2012-11-02 10:02:24
Φωτογραφία για ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
Για την μεταφορά εκτός Ελλάδας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού στον οποίο κατατίθεται η βοήθεια των δανειστών εμμένουν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης και διατηρούν το θέμα υπό εξέταση.

Συγκεκριμένα, η γερμανική απαίτηση για τη δημιουργία μηχανισμού στενής παρακολούθησης του τρόπου άσκησης της οικονομικής πολιτικής και ιδίως της διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού είναι η μία από τις πέντε εκκρεμότητες που εξακολουθούν να μας χωρίζουν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι άλλες τέσσερις εκκρεμότητες προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για τη δόση είναι η ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων του προϋπολογισμού, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα διαρθρωτικά μέτρα και βεβαίως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετή παράταση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με επιχειρήματα να αποτρέψει τη μεταφορά του δεσμευμένου λογαριασμού εκτός Ελλάδας, και σύμμαχο στη σχετική προσπάθεια έχει και το ΔΝΤ.


Πυρομανής πυροσβέστης το ΔΝΤ στην Ελλάδα, δηλώνει ο «τραπεζίτης της Αριστεράς»

Με πυρομανή πυροσβέστη που παρεμβαίνει για να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και τελικά καταλήγει να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά της κρίσης και της ύφεσης χαρακτήρισε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ματιέ Πιγκάς, εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της τράπεζας Lazard Frères στη Γαλλία και Αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το Megaron Plus και η Eurobank στο Μέγαρο Μουσικής και είχε τίτλο «Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη» ο Γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την ύφεση με ύφεση και ότι για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα απαιτείται διαγραφή μέρος των δανείων που έχει παράσχει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας (Ευρωζώνη και ΕΚΤ).

Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση κυρίως διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν κακές επιλογές.

Συνέκρινε δε την τρέχουσα περίοδο με εκείνη του 1930 τονίζοντας πως σήμερα όπως και τότε η δημοσιονομική λιτότητα οδηγεί σε τέλμα και εμμέσως (χωρίς να το αναφέρει) παρομοίασε την καγκελάριο Μέρκελ με τον Πάουλ φον Χίντενμπουργκ -τον δεύτερο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης- ο οποίος με την επιμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχεία και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς άνοιξε τον δρόμο στον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο  Πιγκάς (που είναι γνωστός και ως τραπεζίτης της Αριστεράς ) και επί σειρά ετών σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε πως το ευρωπαϊκό μοντέλο «έχει χαλάσει» καθώς η δημογραφική πίεση και η μείωση του πληθυσμού της ΕΕ σε συνδυασμό με την υποχώρηση της παραγωγής οδηγούν στη σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Για την όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές αποφάσεις και έκανε λόγο για ανυπαρξία ευρωπαϊκής ηγεσίας.

«Δεν είδαν ότι δεν ήταν η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη που δεχόταν επίθεση» είπε αναφερόμενος στη αργή αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ χαρακτήρισε την παρέμβαση του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ ως εγκατάλειψη κυριαρχίας από πλευράς της ζώνης του ευρώ. Για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα είπε πως ομοιάζει με «πυρομανή πυροσβέστη».

Χαρακτήρισε τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα «πολιτικές βαρβαρότητας που αποδομούν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης».

Αναρωτήθηκε δε πώς επιδιώκεται η επίτευξη απόλυτων δημοσιονομικών στόχων όταν καταρρέει το ΑΕΠ.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει και στο ευρώ και στην Ευρώπη αλλά χεριάζετε ένα άλλο ευρώ και μια άλλη Ευρώπη» σημείωσε, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι όρος χωρίς περιεχόμενο.

Προέτρεψε την Ελλάδα να μην υποτιμά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή συζήτηση και να αναδεικνύει τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα.

«Δεν είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος, η Ελλάδα είναι η πανοπλία της Ευρώπης. Θαρσείν χρή» επεσήμανε ο Γάλλος τραπεζίτης προς το πολυπληθές ακροατήριο.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο γνωστός οικονομολόγος Ζαν Πιζανί Φερί, διευθυντής του Bruegel και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, επεσήμανε πως σε κάθε στάδιο της ελληνική κρίσης η Ευρώπη δεν αντιδρούσε σωστά και ότι η ανάγνωση των γεγονότων από τους πολιτικούς ήταν λανθασμένη.

Για τα μέτρα που εφαρμόζει η τρόικα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία ο Πιζανί Φερί υπογράμμισε πως «θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της λιτότητας και του μαζοχισμού».

Σημείωσε δε πως πλέον η εμπειρία δείχνει πως η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη στόχευση.

«Κάθε εξάμηνο οι προβλέψεις πέφτουν έξω. Πώς, λοιπόν, θα απαντήσουμε; Το πακέτο που προωθείται τώρα για την Ελλάδα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης και όχι η κατάληξη. Δεν αρκεί η διετής παράταση. Πρέπει η Ευρώπη να ποντάρει στην Ελλάδα» τόνισε.

Σε παρουσίαση που έκανε στη  εκδήλωση ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, σημείωσε πως τα ελληνικά προβλήματα αποτελούν υποσύνολο των προβλημάτων της Ευρωζώνης και υποστήριξε πως εάν η ζώνη του ευρώ δεν ενοποιηθεί περαιτέρω τελικά θα διαλυθεί.

Για το ελληνικό πρόγραμμα επέστησε την προσοχή ότι εάν η μείωση των ελλειμμάτων συνεχισθεί μα ταχείς ρυθμούς θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα.

Για την έξοδο δε από την κρίση είπε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα, αύξηση της ρευστότητας, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και κυρίως της φορολογικής διοίκησης η οποία όπως τόνισε έχε επιτρέψει η φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους να ανέρχεται σήμερα στο 5% του ΑΕΠ (19 δισ. ευρώ περίπου).

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Ιωάννης Μάνος, πρόεδρος του ΟΜΜΑ δήλωσε πως το τρίγωνο Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα έχει συνάφεια, αλλά απαιτεί και θεσμικές υπερβάσεις.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εurobank Νίκος Νανόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα βρέθηκε μέσα στην «τέλεια καταιγίδα» και υπέστη τις επιπτώσεις του ατελούς οικοδομήματος της ζώνης του ευρώ.

Για τους ευρωπαίους ηγέτες υπογράμμισε ότι έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για ανάπτυξη, για τραπεζική ενοποίηση παρά το γεγονός ότι δεν προχωρούν με γρήγορα βήματα.

Μάλιστα, υπενθύμισε την φράση του Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πάντα καταλήγουν και παίρνουν τις σωστές αποφάσεις όταν έχουν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια.

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα δημιουργηθούν ισχυρότερα τραπεζικά σχήματα στην Ελλάδα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και μεσοπρόθεσμα οφέλη από τις συνέργειες.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Καθηγητή Νίκος Καραμούζης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, πρώην υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πεϊνιρλί βήμα - βήμα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πεϊνιρλί βήμα - βήμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ