2012-11-08 12:59:03
Φωτογραφία για Συμφωνία ΕΔΕΚ-ΕΤΥΚ για το μέλλον του τραπεζικού τομέα
Τη συμφωνία του ΚΣ ΕΔΕΚ με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ότι είναι κρίσιμης σημασίας αυτό το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, προκειμένου, χωρίς κλυδωνισμούς, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, για να μπουν ξανά οι Τράπεζες στο δρόμο της υγιούς λειτουργίας τους μέσα στο οικονομικό σύστημα της χώρας.

"Έχουμε σημειώσει με προσοχή τα όσα μας αναφέρθηκαν για ορισμένες συμπεριφορές - πρέπει να πω ανησυχητικές- από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας και τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ` όψη και, μέσα στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα τα ερευνήσουμε και, εάν χρειασθεί, θα τα στηλιτεύσουμε και θα εισηγηθούμε και τέτοιες αλλαγές, που να αποκαθιστούν ένα κλίμα σώφρονος και υπεύθυνης διαχείρισης" και "δεν μπορεί να υπάρχει σ εαυτή την περίοδο, μια συμπεριφορά κραιπάλης".


"Η ηγεσία της ΕΤΥΚ μάς εξέφρασε την αγωνία της και την ανησυχία της, που είναι ανησυχία του συνόλου των τραπεζικών υπαλλήλων, για την ανάγκη μίας σώφρονος και υπεύθυνης διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος", είπε ο κ. Ομήρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τη συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία.

"Βεβαίως", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα, μετά τη γνωστή νομοθετική ρύθμιση που υπήρξε, για να υπαχθεί στο κράτος η Τράπεζα, με στόχο να υπάρξει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, μέσα σε συνθήκες μιας τέτοιας υπεύθυνης και σώφρονος διαχείρισης, για να μπορέσουν, τελικώς, οι Τράπεζες να διαδραματίσουν το ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν, μέσα στο οικονομικό σύστημα της χώρας, για να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία".

"Άλλωστε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες και τις επιθέσεις που γίνονται έξωθεν εναντίον του τραπεζικού συστήματος, με στόχο να υπάρξει αλλοίωση και του ισχύοντος φορολογικού συστήματος -για τον εταιρικό φόρο- διότι υπάρχει η στόχευση αποδυνάμωσης του τραπεζικού συστήματος και, κατ` επέκταση, αποδυνάμωσης της κυπριακής οικονομίας".

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι "η ΕΔΕΚ θα είναι δίπλα τους, στο να διαφυλάξει και τα κεκτημένα των εργαζομένων, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλουμε, ούτως ώστε τα οικονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν -και στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης- να μην πλήττουν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να στηρίξουν μίαν ομαλή μετάβαση στην υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος".

Ανταπαντώντας, ο Πρόεδρος/ Γραμματέας της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, ευχαρίστησε "τον κ. Ομήρου, ως Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, για την καλή διάθεση", να τους ακούσει και, "πολύ περισσότερο", πρόσθεσε, "θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή μας για την πολύ υψηλού βαθμού κατανόηση την οποία έχει επιδείξει, το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει ότι θα συνεχίσει ως κόμμα να παρακολουθούν και δεν μας διαφεύγει καθόλου το ότι ο κ. Ομήρου είναι και Πρόεδρος της Βουλής, άρα έχει και έναν άλλο ρόλο να διαδραματίσει και αυτός είναι πάρα πολύ σημαντικός".

"Εκφράσαμε", συνέχισε ο κ. Χατζηκωστής, "την αγωνία μας για το αύριον των Τραπεζών, ιδιαιτέρως όμως εστιάσαμε την προσοχή μας στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχει ήδη κρατικοποιηθεί, άρα είναι άμεση η εμπλοκή και των κομμάτων, αλλά ιδιαιτέρως της Κυβέρνησης στην όλη διαχείριση".

"Στόχος μας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, "δεν είναι να αποποιηθούμε της ευθύνης να αναλάβουμε το βάρος του ούτω καλούμενου 12,5% που προβλέπει το διάταγμα και που αναλαμβάνουμε ως κόστος, θέλουμε όμως το όποιο κόστος πέφτει στις πλάτες των τραπεζικών υπαλλήλων να χαρακτηρίζεται από μια δίκαιη και λογική κατανομή στους ιδίους τους υπαλλήλους και όχι να μετακυλήσουμε το βάρος έξω από τους υπαλλήλους των Τραπεζών ή της Λαϊκής Τράπεζας".

"Μεταφέραμε", πρόσθεσε ο κ. Χατζηκωστής, "τις ανησυχίες μας ότι και το παρόν ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας λειτουργεί με τρόπους που εμπνέουν ανησυχίες για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι φθάσαμε εδώ, κυρίως λόγω των λανθασμένων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων και πιστεύουμε ότι τώρα, τουλάχιστον, πρέπει αυτό το πράγμα να σταματήσει και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι έχουν πάρα πολύ σημαντικές ευθύνες και θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων".

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ