποιος που έχει βιώσει δύσκολη παιδική ηλικία, που δεν εμπνέεται από τίποτα στη ζωή του, που δεν βλέπει κανένα φως στο μέλλον του, επιδιώκει έστω και ασυναίσθητα κάτι ή κάποιον που θα τον απελευθερώσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο πειρασμός να βρει κάποιον να τον σώσει είναι μεγάλος.
Όπως στο παραμύθι της Σταχτοπούτας, περιμένουμε να έρθει ο πρίγκιπας να μας σώσει, να δώσει νόημα στην ανιαρή ζωή μας και να εισάγει νέα στοιχεία ή έστω τη δική του προσωπικότητα στην καθημερινότητά μας. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια του παραμυθιού. Αν η Σταχτοπούτα ήταν ευτυχισμένη με τον πρίγκιπα, αν αυτός ήταν όντως τόσο καλός ή αν αποδείχτηκε ότι ήταν και ο ίδιος ανικανοποίητος από τη ζωή του. Γιατί δύο δυστυχίες δεν κάνουν μία ευτυχία.
Συμβουλή: Αν αναζητήσουμε το σύντροφό μας όντας σε μια κατάσταση ανάγκης σωτηρίας, το πιθανότερο είναι ότι θα βρούμε κάποιον που θα ψάχνει και ο ίδιος να πιαστεί από κάπου. Θα πρέπει να βρούμε πρώτα μέσα μας τη δύναμη, την ασφάλεια και τη στήριξη που χρειάζεται ο εαυτός μας, προτού αποφασίσουμε να δωρίσουμε κάπου την καρδιά μας.
Περίπτωση 6η: Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Οι άλλοι συνήθως μας συμπεριφέρονται σύμφωνα με το βαθμό αυτοπεποίθησης που διαθέτουμε. Αν ο σύντροφός σας δεν σας δείχνει κανένα σεβασμό, τότε αντί να προσπαθείτε να αμυνθείτε ή να του επιτίθεστε, αποκτήστε περισσότερο σεβασμό οι ίδιοι για το πρόσωπό σας. Τι σημαίνει αυτό; Εκτιμήστε καλύτερα τα θετικά σας στοιχεία, αγαπήστε τον εαυτό σας και τότε θα εκπλαγείτε από την αλλαγή που θα δείτε στο φέρσιμο των άλλων.
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τους άλλους και σίγουρα δεν ευθυνόμαστε για τη συμπεριφορά των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, ειδικά όταν μας είναι άγνωστοι. Αυτό που μπορούμε όμως να ελέγξουμε και να το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα είναι η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Συμβουλή: Κανείς δεν μας ξέρει καλύτερα απ’ όσο ξέρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μόλις πάψουμε να τον υποτιμούμε και του δώσουμε την αξία που του αρμόζει, τότε θα δώσουμε και στους άλλους το αντίστοιχο μήνυμα και η θέση μας θα βελτιωθεί.
Περίπτωση 7η: «Αμαρτίες» του παρελθόντος
Πολλές φορές όταν συναντάμε ένα άτομο μπορεί να αισθανθούμε μια αυτόματη έλξη ή δυσαρέσκεια γι’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το «αναγνωρίζουμε» από μια προηγούμενη ζωή. Μπορεί να μη θυμόμαστε πότε και πού, αλλά η ψυχή μας θυμάται ότι έχουμε ανοιχτές υποθέσεις μαζί του. Έτσι, ο νόμος του κάρμα θα διασταυρώνει τους δρόμους μας μέχρι να λύσουμε τις διαφορές μας και να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο.
Συμβουλή: Μάθετε να συγχωρείτε. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να το πάρουμε όλοι μας, όσο επώδυνο κι αν είναι. Μπορεί να γίνει σταδιακά, να προσπαθούμε δηλαδή να συγχωρούμε κάθε φορά και από κάτι. Σιγά-σιγά θα απελευθερωθούμε από τον πόνο και την οργή και θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας, μια και καλή, το παρελθόν.
Περίπτωση 8η: Τα σχέδια της ψυχής
Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο σκοπός της ζωής είναι να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά και να ζήσουμε μια ευχάριστη ζωή. Η ψυχή μας όμως ενδέχεται να έχει άλλα σχέδια. Τα σχέδια της ψυχής έχουν να κάνουν με την εξέλιξη, την ενδυνάμωσή μας και την απόκτηση αρετών που χρειάζονται για την ολοκλήρωσή μας πάνω στη γη. Δεν είμαστε απλώς τουρίστες που περνούν την ώρα τους χωρίς λόγο και αιτία πάνω στον πλανήτη, αλλά όντα που εκπληρώνουν μια πορεία προς το φως. Στόχος μας είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μπορούμε να ξεκινήσουμε να το κάνουμε αυτό με τα πιο κοντινά μας άτομα.
Συμβουλή: Μην περιορίζετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες και να βλέπετε μακριά. Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να το κάνουμε συναρπαστικό.
Περίπτωση 9η: Ο απελπισμένος έρωτας
Καμιά φορά η μοναξιά, η ανάγκη για αγάπη και έρωτα και η έντονη επιθυμία να γίνουμε ένα με ένα άλλο άτομο, μας οδηγεί σε βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις. Αντί να γνωριζόμαστε καλύτερα με τον άλλο, προχωράμε σε μια ερωτική σχέση μαζί του χωρίς να έχουμε υπόψη μας με ποιον ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Εκτός από τα θέματα υγείας που θα πρέπει να προσέξουμε, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας και συναισθηματικά.
Η ερωτική επαφή φέρνει στην επιφάνεια ένα σωρό συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα και μπορεί να δεσμευτούμε με κάποιον πριν προτού καλά-καλά το καταλάβουμε. Ασκώντας λίγη αυτοσυγκράτηση στο πρωταρχικό στάδιο και απολαμβάνοντας με την ησυχία μας το παιχνίδι του φλερτ, μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στη μαγεία της ερωτικής ένωσης.
Συμβουλή: Μην βιάζεστε, κάντε το χρόνο φίλο σας και γνωρίστε καλύτερα το άτομο που σας ενδιαφέρει. Αν μπουν σωστές βάσεις από την αρχή της σχέσης σας, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη και αποδοτική.
Περίπτωση 10η: Θετική στάση
Για να γίνουν οι αγαπημένοι μας καλύτεροι, θα πρέπει να τους δώσουμε εμείς την ευκαιρία να το κάνουν. Ας μην περιμένουμε να γίνουν «τέλειοι» για να τους δείξουμε την αγάπη μας. Αν κάνουν κάτι που σας ενοχλεί ή θεωρείτε ότι δεν είναι σωστοί σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα, ξαφνιάστε τους και δείξτε τους την ευγνωμοσύνη σας για κάθε μικρή αλλαγή που κάνουν προς το καλύτερο. Η αποδοχή και η θετική σας στάση θα τους ωθήσουν σε μια πιο σωστή συμπεριφορά. Αν ακολουθήσετε αυτή την πρακτική και παράλληλα ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά.
Συμβουλή: Αποφύγετε να ασκείτε κριτική. Μάθετε να ζητάτε με ωραίο τρόπο αυτό που θέλετε και να βλέπετε και την καλή πλευρά του συντρόφου σας. Αν ζητάτε το καλύτερο, πρέπει να γίνετε πρώτα οι ίδιοι καλύτεροι.
http://www.youmagazine.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα το Dancing with the stars 3
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ράμφος εν γωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ