2012-11-08 13:02:03
Φωτογραφία για Διαρκής αγώνας για το μεγάλο έργο της Ολυμπίας οδού από το ΕΒΕ Ηλείας
Η Ολυμπία οδός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νομού και ο αγώνας πρέπει να βρει μπροστάρη το ΕΒΕ για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του στην Ηλεία.

Αυτό τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της οποίας έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, πάνω σε ένα θέμα, η σπουδαιότητα του οποίου αυτή την περίοδο είναι μείζονα για τον τόπο μας.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα μέλη του ΕΒΕ με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που υπάρχουν πλέον για το ενδεχόμενο της μη ολοκληρωμένης υλοποίησής του, προχώρησαν σε παρεμβάσεις που καταδεικνύουν τη λήψη πρωτοβουλιών και την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αποσπάσματα από τη διατύπωση των θέσεων αυτών στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, έχουν ως εξής:

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ...»


Ανοίγοντας το πολύ σοβαρό θέμα της Ολυμπίας οδού ο πρόεδρος Κ. Νικολούτσος, τόνισε ότι το Επιμελητήριο έχει κινηθεί εγκαίρως αφού από τις 7-6-12 επεσήμανε τότε, τον τρόπο για να ολοκληρωθεί το έργο, και πρόσθεσε:

«Δικαιούμεθα να λέμε σήμερα ότι κάποιοι το θυμήθηκαν μάλλον αργά. Είχαμε πει ότι οι διαδικασίες τρέχουν και ό,τι μπορεί να υπάρχουν θέματα χρηματοδότησης. Τώρα αυτές τις διαδικασίες, τις βρίσκουμε μπροστά μας. Εγώ, έχω την άποψη, ότι αν το θέμα είχε αντιμετωπιστεί επαρκώς και σε επίπεδο τεχνικό, ενδεχομένως τα πράγματα να ήσαν καλύτερα.

Όμως σε αυτό τον αγώνα, ο δρόμος για τους Ηλείους είναι μάλλον μοναχικός.

Οι μεν Καλαματιανοί έφτιαξαν το δικό τους δρόμο, οι Πατρινοί το δικό τους, και εμείς θα τραβήξουμε τα πάνδεινα... Το λέω αυτό, γιατί είχαμε και μια πληροφόρηση αυτή τη στιγμή, ότι εσχάτως δόθηκε ένα ποσό των 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας για βελτίωση του οδικού δικτύου μέχρι να γίνει ο δρόμος και με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα ότι για ένα κομμάτι που βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση, ειδικά στην περιοχή Λάππα, Σαγέικα κ.λ.π. όπου κινδυνεύουν ζωές, εισπράξαμε 1 εκατ., ενώ ποσό 3 εκατ. δόθηκε για την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αιγίου.

Τους δώσανε τα λεφτά για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκεί που δεν έχουμε δρόμο και αυτοί τα στρέψανε για να κάνουν μια πολιτική κάκιστης ποιότητας!... Τον αγώνα μου για τον δρόμο, τον ξέρετε όλοι. Η τοποθέτηση του ΕΒΕ επάνω στο θέμα έχει γίνει από τις 7/6/12 και μάλιστα τότε γίναμε αντικείμενο λοιδορίας. Η πραγματικότητα όμως ήρθε και όλοι θα έχουν δύο ώρες δρόμο από την Αθήνα και εμείς τρεισήμισι...

«ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ...»

Υπάρχουν και δύο «αγκάθια» για το έργο, πέρα από το χρηματοδοτικό. Είναι η περιβόητη βόρεια παράκαμψη της Ζαχάρως και μια που έχουν πετύχει κάποια αναστολή οι κάτοικοι της Κ. Αχαΐας. Είναι ένα κομμάτι 20 χλμ. Μιντιλόγλι – Αχαγιά για τα οποία ζητούν να γίνει νότια χάραξη. Αυτό, το υπουργείο, το ξεπερνάει νομικά, αλλά το τραγικό είναι ότι οι Ηλείοι, που έλαβαν μέρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ψήφισαν, δίνοντας δίκιο στους κατοίκους της Αχαΐας. Δεν έχουμε τίποτε με τους ανθρώπους, αλλά σε τέτοια μεγάλα θέματα, πολιτικά πρόσωπα είμαστε και πρέπει να δείχνουμε προσοχή.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μνημείο πολιτικής ανωριμότητας. Τι δουλειά λοιπόν έχουν με το συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί είσαι πολιτικό όργανο (στο Περιφερειακό) και λες ότι ο δρόμος ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Οι ίδιοι λοιπόν εμείς, ψαλιδίζουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας!

ΤΟ... ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ!

Ο α’ αντιπρόεδρος Νίκος Παναγιωτακόπουλος με την ευκαιρία αυτή, μίλησε για την ημερίδα στην οποία συμμετείχε στην Πάτρα, και αφορούσε τα Κοινοτικά Προγράμματα. Όπως είπε, τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν, ήταν τραγικά. Αντί να συγκλίνουμε, απομακρυνθήκαμε «Το έχω ξαναπεί άλλωστε ότι δεν είναι Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αυτό στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά, ένα μόρφωμα διοικητικό που από το 1986 (επί αειμνήστου Κουτσόγιωργα με την επιμονή και επιβολή του) κατάφερε να διατηρήσει το... κράτος των Αχαιών, αφού δεν μπορούσε με άλλο τρόπο. Κατά συνέπεια, ήρθε για εμάς, η σταδιακή υποβάθμιση και έτσι από την 26η θέση που ήταν ο νομός, το 1986 – 87 να βρεθεί στην 52η...».

Αλλά και τώρα που έχουμε αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας διοικητικός – νομαρχιακός ή περιφερειακός για τη μελέτη και τον σχεδιασμό της πέμπτης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά τα είκοσι τελευταία χρόνια από ποιους εκφράστηκε η τύχη της Ηλείας και δεν χρειάζεται τώρα να επανέλθουμε. Εκείνο που έχει σημασία, είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι οικτρό...

Στο σημείο αυτό ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη για την πραγματοποίηση ενός συμβουλίου ακριβώς με αυτό το θέμα και στο οποίο να κληθούν όλοι και να λάβουν θέση ώστε να γνωρίζουμε ως Νομός τι θα κάνουμε.

Στο μεταξύ για την ανισότητα που υπάρχει εντός της Περιφέρειας ο κ. Παναγιωτακόπουλος έδωσε προς το Σώμα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας ότι από τα 25,8 εκατ. ευρώ, τα 8 εκατ. δόθηκαν για την παλιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, 1,3 εκατ. για τις τρεις περιφ. ενότητες, 4,5 εκατ. για επαρχ. οδικό δίκτυο Αιτωλ/νίας, 3 εκατ. για τον δρόμο Αντίρριο – Ιωάννινα και τέλος για την εθνική οδό Πατρών – Πύργου 1,5 εκατ. και για φανάρια στην Ανδραβίδα, μόλις 100.000 ευρώ.

«ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ»

Μια άλλη διάσταση στο ίδιο θέμα έδωσε ο κ. Πέτρος Παπαδάτος σημειώνοντας: «Βάλτε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η ΠΔΕ είναι τελευταία σε εισόδημα στην Ευρώπη. Και αυτό από μόνο του δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Άρα αν ήμασταν Αχαιοί θα θέλαμε ένα «φτωχό συγγενή» που θα κρατάει τους οικονομικούς δείκτες χαμηλά, ενώ εμείς... θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια!...».

Την ιδιαίτερη αγωνία του για τον παραγκωνισμό του τόπου, εξέφρασε ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Λεβέντης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Στην Ηλεία, πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα, ότι υπάρχει αποεπενδυτικό κλίμα. Να συμφιλιωθούμε με την ιδέα, ότι είμαστε ο μακρινότερος νομός της Ελλάδας από την Αθήνα. Να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η διοικητική διαίρεση υπήρξε καταστροφική και το πληρώσαμε αυτό στο επίπεδο της ανάπτυξης.

Οι εκπροσωπήσεις που είχαν οι μηχανισμοί στο παρελθόν, είτε σε επίπεδο νομαρχιακό, είτε δημοτικό, είτε σε επίπεδο επιμελητηριακό, έχω την άποψη, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν ότι κάτι δεν έκαναν καλά, ή ότι κάτι έγινε εντελώς λάθος...

Νομίζω, ότι πρέπει να βγούμε και επιθετικά. Δεν ωφεληθήκαμε 30 χρόνια τίποτα και δε νομίζω να επωφεληθούμε και στο μέλλον. Εμείς ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε και επιχειρούνται πράγματι από τη διοίκηση βήματα, προσαρμοσμένα ακριβώς σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ηλεία, και έχει τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσουν».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην τοποθέτησή του και ο Κώστας Διαμαντόπουλος κάνοντας επίθεση σε κυβ. παράγοντες και σε βουλευτές για όσα συμβαίνουν με την Ολυμπία οδό και πρόσθεσε ότι μας έμεινε ένας δρόμος, που γίνονται όλο δυστυχήματα και έχουμε «τελειώσει» από πλευράς ανάπτυξης...

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο τομέας της επιχειρηματικότητας μεταξύ άλλων, ανέφερε σε σχέση με τον δρόμο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος που επέμεινε στην πρότασή του για να μπει θέμα στο Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, όπως και να γίνει παράσταση στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη ή ακόμη και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Απευθυνόμενος δε, στον πρόεδρο Κ. Νικολούτσο είπε: «Σας δίνω συγχαρητήρια και το έχω δηλώσει δημόσια, ότι είστε από τους πρώτους που ξεκινήσατε το θέμα του δρόμου. Γι’ αυτό είχα πει και στον Σαμαρά, ότι δε θέλουμε ούτε αεροδρόμια, ούτε λιμάνια. Θέλουμε δρόμο. Πώς αλλιώς, θα έρθει ο επισκέπτης από την Αθήνα να δει ένα μικρό ή μεγάλο επιχειρηματία και το νομό γενικότερα;...»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πρόταση για κοινή συνεδρίαση των Επιμελητηρίων Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου ώστε να διαμορφωθεί ενιαία στρατηγική στο θέμα του δρόμου έκανε ο Δήμος Χριστόπουλος, αφήνοντας με τη σειρά του αιχμές για τη στάση βουλευτών και παραγόντων, στο προηγούμενο διάστημα.

Την επίσκεψη σε πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς για το ίδιο θέμα, επεσήμανε ο κ. Σάκης Μπουλούτας λέγοντας μεταξύ άλλων: «Να βγούμε μπροστά ως Επιμελητήριο, να κάνουμε κάτι. Με την παρουσία των βουλευτών, θέλουν δε θέλουν, θα μας δεχθούν...».

Χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, είτε σε επίπεδο βουλευτών, είτε σε δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι χρειάζεται και η Τ.Α πρώτου βαθμού ένα φρεσκάρισμα, με ανθρώπους οι οποίοι θα σκέπτονται όπως σκέπτονται πολλοί εδώ μέσα, είπε ο κ. Πέτρος Παπαδάτος προσθέτοντας:

«Ο δρόμος θα γίνει και με νομικά, και με θεσμικά, και με πολιτικά μέσα. Και σε αυτή τη διαδρομή, δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα. Και οι Κεφαλλονίτες και οι Ζακυνθινοί, μας χρειάζονται. Νομική υποστήριξη επίσης μας χρειάζεται, γιατί έχουμε έννομο συμφέρον για την κατασκευή του δρόμου, ενώ ήδη οι εταιρίες που έχουν υπογράψει συμβόλαια, παίρνουν εδώ και πολλά χρόνια, εισπράξεις από τα διόδια... Τώρα μας λένε «εμείς νίπτουμε τας χείρας μας». Αλλά υπάρχουν ωστόσο συμβατικές υποχρεώσεις. Και μπορεί εδώ να υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά αυτή (των εταιριών) είναι κακή επιχειρηματικότητα.

Όταν υπάρχει πολιτική απόφαση όμως, όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται αν και εμένα, δεν με έχουν πείσει οι παράγοντες της Ηλείας. Το Επιμελητήριο που πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό, να δώσει όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να πείσει με τα τεχνοκρατικά και νομικά μέσα που διαθέτει...

Τη συζήτηση για την Ολυμπία οδό, έκλεισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος, με αφορμή και την επίσκεψη στον υπ. Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τόνισε ότι η στάση του ΕΒΕ είναι άκαμπτη στο θέμα της ολοκλήρωσης του δρόμου. Δε δεχόμαστε να γίνει ο δρόμος με τη «φόρμουλα που μας λένε τώρα ότι δηλ. θα γίνει κάποια στιγμή ως δημόσιο έργο κ.λ.π. Από ‘κει και πέρα, θα επιδιώξουμε να επεκταθεί μέχρι την Τσακώνα...
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ