2012-11-06 09:53:16
Φωτογραφία για Λύκειο... φιλοσόφων,
Σε φουλ ρυθμούς οι εργασίες για να μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο το Λύκειο της aρχαίας Αθήνας, στη Ρηγίλλης. Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί από 4 έως 10 Αυγούστου

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού στον χώρο όπου έκανε την Περιπατητική Σχολή ο Αριστοτέλης, που θα έχει γίνει αρχαιολογικό πάρκο

Φιλοκαλούσαν και φιλοσοφούσαν. Αγαπούσαν, δηλαδή, το ωραίο και ασχολούνταν με τη φιλοσοφία. Οι αρχαίοι Αθηναίοι ξεκινούσαν την εκπαίδευση και στα δύο από νεαρή ηλικία. Είτε στο Λύκειο που βρισκόταν δίπλα στον Ιλισσό, είτε στην Ακαδήμεια, στον Κολωνό, σημερινή Ακαδημία Πλάτωνος από το όνομα του φιλοσόφου που την ίδρυσε. Είτε, τέλος, στο Γυμνάσιο στο Κυνόσαργες (Νέος Κόσμος σήμερα), όπου φοιτούσαν όσοι είχαν έναν γονέα Αθηναίο και έναν όχι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο ίδιος ο Θεμιστοκλής.

Η φιλοσοφία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, την επόμενη χρονιά, θα γίνει στην Αθήνα. Η εναρκτήρια συνεδρία του θα διεξαχθεί στο Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας, στη Ρηγίλλης, έναν αρχαιολογικό χώρο που μέχρι τότε θα έχει αποδοθεί στο κοινό ως ένα υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο.


Το 23ο Συνέδριο θα γίνει 4-10 Αυγούστου και οι εργασίες του θα φτάσουν, βεβαίως, και στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως λέει στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Γ Εφορείας Προϊστορικών, Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου. Οργανώνεται σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και κύριο θέμα του είναι «Η φιλοσοφία ως αναζήτηση και ως τρόπος ζωής».

Προς το παρόν, η Γ ΕΠΚΑ διαμορφώνει τον χώρο της ανασκαφής που έγινε πριν από 15 χρόνια και παραμένει μη επισκέψιμος. Χάρη σε χορηγία του ΟΠΑΠ, η αρχαιολογική υπηρεσία θα παραδώσει στο κοινό έναν μαγευτικό χώρο στην καρδιά της πόλης και μάλιστα με ήπιες και απολύτως αναστρέψιμες επεμβάσεις. Η κ. Μπάνου αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί καθυστέρηση, έστω και αν οφειλόταν σε ανυπέρβλητα εμπόδια, και έχει ρίξει με τους συνεργάτες της Νίκη Σακκά (αρχαιολόγο) και Νίκο Κυριακόπουλο (αρχιτέκτονα μηχανικό) μεγάλο βάρος στο έργο. Ιδιαίτερο βάρος έριξε, άλλωστε, και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέπτεται συχνά τον χώρο.

Φιλοδοξία όλων, αυτό το αρχαιολογικό πάρκο να είναι αντάξιο του σπουδαίου -πλην με ταπεινά κατάλοιπα- μνημείου. Επιθυμούν να εντάξουν το Λύκειο στην καθημερινή ζωή της πόλης, όπως τονίζει η κ. Μπάνου. Σε αυτό οι νέοι της Αθήνας εκπαίδευαν το σώμα αλλά και την ψυχή τους. Γι' αυτό όσοι κοπιάζουν για την ανάδειξη θέλουν να εκπέμπει πνευματικότητα και ηρεμία. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλο σεβασμό ως προς τον χώρο και την άυλη σημασία του. Η κοπιώδης και υποδειγματική δουλειά μέχρι τώρα έχει αποδώσει ως προς τη συντήρηση και την προστασία των αρχαίων. Ακολουθούν η ανάδειξη και οι στεγάσεις.

Η μελέτη, την οποία έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προβλέπει διαμορφώσεις που θα επιτρέψουν ανάκτηση του περιγράμματος της παλαίστρας, του περιστυλίου, της υπαίθριας αυλής όπως και των δαπέδων. Μικρά στέγαστρα θα προστατεύουν τα ευπαθή σημεία, κυρίως τις αίθουσες των υποκαύστων (όπου θερμαινόταν το νερό για τα λουτρά). Πινακίδες και άλλο πληροφοριακό υλικό, το οποίο θα επιμεληθεί η ανασκαφέας Εφη Λυγκούρη, θα επιτρέπουν την άντληση πληροφοριών. Περιμετρικά των αρχαίων θα δημιουργηθεί άλσος, ώστε ο χώρος να προσφέρεται για αναψυχή. Ενας μικρός ελαιώνας θα συντελεί, μαζί με άλλα ενδημικά δέντρα και φυτά, στην ειδυλλιακή όψη που όλοι θέλουν να δοθεί. Θα αναδειχθούν, επίσης, κατάλοιπα στρατώνα του 19ου αιώνα.

Η κ. Μπάνου σημειώνει πως ο χώρος θα διαθέτει και μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ θα ενοποιηθεί και με το διπλανό Βυζαντινό Μουσείο.

Το Λύκειο ήταν το κυριότερο από τα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον Πεισίστρατο και ανακαινίστηκε από τον Περικλή. Λειτούργησε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Εκεί δημιούργησε ο Αριστοτέλης την Περιπατητική Σχολή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Αναδημοσιευσα Από Eθνος
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ