2012-10-31 23:39:04
Φωτογραφία για Μέτρα 9,2 δισ ευρώ και ύφεση 4,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός
O υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, καταθέσε το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Νοεμβρίου και πρόκειται για τον προϋπολογισμό με τα πιο “σκληρά” μέτρα των τελευταίων ετών. Η εσπευσμένη κατάθεση του προϋπολογισμού που αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου οφείλεται στην απαίτηση της τρόικας να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2013 πριν την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μάλιστα, μαζί με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ξεχωριστό κεφάλαιο με δικιά του εισηγητική έκθεση και θα αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2016.

Η σύμπτυξη του χρόνου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013, οδήγησε τα αρμόδια στελέχη στο να κλείσουν όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας για το 2013, μόλις χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο είχε καταλήξει στο ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα είναι του χρόνου πλεονασματικό και θα ανέλθει στα επίπεδα του 0,4-0,6% του ΑΕΠ (μέχρι χθες το βράδυ η εκτίμηση ήταν για 0,5% του ΑΕΠ). Επίσης, η ύφεση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το 2013 στο 4,5%.


Οι εκτιμήσεις αυτές είναι διαφορετικές τόσο σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου, όσο και με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του Μνημονίου. Στο πρώτο προβλεπόταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ στο δεύτερο ότι θα είναι 0% του ΑΕΠ. Σε ότι αφορά στην ύφεση του 2013, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ότι θα είναι 3,8%, ενώ η τρόικα την προσδιορίζει στο 4,2%.

Είναι ξεκάθαρο ότι το οικονομικό επιτελείο προχωράει σε δικές του εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, προσεγγίζοντας εκείνες της τρόικας, αλλά χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα. Βέβαια, όταν θα ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου, είναι πιθανό να συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2013 εάν αποδειχτεί ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται, όπως συνέβη και φέτος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2013 θα αποτελέσει μία χρονιά μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 9,2 δισ ευρώ. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και πρέπει να ψηφιστούν πριν δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παράλληλα, θα πρέπει να ψηφιστούν και τα μέτρα που αφορούν στην περίοδο 2014-2016 και ανέρχονται σε 4,3 δισ ευρώ. Αυτά θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί επίσης σήμερα, αλλά θα υπάρχει ξεχωριστή εισηγητική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο. Το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2013, αλλά και ολόκληρης της περιόδου έως το 2016 θα “σηκώσουν” οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

Στον προϋπολογισμό του 2013 και στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπεται:

1. Κατάργηση των δώρων όλων των συνταξιούχων.

2. Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μικτά (κύριας και επικουρικής).

3. Περικοπές στα εφάπαξ.

4. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ασφαλισμένους προ του 1993.

5. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (στα 67 έτη, αντί των 65 ετών).

6. Κατάργηση των δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

7. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

8. Κλιμακωτές μειώσεις στις αποδοχές όσων αμείβονται με ειδικό καθεστώς (ειδικά μισθολόγια). Οι περικοπές θα ξεκινούν από 2% και θα φθάνουν έως και το 35%. Μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.

9. Τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 27.000 δημοσίων υπαλλήλων από τώρα έως το τέλος του 2013 (εκ των οποίων 2.000 φέτος).

10. Περικοπές στις συμπληρωματικές αμοιβές των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

11. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών.

12. Αντικατάσταση των οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα νέο που θα δίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

13. Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.

14. Νέα μέτρα περικοπής δαπανών για την υγεία (φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες).

Μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Με τα δημοσιονομικά μέτρα να έχουν κατατεθεί στη Βουλή, τα ανοικτά μέτωπα είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 (υπολογίζεται σε 30 δισ ευρώ) και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ