2012-03-22 19:11:43
Φωτογραφία για Άρση της ασυλίας του Κοραντή ζητάει η εισαγγελεία
Πόρισμα φωτιά που βάζει σε δικαστικές περιπετειες τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντή , αλλά εγείρει και μείζων πολιτικό θέμα για τους τρόπους χρηματοδότησης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας , υπέβαλλε προς τη Βουλή με αίτημα άρσης της ασυλίας του , η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου η οποία  ουσιαστικά του προσάπτει «διαγωνισμό» σκάνδαλο μέσω του οποίου επιχείρησε να αποσπάσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ το οποίο «προοριζόταν για άλλους σκοπούς».

Το πόρισμα της Εισαγγελέα που διενήγησε προκαταρκτική εξέταση από τα τέλη του 2010 , ταξιδεύει ήδη προς τη Βουλή με αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή Κοραντή για δύο αδικήματα:

-Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαικών Κονοτήτων απο την οποία η βλάβη υπεραίνει το ποσό των 150.000 ευρώ -Απάτης σε βάρος του δημοσίου κατά συναυτουργία με ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.


Για την υπόθεση η εισαγγελέας ήδη έχει καλέσει ως υπόπτους και μη πολιτικά πρόσωπα με βάσει καταθέσεις στη δικογραφία, την οποία όμως δεν αποστέλλει ολόκληρη στη Βουλή καθώς όπως αναφέρει «σε αυτή διαλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα τυης ΕΥΠ». Είναι χαρακτηριστικό δεν πώς ουσιαστικά θεωρεί ότι οι εμπλεκόμενοι εξ αρχής γνώριζαν πώς το έργο δεν θα υλοποιηθεί αλλά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς απο την ΕΥΠ.

«ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ»

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον Δεκέβριο του 2010 στο οποίο αναφέρονταν υπόννοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την προκήρυξη απο την ΕΥΠ του έργου «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» και όπως ανέφερε το έργο «είχε ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρε΄τηση των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται με το εμπόριο...».

Η πρόταση της ΕΥΠ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποβλήθηκε το 2005 και ένα χρόνο αργότερα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εντάχθηκε στο συγκεκριμλένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ε.Ε (Γ’ ΚΠΣ) και 25% από Εθνικούς Πόρους. Το συνολικό ποσό ήταν 1.583.120 ευρώ και διενερήθηκε κλειστός διεθνής διαγωνισμός που ανέλαβε η κοινοπραξία «Πλανητική ΑΕ» και «Pansystems AE» το Μάϊο του 2008. Η αρχική διάρκεια του έργου ήταν επτάμηνη, υπήρξαν αλεπάλληλες επεκτάσςεις παράδοσής του, εκδιωχθηκε με απόφαση του ειδικού γραμματέα από το κοινοτικό πρόγραμμα, επανεντάχθηκε και , εκδιώθηκε και πάλι οριστικά το Σεπτέμβρη του 2010.

Οι παλλινδρομήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι το έργο δεν παραδόθηκε ουσιαστικά ποτέ ολοκληρωμένο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα. Πάντως καταβλήθηκαν 665.065,89 ευρώ και πιστώθηκε σε λογαριασμό της ΕΥΠ αλλά δεν καταβλήθηκε τελικά, το υπόλοιπο ποσό των 918.033,11 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Η εισαγγελέας στο πορισμά της ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι το έργο «δεν πληρούσε καμμία προϋπόθεση για την ένταξή του στην Κοινωνία της Πληροφορίας και τη χρηματοδότησή του, δεν πληρούσε ούτε τους εθνικούς ούτε τους κοινοτικούς όρους, , η προκήρυξη βρίθει παρατυπιών , δεν ακολουθήθηκε σωστά απο την πενταμελή επιτροπή της ΕΥΠ και έπρεπε να απορριφθεί». Αυτό όμως που ουσιαστικά αφήνει ξεκάθαρα να διαφανεί η εισαγελέας είναι πώς υπήρξε ένα έμμεσος τρόπος χρηματοδόστησης της ΕΥΠ μέσω κοινοτικών ακι εθνικών πόρων , η οποία «περασε» μέσα απο ένα τουνελ ενός διαγωνισμού για να καταλήξει στα ταμεία της.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το φυσικό αντικείμενο του έργου δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επομένως η υπηρεσία δεν έπερεπε να εμπλακεί.

Η Ιεραρχία της ΕΥΠ με την έγκριση και υποβολή της πρότασης επιχείρησε με τη χρήση αναβριβών δηλώσεων ....να ελαττώσει παρανόμως πόρους του γενικού προύπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , ενώ πέτυχε την λήψη χρηματοδότησης απο τον κρατικό προυπολογισμό για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκε , ενώ λόλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γνώριζα εξ αρχής τα ανωτέρω , καθώς επισης και πώς δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί το έργο..». planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ