2012-11-07 08:20:37
Φωτογραφία για Η αντίστροφη μέτρηση για την Αθήνα
by Peter Spiegel (Bρυξέλλες), Kerin Hope(Αθήνα), Robin Wigglesworth(Λονδίνο) 

Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχουν δώσει στους εαυτούς τους οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που απαιτεί την κοινοβουλευτική υποστήριξη κρατών-πιστωτών οι οποίες εκφράζουν σκεπτικισμό για την μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Αθήνα. 

Ομως η έγκριση της ευρωζώνης, που οι "επίσημοι" ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρωςώστε να εκταμιευθεί η καθυστερημένη δόση 31,3 δισ. ευρώ στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, θα δοθεί μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο συμφωνήσει τα νέα μέτρα λιτότητας στην, θυελλώδη όπως προβλέπεται, ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "οφείλουμε να στηρίξουμε αυτά τα μέτρα, έχουμε ήδη δεσμευθεί να τα εφαρμόσουμε... Είναι σκληρά, αλλά η εναλλακτική λύση είναι άτακτη χρεοκοπία". 


Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει επιβάλλει έκτακτες ρυθμίσεις για να αυξήσει τις πιθανότητες έγκρισης του προγράμματος, καθώς φοβάται ότι μια παρατεταμένη διαβούλευση μπορεί να προκαλέσει ανταρσίες βουλευτών. 

Τα ελληνικά συνδικάτα εν τω μεταξύ, έχουν συγκαλέσει νέα διαμαρτυρία έξω από την Βουλή σήμερα, στην δεύτερη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας. 

Αν η Αθήνα εξασφαλίσει την ψήφο και περάσει τον νέο προϋπολογισμό 2013 την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τις μειώσεις των επιτοκίων την Δευτέρα, ξεκινώντας μια 15ήμερη αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση στα κοινοβούλια επτά ευρωπαϊκών κρατών.

Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα στο πολυμερές πακέτο που συζητά η τρόικα για να μειώσει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας -που προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014- και αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ορισμένα κοινοβούλια που είναι αδύναμη η διάθεση για στήριξη της Ελλάδα, όπως της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. 

Με βάση το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ύψους 174 δισ. ευρώ, το επιτόκιο της Ελλάδας καθορίζεται 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν το premium στις 80 μονάδες βάσης. 

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αναρριχήθηκε χθες με την μεγαλύτερη άνοδο δύο μηνών, και κινήθηκε στα 32,9 σεντς στο ευρώ. 

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης κοντά σε συμφωνία, βάση της οποίας η ΕΚΤθα αποποιηθεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας περαιτέρω το δανειακό βάρος της Αθήνας. Ορισμένα hedge fundsαγοράζουν ελληνικά χρεόγραφα τους τελευταίους μήνες, με την προσδοκία ότι θα δοθούν στην κυβέρνηση κεφάλαια από την ευρωζώνη για να αποσύρει τμήμα των ομολόγων της. 

Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, η ΕΚΤ θα πληρωθεί πλήρως από την Αθήνα αλλά στην συνέχεια θα περάσει τα κέρδη στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών, τα οποία, με την σειρά τους, θα επιστρέψουν το ρευστό στην Ελλάδα. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να πέσει το ελληνικό χρέος στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και έτσι συζητούν και να μετακινήσουν τον στόχο στο περίπου 125% το 2022. 

Οι Ευρωπαίοι παράγοντες επικεντρώνονται στην δανειακή ανακούφιση, έχοντας συμφωνήσει να καλυφθεί μια τρύπα 13-18 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης, επιτρέποντας στην Αθήνα να εκδώσει μεγαλύτερες ποσότητες βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τα περισσότερα των οποίων αγοράζουν ελληνικές τράπεζες. 

Αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καταφέρουν να συμφωνήσουν για τις μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει την μετακύλιση στα ομόλογα που κατέχει και λήγουν στις 16 Νοεμβρίου. 

 Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ