2012-11-05 11:43:26
Φωτογραφία για Ενέργεια, Ελλάδα, Ρωσία
Αλέξανδρος Δημητρίου, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines

Πριν λίγους μήνες φτιάχτηκε η πρώτη "γραμμή" για τη μεταφορά 55 δις κυβικών φυσικού αερίου ετησίως. Μάλιστα, υπάρχει προοπτική και για άλλες "γραμμές" που σημαίνει διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη (110 δις κυβικά).

Ηδη εγκαινιάστηκε το "Βόρειο ρεύμα", ο "μεγάλος αδελφός" του "Νότιου ρεύματος" που σχεδιάζεται να περάσει από την Ελλάδα. Πηγή: Photoshot/Vostock Photo

Ρώσοι και Γερμανοί, λοιπόν, συνεργάζονται άψογα στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχουν βέβαια, και εκείνοι που μόνο προπαγανδιστικές "κορώνες" υψώνουν, προκειμένου να πεισθούν οι ηγεσίες των Βαλκανικών χωρών να μην "ενδώσουν" στη ρωσική πρόταση για την κατασκευή του Νότιου αγωγού, του South stream. Ως εναλλακτική, πρότειναν τον αμερικανικό αγωγό Nabucco, χωρίς να εξηγούν όμως, τα μεγάλα προβλήματα της τροφοδοσίας του. Για την Ελλάδα έμπαινε και ένα ακόμα μέγα θέμα. Ο Nabucco δεν θα περνούσε απο το ελληνικό έδαφος. Oποίος "πατριωτισμός!


Ενώ έβαζαν ψεύτικά διλλήματα στους Βαλκάνιους, οι Γερμανοί συνεργάστηκαν με τη ρωσική "Γκαζπρόμ" και μέσα σε πέντε χρόνια έφτιαξαν το έργο στη Βαλτική. Προηγουμένως, πολλοί κατηγόρησαν τον πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Σρέντερ, που υπέγραψε τη συμφωνία, ενώ αργότερα, όταν ανέλαβε πρόεδρος της κοινοπραξίας του έργου, τον είπαν "προδότη", και "πράκτορα της ΚαΓκεΜπε". Κι' όμως, η αντιπαλός του, Ανγκέλα Μέρκελ, ήταν πρόσφατα δίπλα του στα επίσημα εγκαίνια του αγωγού.

Τώρα, το "Νότιο ρεύμα" έχει μπεί στην τελική φάση του, και η υλοποίησή του εξαρτάται απο τους Βαλκάνιους ηγέτες. Ο Βορράς της Ε.Ε. εξασφαλίζει ενέργεια απο τους ρώσους, με το Νότο όμως, τι γίνεται;

Ο γενικός Διευθυντής της "Γκαζπρομεξπορτ", εταιρίας αρμόδιας για τους αγωγούς εκτός Ρωσίας, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, δηλώνει πως το " Νότιο ρεύμα" θα γίνει και μάλιστα σύντομα.Στις 9 Νοεμβρίου υπογράφεται η συμφωνία με τη Βουλγαρία, η ποιό σημαντική αφού εκεί θα "βγαίνει" ο υποθαλάσσιος αγωγός απο τη Μαύρη Θάλλασσα, έπεται η συμφωνία με τη Σλοβενία, και ακολουθούν οι κατασκευάστριες εταιρίες του αγωγού (ιταλικές,γερμανικές,γαλλικές).

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Στις 6 Νοεμβρίου θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για τη ΔΕΠΑ. Ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, είναι και η "Γκαζπρομ". Απο τη στιγμή της κατάθεσης, την περασμένη Ανοιξη, οργιάζουν οι φήμες πως η "Γκαζπρόμ" θα "κοπεί ", δήθεν λόγω της "ευρωπαικής νομοθεσίας". Τώρα πως γίνεται πάντα η "αυστηρότητα" της νομοθεσίας να εξαντλείται στις "μικρές" χώρες της ΕΕ, αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα.

Πρόσφατα, όταν ο Αλ. Μενβέντεφ ρωτήθηκε για την ελληνική συμμετοχή στο έργο, απάντησε γενικά. "Το σχέδιο αγωγού μέσω Ελλάδας, προς την Ιταλία, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η απόφαση θα ληφθεί καθαρά βάσει οικονομικών κριτηρίων. Για ένα κομμάτι του έργου (σ.σ. κεντρικός αγωγός μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Σλοβενίας, κ.ο.κ.), έχουν ληφθεί οι αποφάσεις. Το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα ακόμα εξετάζεται".

Σε "ξερή" μετάφραση αυτό σημαίνει πως αν τα συμφέροντα του ρωσικού κολοσσού στην Ελλάδα, είναι περιορισμένα, αν αποκλειστεί απο τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει λόγος κατασκευής αγωγού μέσω αυτής. Και εάν πάρει τη ΔΕΠΑ, η προοπτική θα "ξεθολώσει", θα αναρωτηθεί κάποιος; Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Αλλά και αυτό να καθυστερήσει, η Μόσχα έχει κάθε συμφέρον να "τραβήξει" προς την Ελλάδα έναν αγωγό, να χτίσει σύγχρονες τεράστιες υπόγειες δεξαμενές, και,γιατί όχι, ακόμα και εργοστάσιο μετατροπής σε υγροποιημένο αέριο για εύκολη και φθηνή λύση για τα ελληνικά νησιά! Ολα αυτά και πολλά άλλα είναι μέσα στις προθέσεις της ρωσικής εταιρίας.Οι κορυφαίοι μάνατζερ ελπίζουν και εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να μετετραπεί "σε ενεργειακό κόμβο", όπως είχε τονίσει κατ΄επανάληψη ο ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν,στις πολλαπλές συναντήσεις που είχε παλιότερα με τον τότε πρωθυπουργό, Κ.Καραμανλή. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Α.Σαμαράς, λέγει ότι θα προχωρήσει "με τους τολμηρούς". Στην κατάσταση που βιώνει η χώρα, πράγματι χρειάζεται τόλμη για να παρθούν γενναίες αποφάσεις ώστε να βγεί η οικονομία από το αδιέξοδο όπου βρίσκεται!
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ