2012-11-05 01:21:46
Φωτογραφία για Λύση κοκτέιλ για την Αθήνα ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες και το... Μεξικό
Του Γιάννη Αγγέλη

Ο κ. Σόιμπλε επιμένει στην "σκληρή γραμμή" απέναντι στην Αθήνα και μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων φαίνεται να αισθάνεται δικαιωμένος και... ισχυρότερος.

Πόσο μάλλον που μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία απέκτησε και πάλι "συνοδοιπόρους" (μαζί με τους Φιλανδούς) έτοιμους να σηκώσουν κάθετες αντιρρήσεις σε κάθε κίνηση "ελαστικότερης" προσέγγισης στο θέμα αξιολόγησης της Ελλάδας.

Παρ΄ όλα αυτά –και παρά τις επίμονες εσωτερικές διαστάσεις θέσεων στο Eurogroup– η τεχνική φόρμουλα που έχει ωριμάσει για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος στην Ελλάδα είναι η ακόλουθη:

* ένα "ποτ πουρί" εργαλείων για την βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση

* η έγκριση στις 12 Νοεμβρίου ή σε άλλο έκτακτο Eurogroup πριν από το τέλος του μήνα της δόσης των 31,5 δισ. συν την δόση του Σεπτεμβρίου (περί τα 5 δισ. ευρώ) 


* η ανάθεση στο EFSF της εκταμίευσης των δόσεων σε δόσεις, με πρώτη αυτή της κάλυψης των εντόκων γραμματίων του Νοεμβρίου (3,2 δισ. ευρώ) που συνδέονται με την ΕΚΤ και η απόδοση του υπόλοιπου ποσού σε απόλυτη συνάρτηση με τη εφαρμογή των "prior actions" (προαπαιτούμενα) που θα ψηφισθούν.

Το τελευταίο σημείο, αυτό της σύνδεσης της σταδιακής απόδοσης των δόσεων με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των (prior actions) έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την παλιότερη "ιδέα" (Φεβρουάριος – διαπραγματεύσεις κυβέρνησης Παπαδήμου) για την δημιουργία ενός "ειδικού λογαριασμού" από το EFSF, που είχε τότε παρακαμφθεί. 

Τώρα, μετά τα σημάδια αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της τρικομματικής συμμαχίας, επανέρχεται. Γίνεται όμως προσπάθεια να αποφευχθεί με την ενσωμάτωση από τον κ. Σταϊκούρα στον Προϋπολογισμό ενός "μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης" των ελλειμμάτων κάθε μήνα! Η πρόταση φαίνεται να έχει ικανοποιήσει την τρόικα αλλά δεν έχει ακόμα "αφοπλίσει" την απαίτηση του κ. Σόιμπλε για τον "ειδικό λογαριασμό" Το πρόβλημα όμως του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης σε περίπτωση που τελικά η δόση εκταμιευθεί... σε δόσεις είναι τριπλό: Τα διαθέσιμα δεν επαρκούν για το κλείσιμο του προϋπολογισμού, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε προμηθευτές και υποχρεώσεις προς τρίτους ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ και οι τράπεζες παραμένουν σε... εκκρεμότητα όσο δεν μπορεί να τρέξει η ανακεφαλαιοποίησή τους ...

Το "κοκτέιλ"

Η "φόρμουλα" πάντως που προαναφέρεται, στο πρώτο σκέλος της, αυτό της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού μετά την επιμήκυνση (της οποίας αναβλήθηκε τελικά την περασμένη Τετάρτη η "νομιμοποίηση") προβλέπει ενα συνδυασμό "τεχνικών" και σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί στην συνάντηση του G-20 στο Μέξικο τα επόμενα 24ωρα: 

* μείωση των επιτοκίων των εν ισχύ διμερών δανείων εκτός εκείνων του ΔΝΤ,

* επέκταση της διάρκειας των διμερών δανείων με αρχική περίοδο χάριτος στις αποπληρωμές τόκων, 

* επαναγορά κρατικού χρέους είτε με επιπλέον νέο δάνειο από το ESM και με την συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών, είτε με μέρος του υπάρχοντος δανείου, 

* αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που θα μπορεί να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο "κοκτέιλ" αυτό δεν έχει αποκλεισθεί ακόμα και το ενδεχόμενο επιπλέον δανείου που θα καλύψει μέρος της τρύπας του δημοσιονομικού κενού. Δεν έχει όμως ξεκαθαριστεί σε επίπεδο "πολιτικό" αν το επιπλέον ποσό θα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους ή με την χρηματοδότηση υποχρεώσεων που θα προκύπτουν από την "επιμήκυνση" των δανειακών συμβάσεων.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ήδη έχουν καταγραφεί αντιρρήσεις σε "τεχνικό" επίπεδο για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου επαναγοράς χρέους. Μάλιστα έχουν εξετασθεί τρία σενάρια για όφελος 75%, 50% και 25%. Και από τα τρία σενάρια διαφαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν βελτιώνει σημαντικά την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, για την οποία το ΔΝΤ εξακολουθεί να προβάλει σαν την μοναδική "λύση" το κούρεμα του επίσημου χρέους (δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και των διμερών διακρατικών δανείων).

Ισχυρές αντιρρήσεις αναδύονται επίσης για την έγκριση επιπλέον δανείου για την αγορά χρέους, καθώς σε πρώτη φάση αυτό έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του χρέους το οποίο ήδη σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις θα είναι 189% του ΑΕΠ το 2013 και 192% του ΑΕΠ το 2014. 

«Άκομψες» παρατηρήσεις 

Στο σήριαλ της επιμήκυνσης την περασμένη Τετάρτη η "ανατροπή" υπήρξε απότομη, αλλά κατά νεώτερες πληροφορίες "όχι οριστική...".

Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Γιουνκέρ, το Συμβούλιο επρόκειτο να δρομολογήσει και επισήμως την έγκριση επιμήκυνσης κατά δύο έτη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές της τρόικας αναγνωρίζουν πλέον ότι στην καλύτερη περίπτωση το ελληνικό πρόγραμμα "δεν βγαίνει στην προβλεπόμενη διετία 2013 – 2014". 

Λίγο πριν από την συνάντηση όμως το κλίμα είχε ήδη διαπιστωθεί ότι είχε αλλάξει, παρά τις αντίθετες προσδοκίες του ελληνικού ΥΠΟΙΚ.

Πράγματι στην συνάντηση που ακολούθησε (τηλεδιάσκεψη) εκδηλώθηκε σφοδρή αντίδραση μιας ισχυρής μειοψηφίας υπουργών οικονομικών η οποία ξεπέρασε και τις επιφυλάξεις του κ. Σόιμπλε. 

Ολλανδοί, Φιλανδοί και κάποιες άλλες από τις μικρές χώρες της Ευρωζώνης απέρριψαν το ενδεχόμενο άμεσης έγκρισης της επιμήκυνσης και εκτόξευσαν... «άκομψες κατηγορίες» για πολιτική ανευθυνότητα στην Αθήνα. Σε σημείο μάλιστα που ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες να σχολιάζουν την στάση αυτή ως ευθεία υπονόμευση του αναμφίβολα θετικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. 

Βέβαια η αναβολή αυτή της απόφασης για επιμήκυνση δεν την αφαιρεί από το τραπέζι καθώς έτσι κι αλλιώς δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική...

Δημιουργείται όμως σοβαρό πρόβλημα πλέον καθώς το μεσοπρόθεσμο τετραετούς σχεδιασμού κατεβαίνει για ψήφιση στην Βουλή και όπως διαβεβαίωσε το "Κεφάλαιο" ο κ. Στουρνάρας "δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής...".

* Το κείμενο αναδημοσιεύεται επικαιροποιημένο από το «Κεφάλαιο» της 3ης Νοεμβρίου 2012.

www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ