2012-11-03 23:00:06
Η ευρωπαϊκή ένωση προβληματίζεται από τις προσπάθειες επιτάχυνσης του South Stream.Oι πρόσφατες προσπάθειες για να επιταχυνθεί η κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream έχουν προβληματίσει , σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες ,υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου της Gazprom South Stream δεν θα καταστρατηγήσουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ και τις προβλέψεις για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές της Επιτροπής προς την EurActiv.
Η προθεσμία για την υπογραφή της συμφωνίας South Stream είναι η 15 Νοεμβρίου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε δημόσια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία στις 9 Νοεμβρίου. Ο κος Μπορίσοφ δήλωσε τότε ότι τα έγγραφα για τον αγωγό αερίου South Stream θα υπογράφονταν στην συνάντηση της 9 Νοεμβρίου 2012.
(Η συνάντηση αυτή ήδη ακυρώθηκε λόγω φημολογούμενης ασθένειας του κου Πούτιν).
Η EurActiv σημείωσε ότι ο Πούτιν θα ήταν παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας που θα υπογραφόταν επίσημα από τον Alexei Miller, διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom και από τον Μιχαήλ Andonov, επικεφαλή της Βουλγαρίας Energy Holding (BEH). Αλλά η Σόφια υποδεικνύει τώρα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη χώρα τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, η κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία θα ξεκινήσει "γύρω στον Ιούλιο του 2013».
"Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η διαδρομή του αγωγού είχε ήδη καθοριστεί, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για το έργο να λάβει οικοδομική άδεια μέχρι τα μέσα του-2013» όπως δήλωσε η EurActiv στο άρθρο της με τίτλο « Η ΕΕ προβληματίζεται από την επιτάχυνση του South Stream."
"Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της διαδρομής έχουν κρατηθεί μυστικές και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η εκτίμηση περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι θα ζητείται η γνώμη των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τέτοια μεγάλα κατασκευαστικά έργα, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα", σημειώνει σχετικά το άρθρο της EurActiv.
"Όσον αφορά τη διαδρομή του αγωγού, η κυβέρνηση όρισε την πόλη της Provadia, 50 χιλιόμετρα εσωτερικά από την πόλη της Βάρνας στην Μαύρη θάλασσα, ως σημείο εισόδου του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία. Αυτή η μάλλον ασαφής ένδειξη έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι οι αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό σημείο εισόδου του αγωγού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας με την πρόθεση να διατηρηθούν οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος στον κόλπο. "
Σε πολλές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι δεν είχε δει κανένα σχέδιο για το έργο South Steam και ότι "δεν είναι δυνατή" η κατασκευή αγωγών χωρίς να έχει διεξαχθεί μια σωστή εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η EurActiv έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι οι ειδικοί λένε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη Ρωσία να εξασφαλίσει την εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ, εάν ο South Stream βρίσκεται ήδη στο έδαφος πριν από το Μάρτιο 2013, όταν το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ.
Ρώσοι αξιωματούχοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επίσης κάνειι επανειλημμένα αναφορά στην προθεσμία Μάρτιο του 2013.
Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Επιτροπής επικοινώνησαν με την EurActiv και επέμειναν ότι οι οδηγίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα δύο βασικά κομμάτια του πακέτου, έπρεπε να μεταφερθούν στη νομοθεσία των χωρών της ΕΕ έως τις 3 Μαρτίου 2011 και ως εκ τούτου ήδη θεωρούνται ι ότι είναι ήδη σε ισχύ. Η Επιτροπή έχει πράγματι ήδη ανοίξει τις διαδικασίες για παραβάση κοινοτικής νομοθεσίας κατά κρατών μελών - συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας - που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τη νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας για παράβαση τον Σεπτέμβριο του 2011 για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο η Βουλγαρία έχει κοινοποιήσει μόνο μερική μεταφορά των οδηγιών Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.
Επιπλέον, μια άλλη διαδικασία για παράβαση είναι ακόμα ανοιχτή για την δεύτερη δέσμη μέτρων για την ενέργεια σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στις προϋποθέσεις για την πρόσβαση τρίτων σε δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και την έλλειψη του κατάλληλου συστήματος κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού αερίου.
Το θέμα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Σώμα των Επιτρόπων το Νοέμβριο του 2011 (βλ. IP/11/1437).
Στους βασικούς μετόχους του αγωγού περιλαμβάνονται η Gazprom με 50%, η ιταλική Eni με 20% και η Wintershall Holding της Γερμανίας και της Γαλλίας EDF με 15% η κάθε μία.
Η Gazprom έχει ήδη δημιουργήσει εθνικές κοινοπραξίες με εταιρείες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία για τη διαχείριση του χερσαίου τμήματος του αγωγού South Stream.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
H διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα είναι έτοιμη το 2013.
H διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα λειτουργεί πλήρως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η ρουμανική Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ροντέν Traicu .
Η κα Traicu είπε στο ITAR-TASS ότι η σύνδεση αγωγών του φυσικού αερίου θα πρέπει να ενσωματωθεί στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας της ενέργειας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Οι αξιωματούχοι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας συμφώνησαν να επιταχυνθεί η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης, δήλωσε σχετικά.
Η κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία εγκαινιάστηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2012.
Η Βουλγαρία αποφάσισε τη σύνδεση του δικτύου της φυσικού αερίου με αυτά της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Σερβίας μετά τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο πόλεμος του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας διέκοψε πλήρως τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία για τρεις εβδομάδες αφήνοντας την χωρίς φυσικό αέριο στη μέση του χειμώνα.
Τον Φεβρουάριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο πηγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2014, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης του φυσικού αερίου.
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)
Η Ουγγαρία και η Ρωσία σφίγγουν τα χέρια για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream.
Η Ουγγαρία και η ρωσική Gazprom υπέγραψαν τελικά συμφωνία μετόχων για την κατασκευή του ουγγρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
"Η απόφαση για την κατασκευή του ουγγρικού τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου είναι πλέον οριστική,"
δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , όπως αναφέρεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Έχει υποστηριχθεί ότι το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για το σύνολο της Ευρώπης.
«Η υλοποίηση του έργου για την κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream από κοινού με τους εταίρους μας της Ουγγαρίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό το σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη παροχή αερίου στην Ουγγαρία και μακροπρόθεσμα οφέλη και σταθερότητα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, όπως αναφέρεται από το RIA Novosti.
Η χωρητικότητα του μήκους 229 χιλιομέτρων ουγγρικού τμήματος, με κόστος που υπολογίζεται σε 600 δις ευρώ (780 δις USD), θα είναι 30 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Το τμήμα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
O Αλεξάντερ Μεντβέντεφ έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει δυνατότητα οικοδόμησης μια ςπαράκαμψης προς την Κροατία, αλλά αυτό δεν θα είναι μια διαδρομή διέλευσης.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2012, και οι πρώτες προμήθειες για την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2015.
Στους βασικούς μετόχους του αγωγού φυσικού αερίου South Stream περιλαμβάνονται η Gazprom με 50%, η ιταλική Eni με 20% και η Wintershall Holding της Γερμανίας και της Γαλλίας EDF με 15% η κάθε μία.
Η Gazprom έχει ήδη δημιουργήσει εθνικές κοινοπραξίες με εταιρείες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία για τη διαχείριση του χερσαίου τμήματος του αγωγού South Stream.
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΘΡΟΥ)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ.
Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω άρθρα θα υπάρξει σύντομα οικονομική και διπλωματική διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε. για την κατασκευή και τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων του SOUTH STREAM.
Tο έργο έχει πολύ μεγάλο προυπολογισμό (μόνο το τμήμα Βουλγαρίας-Ρουμανίας κοστολογείται 600 δις ευρώ), επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες πολλών χωρών και έχει γεωστρατηγικό χαρακτήρα, καθώς παρακάμπτεται η Ουκρανία και η Τουρκία.
Η Βουλγαρία έχει δραστήρια και ενοχλητική τουρκική μειονότητα στο έδαφος της και μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να δημιουργήσει καθυστερήσεις και νομικά εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού με πρόσχημα το περιβάλλον και την πιθανότητα μόλυνσης της Μαύρης θάλασσας.
Το πολιτικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα διεφθαρμένο και επιρρεπές σε ξαφνικές αλλαγές σχεδίων όπως αποδείχθηκε από την ελληνική εμπειρία για την δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλαξανδρούπολη, που ματαιώθηκε με βουλγαρική πρωτοβουλία και με συνενοχή του ΓΑΠ πρόσφατα.
'Οπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα εδαφικά προβλήματα ασφαλείας (σαμποτάζ-πολιτική αναταραχή ) στο χώρο της Βουλγαρίας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την συνολική λειτουργία του αγωγού.
Οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν με βάση τα σχέδια πολύ γρήγορα και το έργο θα λειτουργεί πλήρως τον Δεκέμβριο του 2015.
Με δεδομένα όλα αυτά επιτρέψτε μου να προβλέψω ότι σύντομα στην Βουλγαρία θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής για να εμποδισθεί η λειτουργία του αγωγού και να βλαφθούν τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας,(''Κραυγή πολέμου έρχεται από την Βουλγαρία...")
ΥΓ: Καταλάβατε τώρα γιατί δημιουργήθηκε το κράτος του Κοσσόβου και γιατί στηρίζεται το κράτος fyrom που εξ αρχής ήταν ένα οικονομικά θνησιγενές κράτος συνονθύλευμα διαφόρων εθνοτήτων και λαών;
Πηγή
logioshermes
Οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου της Gazprom South Stream δεν θα καταστρατηγήσουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ και τις προβλέψεις για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές της Επιτροπής προς την EurActiv.
Η προθεσμία για την υπογραφή της συμφωνίας South Stream είναι η 15 Νοεμβρίου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε δημόσια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία στις 9 Νοεμβρίου. Ο κος Μπορίσοφ δήλωσε τότε ότι τα έγγραφα για τον αγωγό αερίου South Stream θα υπογράφονταν στην συνάντηση της 9 Νοεμβρίου 2012.
(Η συνάντηση αυτή ήδη ακυρώθηκε λόγω φημολογούμενης ασθένειας του κου Πούτιν).
Η EurActiv σημείωσε ότι ο Πούτιν θα ήταν παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας που θα υπογραφόταν επίσημα από τον Alexei Miller, διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom και από τον Μιχαήλ Andonov, επικεφαλή της Βουλγαρίας Energy Holding (BEH). Αλλά η Σόφια υποδεικνύει τώρα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη χώρα τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, η κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία θα ξεκινήσει "γύρω στον Ιούλιο του 2013».
"Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η διαδρομή του αγωγού είχε ήδη καθοριστεί, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για το έργο να λάβει οικοδομική άδεια μέχρι τα μέσα του-2013» όπως δήλωσε η EurActiv στο άρθρο της με τίτλο « Η ΕΕ προβληματίζεται από την επιτάχυνση του South Stream."
"Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της διαδρομής έχουν κρατηθεί μυστικές και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η εκτίμηση περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι θα ζητείται η γνώμη των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τέτοια μεγάλα κατασκευαστικά έργα, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα", σημειώνει σχετικά το άρθρο της EurActiv.
"Όσον αφορά τη διαδρομή του αγωγού, η κυβέρνηση όρισε την πόλη της Provadia, 50 χιλιόμετρα εσωτερικά από την πόλη της Βάρνας στην Μαύρη θάλασσα, ως σημείο εισόδου του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία. Αυτή η μάλλον ασαφής ένδειξη έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι οι αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό σημείο εισόδου του αγωγού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας με την πρόθεση να διατηρηθούν οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος στον κόλπο. "
Σε πολλές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι δεν είχε δει κανένα σχέδιο για το έργο South Steam και ότι "δεν είναι δυνατή" η κατασκευή αγωγών χωρίς να έχει διεξαχθεί μια σωστή εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η EurActiv έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι οι ειδικοί λένε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη Ρωσία να εξασφαλίσει την εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ, εάν ο South Stream βρίσκεται ήδη στο έδαφος πριν από το Μάρτιο 2013, όταν το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ.
Ρώσοι αξιωματούχοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επίσης κάνειι επανειλημμένα αναφορά στην προθεσμία Μάρτιο του 2013.
Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Επιτροπής επικοινώνησαν με την EurActiv και επέμειναν ότι οι οδηγίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα δύο βασικά κομμάτια του πακέτου, έπρεπε να μεταφερθούν στη νομοθεσία των χωρών της ΕΕ έως τις 3 Μαρτίου 2011 και ως εκ τούτου ήδη θεωρούνται ι ότι είναι ήδη σε ισχύ. Η Επιτροπή έχει πράγματι ήδη ανοίξει τις διαδικασίες για παραβάση κοινοτικής νομοθεσίας κατά κρατών μελών - συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας - που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τη νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας για παράβαση τον Σεπτέμβριο του 2011 για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο η Βουλγαρία έχει κοινοποιήσει μόνο μερική μεταφορά των οδηγιών Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.
Επιπλέον, μια άλλη διαδικασία για παράβαση είναι ακόμα ανοιχτή για την δεύτερη δέσμη μέτρων για την ενέργεια σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στις προϋποθέσεις για την πρόσβαση τρίτων σε δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και την έλλειψη του κατάλληλου συστήματος κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού αερίου.
Το θέμα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Σώμα των Επιτρόπων το Νοέμβριο του 2011 (βλ. IP/11/1437).
Στους βασικούς μετόχους του αγωγού περιλαμβάνονται η Gazprom με 50%, η ιταλική Eni με 20% και η Wintershall Holding της Γερμανίας και της Γαλλίας EDF με 15% η κάθε μία.
Η Gazprom έχει ήδη δημιουργήσει εθνικές κοινοπραξίες με εταιρείες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία για τη διαχείριση του χερσαίου τμήματος του αγωγού South Stream.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
H διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα είναι έτοιμη το 2013.
H διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα λειτουργεί πλήρως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η ρουμανική Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ροντέν Traicu .
Η κα Traicu είπε στο ITAR-TASS ότι η σύνδεση αγωγών του φυσικού αερίου θα πρέπει να ενσωματωθεί στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας της ενέργειας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Οι αξιωματούχοι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας συμφώνησαν να επιταχυνθεί η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης, δήλωσε σχετικά.
Η κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία εγκαινιάστηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2012.
Η Βουλγαρία αποφάσισε τη σύνδεση του δικτύου της φυσικού αερίου με αυτά της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Σερβίας μετά τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο πόλεμος του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας διέκοψε πλήρως τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία για τρεις εβδομάδες αφήνοντας την χωρίς φυσικό αέριο στη μέση του χειμώνα.
Τον Φεβρουάριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο πηγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2014, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης του φυσικού αερίου.
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)
Η Ουγγαρία και η Ρωσία σφίγγουν τα χέρια για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream.
Η Ουγγαρία και η ρωσική Gazprom υπέγραψαν τελικά συμφωνία μετόχων για την κατασκευή του ουγγρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
"Η απόφαση για την κατασκευή του ουγγρικού τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου είναι πλέον οριστική,"
δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , όπως αναφέρεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Έχει υποστηριχθεί ότι το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για το σύνολο της Ευρώπης.
«Η υλοποίηση του έργου για την κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream από κοινού με τους εταίρους μας της Ουγγαρίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό το σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει αδιάλειπτη παροχή αερίου στην Ουγγαρία και μακροπρόθεσμα οφέλη και σταθερότητα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, όπως αναφέρεται από το RIA Novosti.
Η χωρητικότητα του μήκους 229 χιλιομέτρων ουγγρικού τμήματος, με κόστος που υπολογίζεται σε 600 δις ευρώ (780 δις USD), θα είναι 30 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Το τμήμα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.
O Αλεξάντερ Μεντβέντεφ έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει δυνατότητα οικοδόμησης μια ςπαράκαμψης προς την Κροατία, αλλά αυτό δεν θα είναι μια διαδρομή διέλευσης.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2012, και οι πρώτες προμήθειες για την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2015.
Στους βασικούς μετόχους του αγωγού φυσικού αερίου South Stream περιλαμβάνονται η Gazprom με 50%, η ιταλική Eni με 20% και η Wintershall Holding της Γερμανίας και της Γαλλίας EDF με 15% η κάθε μία.
Η Gazprom έχει ήδη δημιουργήσει εθνικές κοινοπραξίες με εταιρείες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία για τη διαχείριση του χερσαίου τμήματος του αγωγού South Stream.
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΘΡΟΥ)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ.
Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω άρθρα θα υπάρξει σύντομα οικονομική και διπλωματική διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε. για την κατασκευή και τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων του SOUTH STREAM.
Tο έργο έχει πολύ μεγάλο προυπολογισμό (μόνο το τμήμα Βουλγαρίας-Ρουμανίας κοστολογείται 600 δις ευρώ), επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες πολλών χωρών και έχει γεωστρατηγικό χαρακτήρα, καθώς παρακάμπτεται η Ουκρανία και η Τουρκία.
Η Βουλγαρία έχει δραστήρια και ενοχλητική τουρκική μειονότητα στο έδαφος της και μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να δημιουργήσει καθυστερήσεις και νομικά εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού με πρόσχημα το περιβάλλον και την πιθανότητα μόλυνσης της Μαύρης θάλασσας.
Το πολιτικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα διεφθαρμένο και επιρρεπές σε ξαφνικές αλλαγές σχεδίων όπως αποδείχθηκε από την ελληνική εμπειρία για την δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλαξανδρούπολη, που ματαιώθηκε με βουλγαρική πρωτοβουλία και με συνενοχή του ΓΑΠ πρόσφατα.
'Οπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα εδαφικά προβλήματα ασφαλείας (σαμποτάζ-πολιτική αναταραχή ) στο χώρο της Βουλγαρίας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την συνολική λειτουργία του αγωγού.
Οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν με βάση τα σχέδια πολύ γρήγορα και το έργο θα λειτουργεί πλήρως τον Δεκέμβριο του 2015.
Με δεδομένα όλα αυτά επιτρέψτε μου να προβλέψω ότι σύντομα στην Βουλγαρία θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής για να εμποδισθεί η λειτουργία του αγωγού και να βλαφθούν τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας,(''Κραυγή πολέμου έρχεται από την Βουλγαρία...")
ΥΓ: Καταλάβατε τώρα γιατί δημιουργήθηκε το κράτος του Κοσσόβου και γιατί στηρίζεται το κράτος fyrom που εξ αρχής ήταν ένα οικονομικά θνησιγενές κράτος συνονθύλευμα διαφόρων εθνοτήτων και λαών;
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέες φθορές από αγνώστους στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ