2012-03-22 17:54:18
Φωτογραφία για Ενα στα τρία επικίνδυνα προϊόντα εισαγωγής είναι παιδικό παιχνίδι...
ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΧΗΜΙΚΑ Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που γίνονται σε παιχνίδια που εισάγονται στην ΕΕ αποκαλύπτουν συχνά ότι υπάρχουν σε αυτά επιβλαβείς ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντές φλόγας αλλά και βαρέα μέταλλα, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, σε...

ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Οι εν λόγω ουσίες έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με ενδοκρινικές, αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ μελέτες τις συνδέουν και με καρκινογενέσεις. Η έκθεση των παιδιών στα βλαβερά αυτά χημικά, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα ασφαλή όρια των χημικών έχουν εξαχθεί για ενήλικες και όχι για παιδιά που είναι πιο ευπαθής ομάδα.

Σήμερα η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας παιχνιδιών μετά τις ΗΠΑ, με το 97% να προέρχεται από την Ασία και το 86% αποκλειστικά από με την Κίνα, σημειώνει ο κ.Αρσένης.


Το σύστημα συναγερμού RAPEX της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα καταγράφει ότι το 30% των προϊόντων που αποσύρονται από την αγορά είναι παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων για λόγους που αφορούν επικίνδυνα χημικά, επισημαίνει.

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή την απαγόρευση της χρήσης στα παιχνίδια, χωρίς παρεκκλίσεις, βαρέων μετάλλων αλλά και άλλων ουσιών με καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ιδιότητες. Επίσης, ουσιών που βιοσυσσωρεύονται αλλά και που μιμούνται τη δράση των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα.

Η κείμενη νομοθεσία, με την Οδηγία της ΕΕ για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών, μεταξύ άλλων επιτρέπει τη χρήση στα παιχνίδια, βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο αλλά και άλλων χημικών όπως εξασθενές χρώμιο και αρσενικό, υπενθυμίζει ο κ.Αρσένης. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην ξεπερνώνται κάποια όρια «μετανάστευσης» των ουσιών, αλλά -όπως λέει- τα ασφαλή όρια έχουν προέλθει από δεδομένα για ενήλικες και όχι για παιδιά. Οι μικρότερες ηλικίες αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα στην έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, σημειώνει ο ευρωβουλευτής.

Επιπλέον, δεν γίνεται καμία αναφορά στην Οδηγία για άλλα χημικά που αποδεδειγμένα είτε δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες καθώς μιμούνται τη λειτουργία των ορμονών, είτε είναι ανθεκτικές, και βιοσυσσωρεύσιμες ουσίες...
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ