2012-11-06 15:52:10
Φωτογραφία για Η Ελλάδα καίγεται από το Μνημόνιο και ο Παπανδρέου στον Καναδά βγάζει «μεροκάματο» από κοκτέιλ ντίνερ
Την Τετάρτη που ψηφίζονται τα νέα μέτρα ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στον Καναδά αφού έλαβε άδεια επτά ημερών από την ελληνική Βουλή. Προσοχή! Δεν έχει υποχρέωση να παραδώσει μάθημα στο Χάρβαρντ, όπου διδάσκει το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάσει από τη Βουλή κατά την κρίσιμη ψηφοφορία προκειμένου να παρευρεθεί σε κοκτέιλ ντίνερ, σε δείπνο, στον Καναδά όπου η τιμή κατ' άτομο για όσους θέλουν να τον ακούσουν είναι από 190 δολάρια ως 430 δολάρια.

Το πληρωμένο δείπνο διοργανώνεται από την Turnarount Managment Association και εικάζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ

Εδώ και δύο μήνες ο Γιώργος Παπανδρέου διδάσκει στο Χάρβαρντ. Θέμα των έξι διαλέξεων που θα παρουσιάσει είναι «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη». Οι διαλέξεις θα είναι σχεδόν εβδομαδιαίες και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.


Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στις ανακοινώσεις του επίσημου site του Πανεπιστημίου όπου αναφέρεται ως καθηγητής και μέλος του μόνιμου προσωπικού του Πανεπιστημίου. Υπάρχει επίσης στον επίσημο κατάλογο των καθηγητών του Χάρβαρντ, όπου λειτουργεί και το παγκόσμιο πρόγραμμα υποστήριξης εκλεγμένων ηγετών, το Global Public Leaders Program (το οποίο ενισχύει οικονομικά η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου). Σε συνεργασία και με το ίδρυμα Μπιλ Κλίντον παρέχεται η δυνατότητα σε εκλεγμένους ηγέτες, μετά την αποχώρηση από το αξίωμά τους, να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Το πρόγραμμα μαθημάτων

Οι φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα του κ. Παπανδρέου θεωρούνται υψηλού επιπέδου, ενώ ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται και αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δια βίου μάθηση.

Στις παραδόσεις ο Ελληνας πρώην Πρωθυπουργός θα αναλύσει επίσης τις επιπτώσεις της κρίσης σε σχέση με τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στο ρόλο των διεθνών οργανισμών στην κρίση (κυρίως του ΔΝΤ) και στις γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Εξαλλος με τις επικρίσεις

Ο Παπανδρέου γίνεται έξαλλος με όσους τον επικρίνουν ή τον ειρωνεύονται για τις παραδόσεις του στο Χάρβαρντ.

Είναι βεβαίως άκρως τιμητικό για έναν πολιτικό να διδάσκει στο καλύτερο Πανεπιστήμιο του κόσμου. Θα μπορούσε να αποτελεί και τιμή για την Ελλάδα να διαθέσει έναν πολιτικό τέτοιας εμβέλειας.

Μπορεί, όμως, ο Παπανδρέου να κομπορρημονεί για την Ελλάδα του Μνημονίου;

Αισθάνεται δικαιωμένος από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του;

Αισθάνεται περήφανος για τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ;

Στα 35 χρόνια ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην υπερχρέωση και κατάρρευση του ελληνικού μοντέλου δεν έχει καμία συμμετοχή;

Γιατί αρνείται μια φράση αυτοκριτικής που θα αποσυμπίεζε τα πάθη;

Στον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη που «τόλμησε» να τον επικρίνει ως «επισκέπτη βουλευτή» και του ζήτησε να παραδώσει την βουλευτική του έδρα ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε, σε γραπτή ανακοίνωση, με αλαζονεία και περιφρονητικό τόνο:

-είπε ότι η πολιτική των Μνημονίων δικαιώνεται καθημερινά

-είπε ότι ο ίδιος και οι μάχες που έδωσε δικαιώνονται καθημερινά

-είπε ότι ανέλαβε μια τιτάνια προσπάθεια χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος

- είπε ότι τα τρία τελευταία χρόνια που ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός επικράτησε η εύκολη και ανέξοδη προπαγάνδα

-μίλησε περιφρονητικά για τους τιμητές-σχολιαστές

Και κατέλησε μιλώντας για τον εαυτό του :

«Όσο για τις διαλέξεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ινστιτούτο για την Πολιτική του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ένα μόνο θα μπορούσε να πει κανείς. Σε ένα πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από πελατειακές αντιλήψεις και συμπεριφορές και μακριά από τους σκοτεινούς διαδρόμους των γνωστών υπόγειων διαδρομών της διακίνησης των συμφερόντων, θα αποτελούσαν τιμή για κάθε Έλληνα πολιτικό και θα τύγχαναν της υπεράσπισής του.

Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσεκλήθη και απεδέχθη την πρόταση να δώσει διαλέξεις με αντικείμενο την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση και τις επιπτώσεις της καθώς και ότι του δόθηκε ένα προνομιακό βήμα για να προβάλλει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Μιχελάκη, όπως και κάθε απόντα από την εθνική προσπάθεια».

Νωρίτερα ο κ. Μιχελάκης τον είχε κατηγορήσει ότι «Δεν είναι κλαμπ η Βουλή. Δεν είναι επισκεπτήριο. Γι' αυτό και ο κ. Παπανδρέου από τη στιγμή που επέλεξε να δραπετεύσει στην Αμερική, οφείλει να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα».

Στα χνάρια του Αντρέα

Τον πατέρα του Αντρέα Παπανδρέου θέλει προφανώς να μιμηθεί ο τέως Πρωθυπουργός. Ο Αντρέας όταν το 1939 συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά, από την δικτατορία, αφού πέρασε αρκετές μέρες στην απομόνωση, αποφυλακίζεται και τον Ιούλιο αναχωρεί για τις ΗΠΑ, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Λίγο καιρό μετά την άφιξη του στην Αμερική ο Αντρέας Παπανδρέου αρχίζει να κάνει λαμπρές σπουδές στα Οικονομικά και στην Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1942 εργάζεται ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το 1945 εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το 1950 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Το 1955 μετακομίζει στην Καλιφόρνια, όπου εκλέγεται τακτικός καθηγητής στο

Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ