2012-11-05 15:39:07
Φωτογραφία για Σκάνδαλο με παράνομα επιδόματα στο Υπουργείο Τουρισμού
Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκονται ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένη έκθεση ελέγχου την οποία αποκαλύπτει η zougla.gr.

Η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 21 Νοεμβρίου 2011 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2012, όταν επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Οι ελεγκτές εξέτασαν το σύνολο των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών του προσωπικού καθώς και τη τήρηση των περιορισμών, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος και των Ατομικών Δελτίων Κατάταξης Υπαλλήλων που συντάχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογικού νόμου.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι υπήρχαν υπάλληλοι οι οποίοι απολάμβαναν παρανόμως επιδόματα χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η έρευνα

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών μπήκε κυρίως η οικογενειακή παροχή, το επίδομα δηλαδή το οποίο δίδεται, ως μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια, στους υπαλλήλους του υπουργείου οι οποίοι είναι παντρεμένοι και έχουν ανήλικα παιδιά ή τα παιδιά τους φοιτούν σε κάποια σχολή.


Για τη χορήγηση του βασικού ποσού της οικογενειακής παροχής απαιτείται κατά κανόνα η ύπαρξη οικογένειας εγγάμων υπαλλήλων ενώ χορηγείται και στους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, στους άγαμους γονείς καθώς και στον επιζώντα σύζυγο -σε περίπτωση θανάτου του ενός εκ των συζύγων/υπαλλήλων- εφόσον έχουν παιδιά για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή των προσαυξήσεων του βασικού ποσού της οικογενειακής παροχής.

Όσον αφορά τη συνέχιση καταβολής της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής, αυτή υφίσταται για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και συντρέχουν οι εξής κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

α) Να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους.

β) Να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ. (δημόσια ή ιδιωτικά). Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια καταβολής της προσαύξησης είναι περιορισμένη και συναρτάται με το χρόνο της κανονικής φοίτησης, όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε Σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Στα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, διευκρινίζεται ότι εφόσον έχει συμπληρωθεί ο χρόνος κανονικής φοίτησης σύμφωνα με τον οργανισμό της κάθε Σχολής, η προσαύξηση διακόπτεται πριν συμπληρωθεί το 24ο έτος της ηλικίας του παιδιού και συγκεκριμένα στη λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

Tα συμπεράσματα

Παρ’ όλο που ο νόμος και διατάξεις είναι σαφείς, από τον έλεγχο προέκυψε ότι έξι υπάλληλοι του Υπουργείου συνέχιζαν να απολαμβάνουν το επίδομα παρ’ όλο που δεν το δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, δύο υπάλληλοι συνέχιζαν να λαμβάνουν το βασικό ποσό της οικογενειακής παροχής την στιγμή που είχαν χωρίσει, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται η καταβολή του λόγω τέκνων.

Πρόκειται για τους Π. Κ. και Π. Μ., όπου ο μεν πρώτος λάμβανε το επίδομα -παράνομα- από τις 9 Οκτωβρίου 2008 και η δεύτερη από τη 1η Σεπτεμβρίου 2008.

Παράλληλα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ακόμα τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι επίσης παράνομα λάμβαναν την οικογενειακή παροχή, καθώς τα παιδιά τους είχαν ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο κανονικής φοίτησης τους σε ανώτατες ή ανώτερες σχολές.

Ο Δ.Ζ, του οποίου το παιδί είχε γεννηθεί το 1991, λάμβανε παρανόμως το επίδομα από τις 16 Οκτωβρίου 2011 ενώ οι Α. Σ., Δ. Η. και Α. Κ., των οποίων τα παιδιά έχουν γεννηθεί το 1989, λάμβαναν μη σύννομα το επίδομα από τη 1η Σεπτεμβρίου 2011.

«Επιστρέψτε τα»

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι ελεγκτές κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (τις Διευθύνσεις Διοικητικού και Οικονομικού της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού) να μεριμνήσουν ώστε τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα να επιστραφούν.

Οι έξι υπάλληλοι κλήθηκαν να επιλέξουν, είτε να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό είτε να το καταβάλλουν μέσω παρακρατήσεως κάθε μήνα του 1/10 των μηνιαίων αποδοχών τους μέχρι να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Στη περίπτωση που η προσπάθεια συμφωνίας απέβαινε άκαρπη, τότε σειρά θα έπαιρναν οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα οδηγούσαν το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: zougla
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πτώση της Apple στο χώρο των tablets
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πτώση της Apple στο χώρο των tablets
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ