2012-11-04 18:43:18
Φωτογραφία για Η εσωτερική μετανάστευση μαστίζει τη Δερύνεια
Του Λούκα Πάρπα ΦΩΤ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ Ονεαρότερος δήμαρχος της Κύπρου είναι επικεφαλής μιας τοπικής Αρχής που δρα κάτω από αντίξοες και ασυνήθιστες συνθήκες λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον και χωρίς δισταγμό δηλώνει ότι στο τέλος του 2012 στα ταμεία του Δήμου Δερύνειας δεν θα υπάρχει έλλειμμα αλλά περίσσευμα 300 περίπου χιλιάδων ευρώ. Και αυτό σε μια δύσκολη για τους δήμους εποχή, αφού οι πλείστοι από αυτούς δηλώνουν ότι είναι ένα βήμα πριν την κήρυξη στάσης πληρωμών. Ο νεαρός δήμαρχος, που προέρχεται από την Αριστερά, δηλώνει ότι δεν δρα με κομματικά κριτήρια και τονίζει ότι είναι δήμαρχος όλων των Δερυνειωτών, ακόμη και αυτών που δεν τον ψήφισαν.

«Το γραφείο του δημάρχου στη Δερύνεια, όπως και εκείνα των άλλων μικρών δήμων, είναι πάντα ανοικτό. Με ανακοίνωση που απέστειλα σε όλους τους δημότες, τους πληροφόρησα ότι κάθε Τρίτη μπορούν να έρχονται στο γραφείο μου και να κουβεντιάζουμε τα διάφορα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να αρνηθώ συζήτηση προβλημάτων και τις άλλες μέρες τηςβδομάδας, όταν με επισκέπτονται δημότες
. Οι δήμαρχοι εκλέγονται επειδή έχουν άμεση επαφή με τους δημότες τους και όταν διακόψουν αυτή τη σχέση σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Προσωπικά, γνωρίζω σχεδόν όλους τους δημότες μου με το μικρό τους όνομα και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το δήμο», λέει ο δήμαρχος. - Τι ήταν αυτό το διαφορετικό που εφάρμοσε ο Δήμος Δερύνειας, με αποτέλεσμα τα οικονομικά του να είναι σε καλή κατάσταση σήμερα; Δεν είχαμε και δεν έχουμε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Για 8.000 κατοίκους έχουμε γύρω στα 17 άτομα προσωπικό. Τα 9 εργάζονται στο κτήριο του Δημαρχείου και 6 είναι μόνιμοι εργάτες. Επιπλέον, προσλαμβάνουμε και δύο υπαλλήλους ως έκτακτους. Ως δήμος δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην είσπραξη των φόρων που επιβάλλουμε. Πολλές φορές κάνουμε ευκολίες στην καταβολή των φόρων και λαμβάνουμε υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί δημότες μας. Για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να επιβληθεί αύξηση 20% στα τέλη που ίσχυαν πέρσι για την καθαριότητα. Όμως, στο Δημοτικό Συμβούλιο λάβαμε υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και έτσι, κάνοντας πράξη την ευαισθησία μας, αποφασίσαμε αύξηση 10% μόνο. Επενδύουμε πάνω στη σωστή και καλή επαφή και επικοινωνία με τους δημότες μας. Προσωπικά ενθαρρύνω τους δημότες να έρχονται εδώ και να μας το λένε όταν δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους και μαζί να βρίσκουμε λύση, παρά να μένουν σπίτι και να αναμένουν ότι θα τους χαρίσουμε τις φορολογίες, διότι κάτι τέτοιο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να έχουμε γύρω στις 300.000 ευρώ περίσσευμα στα ταμεία μας.

- Πολλά δημαρχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κτηματικό φόρο, διότι σε πολλά οικόπεδα έχουν κτιστεί σπίτια τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει τελική έγκριση και έτσι οι ιδιοκτήτες φορολογούνται όχι ως κάτοχοι σπιτιού αλλά σαν απλοί κάτοχοι οικοπέδου… Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα και όλοι πληρώνουν κτηματικό φόρο, ανάλογα με το

ακίνητο που διαθέτουν.

- Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σήμερα στη Δερύνεια, ποιο θα έλεγες ότι είναι; Αυτή τη στιγμή, αρκετοί δρόμοι της Δερύνειας είναι σκαμμένοι διότι διεξάγονται έργα για τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος. Οι σχετικές εργασίες άρχισαν πέρσι και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν τον Απρίλη του 2013. Επιτελείται ένα εξαιρετικό έργο που αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει, όμως ο κόσμος μας ταλαιπωρείται. Πολλές φορές ζητήσαμε την κατανόηση και την υπομονή των δημοτών μας. Ως δήμος θεωρούμε το αποχετευτικό ένα μικροπρόβλημα που θα λυθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών.Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όμως, είναι άλλο, αυτό που εγώ το ονομάζω εσωτερική μετανάστευση. Πολλά από τα νέα ζευγάρια μας φεύγουν από τη Δερύνεια διότι δεν υπάρχει ελεύθερη γη για να κτίσουν. Για το 25% της γης που ελέγχουμε δεν μας επιτρέπεται να διαχωρίσουμε προσφυγικά οικόπεδα και οι δημότες φεύγουν και πάνε στις γειτονικές κοινότητες και στους γειτονικούς δήμους, που διαθέτουν και τους δίνουν προσφυγικά οικόπεδα για να κτίσουν. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. - Φιλοξενείτε όμως μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν είναι Δερυνειώτες…Μας χαροποιεί το γεγονός ότι πολλά άτομα που εργάζονται στην Αγία Νάπα ή στο Παραλίμνι επιλέγουν να ζήσουν στη Δερύνεια, διότι η περιοχή εδώ είναι πιο ήρεμη και επιπλέον τα ενοίκια πιο χαμηλά. Επίσης ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η Δερύνεια είναι φιλική, τόσο προς τους κοινοτικούς όσο και προς τους τόπακες. Οι κοινοτικοί που έχουμε στη Δερύνεια είναι οικογενειάρχες που δεν δημιουργούν προβλήματα. Λόγω του ότι έχουμε αρκετούς ξένους στα όρια του δήμου μας, όλες οι ανακοινώσεις που εκδίδουμε είναι σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική.

- Με τη νεολαία αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα προβλήματα;

Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Έχουμε τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι δήμοι. Η νεολαία μας αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας, όμως αυτό το αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι της Κύπρου. Ως δήμος προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους μας σε επαφή με νέους από άλλες χώρες και το καλοκαίρι φιλοξενήσαμε 30 νέους από Γερμανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη αλλά και Τουρκοκύπριους. Τους φιλοξενήσαμε για δύο βδομάδες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μας. Πρόσφατα στείλαμε οκτώ νέους μας στη Γερμανία, σε μια κατασκήνωση, και επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι.

- Είναι γνωστό ότι καταφέρατε να προσελκύσετε πολλές κρατικές υπηρεσίες στη Δερύνεια…Όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν ήρθαν στη Δερύνεια τον τελευταίο χρόνο που είμαι δήμαρχος, όμως ως δήμαρχος έκανα την πρώτη μου ομιλία στα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη που βρίσκεται στη Δερύνεια. Εδώ έχουν γραφεία οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, το Γραφείο Μετανάστευσης και Αλλοδαπών. Προσωπικά είμαι Δερυνειώτης, όμως θέλω να πηγαίνει καλά όλη η επαρχία και θα ήθελα να πήγαιναν υπηρεσίες και σε άλλους δήμους και κοινότητες. Το ότι ήρθαν πολλές υπηρεσίες κοντά μας ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι εδώ υπήρχαν και τα κατάλληλα κτήρια για να τις στεγάσουν. Εδώ έχουμε και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, την Πυροσβεστική… - Στη Δερύνεια ο επισκέπτης νιώθει την Αμμόχωστο, ακόμη και όταν δεν τη βλέπει. Εσείς πώς βιώνετε

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ

- Αληθεύει ότι μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανες ως δήμαρχος ήταν να αλλάξεις το υπηρεσιακό αυτοκίνητό σου αγοράζοντας πολυτελές; Μα ποιοι είναι αυτοί που διαδίδουν τέτοια ψεύδη; Να σας πάρω έξω στην αυλή του δημαρχείου να σας δείξω το αυτοκίνητο που έχουμε. Είναι του 2005, ένα Χόντα που χρησιμοποιεί η δημοτική μηχανικός και ο γραμματειακός λειτουργός που είναι υπεύθυνος για τους εργάτες και γυρίζει έξω για να τους επιβλέπει. Ως δήμαρχος δεν έχω υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Δήλωσα ότι δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο και χρησιμοποιώ αυτό που οδηγεί και η δημοτική μηχανικός. Δεν θα επιβαρύνω το δήμο με άλλο αυτοκίνητο. Και κάτι ακόμη: Εγώ πάντα οδηγώ. Δεν χρησιμοποιώ οδηγό. - Αυξήσατε όμως το μισθό σας; Είμαι δήμαρχος και είναι το επάγγελμά μου δήμαρχος. Δεν έχω άλλο επάγγελμα από το οποίο να έχω έσοδα. Ο προηγούμενος δήμαρχος λάμβανε το 65% αντί το 80% που δικαιούτο του μισθού των βουλευτών. Όμως το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έβαλε μέσα στον προϋπολογισμό του 2012 αύξηση του μισθού του δημάρχου για να ανέβει στα επίπεδα που δικαιούται. Ο προηγούμενος δήμαρχος λάμβανε λιγότερα, διότι είναι συνταξιούχος. Λαμβάνω εκείνο που δικαιούμαι. Ούτε Μερσεντές έχω, ούτε αύξησα το μισθό μου. αυτή την κατάσταση, το να ζείτε δίπλα από μια πόλη-φάντασμα; Βλέπουμε τους γερανούς καθημερινά και κάθε βράδυ τους ακούμε που τρίζουν, ενώ βρισκόμαστε στα σπίτια μας. Όταν είσαι κοντά στην Αμμόχωστο, γίνεσαι πιο ευαίσθητος και συνάμα πιο φιλικός.

- Πώς αντιμετωπίζετε τους συνταξιούχους; Έχετε ειδικά προγράμματα γι’ αυτούς; Είναι πολύ οργανωμένοι οι συνταξιούχοι μας και στην τελευταία εκδρομή που τους διοργανώσαμε, είχαμε 300 άτομα. Έχουμε Λέσχη Συνταξιούχων και του χρόνου θα αρχίσουν οι εργασίες για ανέγερση κτηρίου για τη στέγασή της. Η λέσχη λειτουργεί τρεις μέρες τη βδομάδα.

- Προγράμματα για τις εργαζόμενες μητέρες έχετε;

Έχουμε νηπιαγωγείο και λέσχη που λειτουργούν και τα απογεύματα για να τις εξυπηρετούν. Σε παιδεία, τέχνες και πολιτισμό δεν κάνουμε αποκοπές. Με τον νέο προϋπολογισμό, το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού, που είναι υπεύθυνο για τις λέσχες και τα νηπιαγωγεία, θα έχει τα χρήματα που χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο του.

Σκέψεις για νέο δημαρχείο

- Κάνετε σκέψεις για ανέγερση νέου δημαρχείου;

Σε περίπτωση που πάρουμε την απόφαση επιτέλους να κτίσουμε νέο δημαρχείο, θα εντάξουμε σε αυτό και παιγνιοθήκη αλλά και ένα χώρο ειδικό για τους νέους. Προσπαθούμε να φέρνουμε κοντά μας τους νέους. Οι νέοι μας έβαψαν μέρος του περιτοιχίσματος του Νοσοκομείου Αμμοχώστου με γκράφιτι και έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Οι νέοι εκεί που δημιουργούν δεν προκαλούν ζημιές. Σκεφτόμαστε να κάνουμε το ίδιο πράγμα και σε άλλους χώρους και ταυτόχρονα προωθούμε τη δημιουργία πίστας για σκέιτ μπορτ. Θα προωθήσουμε επίσης τη δημιουργία αθλητικού χώρου για κοινωνικό αθλητισμό.

- Το κτίσιμο νέου δημαρχείου δεν θα ήταν σαν πρόκληση σήμερα με την οικονομική κρίση που υπάρχει; Συμφωνώ μαζί σας, γι’ αυτό το σκεφτόμαστε και το ξανασκεφτόμαστε. Θα προχωρήσουμε όταν και εάν πάρουμε κονδύλια. Το νέο κτήριο για το δημαρχείο δεν είναι κάτι που θα γίνει σήμερα ή αύριο.

Ο νεαρότερος δήμαρχος παγκυπρίως - Είστε ο πιο νεαρός δήμαρχος της Κύπρου…Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν εκλέγηκα, ήμουν 38 χρονών. Σήμερα είμαι 39. Ναι, είμαι ο νεαρότερος δήμαρχος παγκυπρίως, αλλά δεν πετώ στα σύννεφα λόγω ηλικίας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν σε ένα μίγμα νέων και παλαιών ανθρώπων. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν τις νέες εμπειρίες, την ανανέωση, ενώ οι παλιοί την εμπειρία και τη γνώση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συνδυάζουμε κάτι μεταξύ παλιού και νέου. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό μίγμα που πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλους τομείς.

- Η σχέση σας με τους προηγούμενους δημάρχους της Δερύνειας, πώς είναι; Σέβομαι αφάνταστα τους προκατόχους μου, τόσο την κ. Φλώρα Ιωάννου, την πρώτη δήμαρχό μας που ήταν και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Κύπρου, από το 1994 μέχρι το 2001, όπως και τον κ. Ανδρέα Σιαπάνη, που τη διαδέχθηκε. Έχω άψογη συνεργασία και με τους δύο και τους είπα ότι τα έργα που ξεκίνησαν, που τροχοδρόμησαν, εγώ θα τα τελειώσω. Είμαι σε συχνή επικοινωνία μαζί τους. Δεν είμαι γνώστης των πάντων και αυτοί οι άνθρωποι υπηρέτησαν την τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να μας βοηθήσουν. Πολλές φορές τους τηλεφωνώ και ζητώ τη συμβουλή τους και ταυτόχρονα προβάλλω το έργο που επιτέλεσαν. Το γεγονός ότι η Δερύνεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλή οικονομική κατάσταση οφείλεται στους προκατόχους μου που έχουν κάνει μια καλή νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική. Δεν είμαστε και από τους πλουσιότερους δήμους λόγω του προβλήματος με την κατοχή που έχουμε, όμως σίγουρα είμαστε από τους πιο νοικοκυρεμένους.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ