2012-11-07 21:30:01
Φωτογραφία για ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ (VIDEO)
Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η διαδικασία της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και έξω από το Κοινοβούλιο, όπου οι πολίτες διαδηλώνουν μαζικά κατά των νέων μέτρων λιτότητας.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή την τροπολογία που αφορούσε τις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων της Βουλής. Στο άκουσμα της τροπολογίας οι υπάλληλοι απείλησαν με απεργία, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και απέσυρε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, η συνεδρίαση διεκόπη, ύστερα από δύο αιτήματα, από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής στρατηγικής και ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Λίγη ώρα αργότερα, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 170 κατά και 44 υπέρ, τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας. «Όχι» στην αντισυνταγματικότητα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.


Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το προεδρείο προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πολυνομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής».

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, αλλά και ότι δεν σέβονται την αρχή της δεδηλωμένης.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποφασίσει δι’ εγέρσεως το Σώμα για τα περί αντισυνταγματικότητας. Όταν όμως ανακοίνωσε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορρίπτεται, διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής να αποφασίσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος (άρθρο 120 του Συντάγματος), τονίζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ σχετικά με ένσταση αντισυνταγματικότητας στη Βουλή.

Νωρίτερα, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Γιαταγάνα κατήγγειλε ότι με το κατεπείγον παραβιάζεται σειρά διατάξεων του Συντάγματος, που αφορά στο απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου του βουλευτή. Σειρά διατάξεων του Συντάγματος που παραβιάζονται επισήμανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει όντως κυρίαρχα θέματα συνταγματικότητας. Διότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν αμέσως μετά δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Σκληρή κριτική κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με το νέο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πωλείται.

«Τα μέτρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Γερμανίας και ελ Ντοράντο των τοκογλύφων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

Επεισόδια στο Σύνταγμα    

Εν τω μεταξύ, νέα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών ξέσπασαν στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Όθωνος με τους κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τους αστυνομικοί να απαντούν με χημικά.

Ωστόσο, επεισόδια ξέσπασαν έξω από τη Βουλή λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα με ομάδα νεαρών να πετούν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η αστυνομία έκανε και ρίψεις νερού προς τους διαδηλωτές από τις υδροφόρες.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα από την εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την πλατεία Συντάγματος για να αποφύγουν τα επεισόδια.

Πάντως, η συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, αλλά και του ΠΑΜΕ ενόψει της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα συλλαλητήρια συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, παρά την βροχή που ξεκίνησε να πέφτει.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια και στη συνέχεια με πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.  Εν τω μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας έξω από τη Βούλή. Επίσης, πορεία από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός προς το Σύνταγμα έκαναν και διαδηλωτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την συμμετοχή του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.

Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει με φρούριο καθώς η παρουσία της αστυνομίας είναι μεγάλη, ενώ έχουν στηθεί και κάγκελα περιμετρικά του κτηρίου της Βουλής. Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ακρόπολη.

Επίσης, κλειστοί είναι οι γύρω δρόμοι από την πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε Λεωφόρο Αμαλίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας (από το Χίλτον μέχρι το ύψος της οδού Σέκερη), Πατησίων (στο ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας).

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2013, στις 17:00, ενώ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Τρίτη η συμμετοχή κυμάνθηκε από 90% έως 100% ανά κλάδο. Καθολική ήταν η συμμετοχή στα ναυπηγεία, στις μεταφορές, στα πλοία και τα λιμάνια. Στους εργαζόμενους στο μέταλλο, στην οικοδομή, στο εμπόριο και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, η συμμετοχή έφθασε το 90%.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Πεδίον του Άρεως από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.

«Αν αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τι θα γινόταν εάν δεν είχαν διαπραγματευτεί; Θα ερχόταν ο Αρμαγεδώνας;» αναρωτήθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που κάλεσε τους βουλευτές, «να τεθούν προ των ευθυνών τους».

«Διαλύουν την κοινωνία και δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, ενώ σε δήλωσή της η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, αναφέρει ότι «το περιεχόμενο του νέου "πακέτου" μέτρων αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων».

Την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Πεδίον του Άρεως, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση. «Η τρικομματική κοινοπραξία έχει μετατρέψει τη Βουλή σε αίθουσα επικύρωσης των προτάσεων της τρόικας και έχει παραδώσει τη χώρα στους δανειστές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ