2012-11-07 20:22:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας δηλώνει ο ΥΠΑΜ
Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται μια αλλαγή νοοτροπίας που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Ηλιάδης χαιρέτισε σήμερα το 17ο Συνέδριο της Ολομέλειας των Περιβαλλοντικών Τμημάτων των Υπουργείων Άμυνας της ΕΕ (DEFENCE ENVIRONMENTAL NETWORK -DEFNET), που διοργανώνεται στη Λάρνακα από το Υπουργείο Άμυνας, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση της Ολομέλειας άρχισε σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα. Βασικός στόχος της είναι ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και εμπειριών σε περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις και την άμυνα καθώς και ο συντονισμός, η συνεργασία και ανάπτυξη κοινών πολιτικών για διάφορα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ευαισθησίες στα θέματα περιβάλλοντος και τα Υπουργεία Άμυνας διαθέτουν περιβαλλοντική πολιτική, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το στρατόπεδο του Αντ/γου «Στυλιανού Καλμπουρτζή», στο Δελίκηπο είναι το πρώτο πράσινο στρατόπεδο σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις της ΕΕ, γεγονός που, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει επαινεθεί από όλους τους εταίρους μας και τιμά την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Ολομέλειας του DEFNET ο υπουργός Άμυνας είπε ότι τα Υπουργεία Άμυνας μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «η περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου Άμυνας, αποτελεί το μέσο για την αναδιοργάνωση και εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μετασχηματίζονται και να προσαρμόζονται στις διάφορες συνθήκες του σύγχρονου περιβαλλοντικού στρες».

«Σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτούν την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, πρέπει να προβούμε σε ενέργειες ώστε να εγγυηθούμε την ποιότητα ζωής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία» ανέφερε ο κ
. Ηλιάδης.

Σημειώνοντας ότι για την Κύπρο «οι ένοπλες δυνάμεις είναι ακόμη πιο σημαντικές» λόγω της τουρκικής κατοχής, Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των διαθέσιμων φυσικών πόρων είναι μια απειλή που επιβάλει τη συνεργασία και συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπισή της».

«Οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται μια αλλαγή νοοτροπίας που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και θα αλλάζει τον τρόπο που οι ΕΔ σκέφτονται, αποφασίζουν και δρουν» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως «οι περιβαλλοντικές πολιτικές των ενόπλων δυνάμεων είναι ένα όραμα που πρέπει να μεταφραστεί σε ένα στρατηγικό σχέδιο και να υλοποιηθεί από ένα σύνολο βραχυπρόθεσμων-μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων».

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης τα «πράσινα στρατόπεδα θα αποτελέσουν καινοτομία για τις ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης και θεωρούμε τιμή μας που ένα Κυπριακό στρατόπεδο είναι το πρώτο πιστοποιημένο Ευρωπαϊκό στρατόπεδο που εφαρμόζει το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS (Eco-Management and Audit Scheme)».

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και επομένως είναι σημαντικό να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, είπε ο υπουργός.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ