2012-11-06 12:21:03
Φωτογραφία για Προβλήματα στα θερμοκήπια από τις αυξήσεις στο πυρηνόξυλο
Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στους καλλιεργητές θερμοκηπίων της Τριφυλίας η μεγάλη αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πυρηνόξυλου, που το... χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο ως πρώτη ύλη για τη θέρμανση των καλλιεργειών τους.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν, η τιμή του πυρηνόξυλου αναμένεται να φτάσει τα 80-90 ευρώ ανά τόνο, από 50 που είχε πέρυσι, επηρεάζοντας άμεσα σε μεγάλο βαθμό το κόστος της καλλιέργειας. Αυτό, υποστηρίζουν οι καλλιεργητές, θα έχει μια σειρά επιπτώσεων καθώς θα αναγκαστούν να πάνε τις καλλιέργειές τους πιο πίσω για να αποφύγουν τα πολλά κρύα - χάνοντας όμως την πρωιμότητα και παράλληλα τις αγορές.

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς, η πρώιμη καλλιέργεια των θερμοκηπίων είναι και η βασική καλλιέργεια για την περιοχή, με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, και αν χαθεί θα υπάρξουν επιπτώσεις για την περιοχή. Από την άλλη προτείνει, καθώς το πυρηνόξυλο είναι προϊόν πρώτης ύλης που παράγουν οι αγρότες -και η τιμή της οποίας μάλιστα, παρά τις αυξήσεις του τελικού προϊόντος, έχει μείνει σταθερά χαμηλά- οι πυρηνελαιουργοί να επιδοτήσουν την τιμή πώλησης προς τους αγρότες, ώστε και αυτοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν.


Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Μπουντουβάς, σε πρόσφατη συνάντηση τους με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά ως σύλλογος κατέθεσαν και την πρότασή τους για την δημιουργία ενός συνεταιριστικού αποξηραντηρίου ή πυρηνελαιουργείου στην περιοχή, που θα τους εξασφαλίζει την πρώτη ύλη που χρειάζονται.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπουντουβάς είπε: «Μπαίνοντας στα προγράμματα για τα νέα θερμοκήπια, υπογράψαμε ότι θα θερμαίνονται με ήπιες μορφές ενέργειας, με βιομάζα. Η βιομάζα που υπάρχει στην περιοχή μας είναι το πυρηνόξυλο και τότε η τιμή του ήταν στα 5-7 ευρώ ο τόνος, όμως το παρήγαγαν οι πυρηνελαιουργοί για να φτιάξουν το ρεπάσο, ένα λάδι για μηχανές, και το πυρηνέλαιο που επίσης έχει οικονομικό ενδιαφέρον.

Το 2010 φτάσαμε να πληρώνουμε 30 ευρώ τον τόνο, το 2011 πήγαμε στα 40 ευρώ, πέρυσι πήγαμε στα 50 ευρώ και για φέτος οι τιμές που ακούμε από τους ίδιους τους πυρηνελαιουργούς οι τιμές θα είναι στα 90 ευρώ ο τόνος. Εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα. Πέρυσι ένα 20% των παραγωγών υποχρεώθηκε, θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να δώσει τα χρήματα αυτά στην καλλιέργεια, να μεταφέρει τις καλλιέργειές του 2 μήνες αργότερα για να αποφύγει τα κρύα. Φέτος που η τιμή του πυρηνόξυλου σχεδόν θα διπλασιαστεί αυτό θα είναι καθολικό.

Αυτό σημαίνει πολλά για την περιοχή μας. Βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, στην περιοχή παράγονται 80 χιλ. τόνοι κηπευτικά και το οικονομικό τους μέγεθος υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκ. είναι από την πρώιμη καλλιέργεια, η οποία έχει και το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Αν λοιπόν αυτή η πρώιμη καλλιέργεια που έχουμε πετύχει στην περιοχή πάει 2 μήνες αργότερα, τότε σαν τοπική οικονομία θα έχουμε απολέσει τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ, αφού θα χαθεί η πρωιμότητα. Επίσης θα παρουσιαστούν προβλήματα με υπερπληθώρα προϊόντων την άνοιξη και ελλείψεις προϊόντων το χειμώνα - με τιμές την άνοιξη που θα είναι χάλια, ενώ τους δύο χειμωνιάτικους μήνες θα είναι τα προϊόντα πανάκριβα. Αυτό το βλέπουμε να έρχεται σαν επακόλουθο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι τιμές από τα πυρηνελαιουργεία αλλά ήδη μας έχουν προετοιμάσει για αυτές. Εχοντας ρωτήσει ακούμε για τιμές 80-90 ευρώ. Βέβαια σε αυτή την τιμή εμείς επιβαρυνόμαστε 10 ευρώ τον τόνο τα μεταφορικά, 13% ΦΠΑ και 15 ευρώ τον τόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην περιοχή μας στην πρώιμη καλλιέργεια ένα 30% των καλλιεργητών χρησιμοποιεί έντονα το πυρηνόξυλο, ένα ποσοστό το χρησιμοποιεί λιγότερο εντατικά, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν μόνο αντιπαγετικά συστήματα.

Τα φυτά όμως για να λειτουργήσουν θέλουν 12 βαθμούς το βράδυ και 28 την ημέρα - και μάλιστα το βράδυ πρέπει να φτάνουν μέχρι 14 και 16 βαθμούς. Μόνο έτσι μπορείς να κάνεις καλά προϊόντα και να πετύχεις καλές παραγωγές».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο κ. Μπουντουβάς κατέθεσε και τις προτάσεις του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν στην περιοχή:

«Επειδή πιστεύουμε ότι πλέον τα υποπροϊόντα θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν το κύριο προϊόν, αρχίζουμε και ενδιαφερόμαστε.

Το θέμα είναι ότι για να δημιουργηθεί αυτό το προϊόν χρειάζεται μια πρώτη ύλη. Αυτή η πρώτη ύλη αγοράζεται με 14 ευρώ ο τόνος από τα πυρηνελαιουργεία, μέσα στα οποία είναι και η μεταφορά. Εχουμε δηλαδή μια πάρα πολύ φθηνή πρώτη ύλη και, όπως μας λένε οι ελαιοτριβείς, για 1 κιλό λάδι έχουμε 4-5 μέρη πυρήνα. Και αν ως Μεσσηνία έχουμε 50 χιλ. τόνους έχουμε άνω των 200 χιλ. τόνων πυρήνα, δηλαδή για πάρα πολλή πρώτη ύλη. Το ελαιοτριβείο χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να κρατήσει σταθερό το δικαίωμα που παίρνει. Ομως, αυτή η τιμή υπήρχε όταν το πυρηνόξυλο είχε 10 ευρώ ο τόνος, την ίδια τιμή έχει και τώρα που έχει 80 και 90 ευρώ ο τόνος. Γιατί δεν έχει ακολουθήσει την αύξηση του τελικού προϊόντος; Εδώ υπάρχει ένα θέμα.

Να το δούμε αυτό το θέμα, να πάρει την αύξηση και την αναγνωρισιμότητα που του πρέπει το αγροτικό προϊόν. Τη διαφορά αυτή εμείς δεν την θέλουμε στην τσέπη μας ούτε σε κανένα ταμείο. Να περάσει ανταποδοτικά όμως μέσα από τους πυρηνελαιουργούς την ώρα που θα αγοράσουμε το πυρηνόξυλο στην τιμή, και να είναι προσιτή ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Επίσης ένα δεύτερο που προτείνουμε και θέσαμε και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά είναι αν θα έχουμε την συμπαράσταση της Περιφέρειας και του υπουργείου στο να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα συνεταιριστικό αποξηραντήριο ή πυρηνελαιουργείο. Εξετάζουμε παράλληλα, σε αυτή την επένδυση, που θέλουμε να γίνει για να καλύψει την περιοχή και να λύσει το πρόβλημά της σε πρώτη ύλη καύσης, αν θα έχει πρόσβαση στο τελικό προϊόν και η Περιφέρεια, ώστε να το χρησιμοποιεί για κοινωφελούς σκοπούς. Για εμάς, και ένα σχολείο να ζεσταθεί μέσα από αυτό, θα είναι κάτι σημαντικό.

Θέλω επίσης να πω ότι κάθε πυρηνελαιουργός και κάθε επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε μια περιοχή, και θα πρέπει η περιοχή αυτή να έχει κάποια ανταποδοτικά οφέλη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι εμείς να δίνουμε την πρώτη μας ύλη τζάμπα, δεχόμενοι μόνο την όχληση».

Κ. Μπ. - ελευθερία

filiatranet.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ