2012-11-03 21:43:02
Φωτογραφία για Φούσκωμα στην κοιλιά: Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις
Φούσκωμα στην κοιλιά: Πρόκειται για διόγκωση, που οφείλεται σε διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας της κοιλιάς, με αποτέλεσμα την... παραγωγή αερίων.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Τίνα Αντωνίου Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατάποση αέρα, είτε σε αυξημένα αέρια δημιουργούν φούσκωμα όπως επίσης άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη αποβολή αερίων από τον πρωκτό κλπ.

Τι προκαλεί το φούσκωμα;

1. Η διατροφή

Το πολύ λίπος στη διατροφή προκαλεί επεισόδια φουσκώματος.

Άλλα τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα εξαιτίας αυξημένης παραγωγής αερίων, είναι το κουνουπίδι τα λάχανα τα φασόλια και οι ωμές σαλάτες.

2. Το σύνδρομο δυσαπορρόφησης

Συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει κάποια συστατικά των τροφών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα συστατικά που παραμένουν παραπάνω παράγουν αέρια εξαιτίας μερικών χημικών αντιδράσεων η εξαιτίας των καλών μικροβίων στο παχύ που προσπαθούν σκληρά για τη διάσπαση αυτών των συστατικών. Η μη ανοχή στη λακτόζη, κοιλιοκάκη και άλλες δυσανεξίες σε τρόφιμα, ευθύνονται για τα συμπτώματα αυτά.


3. Δυσκοιλιότητα

Μείωση της συχνότητας των κενώσεων, μπορεί να προκαλέσει το φούσκωμα

4. Το Ευερέθιστο έντερο

Είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που οι ασθενείς έχουν επεισόδια εναλλαγής δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Κοιλιακό φούσκωμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

5. Έμμηνος ρήση

Συχνό φούσκωμα στις γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρήση ή είναι προ- εμμηνορησιακού συνδρόμου.

6. Κατάποση αέρα

Άγχος, νευρικότητα, γρήγορο φαγητό, αναψυκτικά, κατάποση με καλαμάκι η μάσηση τσίχλας, προκαλούν αυξημένη κατάποση αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μένει στο σώμα σας και δημιουργεί τι αίσθημα του φουσκωμάτων.

7. Μερική απόφραξη του εντέρου

Παρατηρείται απόφραξη του εντέρου, σε κάποιο τμήμα του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση της τροφής και να παρατηρείται φούσκωμα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα κλινικά αίτια, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο σας.

Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις:

Κατανάλωσε πολλά υγρά και πιο συγκεκριμένα αρκετό νερό. Όσο αφυδατωμένος είναι ένας οργανισμός, τόσο περισσότερη κατακράτηση παρατηρείται και άρα το φούσκωμα είναι αναπόφευκτο.

Αποφεύγεις τη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Παγιδεύουν αέρα στο στομάχι.

Τροφές, ενισχυμένες σε προβιοτικά, τα προβιοτικά (βακτήρια) συμβάλλουν στη διάσπαση των σακχάρων και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την πέψη.

Μείωση κατανάλωσης άλατος

Τροφές ενισχυμένες σε κάλιο, όπως ντομάτα, αγγούρι, μπανάνα κλπ. Συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και κατά συνέπεια στην αποφυγή της κατακράτησης.

Τζίντζερ, μάραθος, μαϊντανός, βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος και συμβάλλουν στη καλύτερη πέψη.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ