2012-11-08 16:11:03
Φωτογραφία για «Όσα είδα, χωρίς να θέλω ...»
«Είμαστε νέοι που ζούμε σε μια εποχή κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά κυρίως αξιών. Μέσα από τους προβληματισμούς μας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, φτάσαμε να θέλουμε να... δούμε πώς παιδιά σαν και μας από την περιοχή μας έζησαν σε μια άλλη κρίσιμη εποχή, την εποχή της Κατοχής. Ξέραμε ότι η ναζιστική κατοχή των Γερμανών επιστράτευσε κάθε διαθέσιμο μέσο για την επιβολή της κυριαρχίας τους: από την καθημερινή αποστέρηση των βασικών αγαθών, ως το βίαιο κουρέλιασμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον θάνατο. Θέλουμε να δούμε τι έγινε τότε στο τόπο μας μέσα από τα μάτια των παππούδων και των γιαγιάδων μας».

Με αυτές τις σκέψεις ξε κίνησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου και μαζί με καθηγητές και καθηγήτριες τους έκαναν μια ερευνητική εργασία μέσα από την προφορική ιστορία, την οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την 28η Οκτωβρίου 1940, στο σχολείο τους.


Από το 60 οι ιστορικοί έπαψαν να ασχολούνται μόνο με βασιλιάδες, επίσκοπους, στρατηγούς και άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες ήταν αόρατες για την ιστορία μέχρι τότε και από τότε βρέθηκαν παράλληλα με τις επίσημες ιστορικές αφηγήσεις. Έτσι πολλοί άνθρωποι που δεν ήταν επαγγελματίες ιστορικοί ασχολήθηκαν με την ιστορία.

Οι ερασιτέχνες ιστορικοί μπορούσαν να ξεκινήσουν με τα μέσα που διαθέτει η νέα τεχνολογία, βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κασετόφωνα, κινητά τηλέφωνα και κάποιον ηλικιωμένο συγγενή που ήταν πρόθυμος να μοιραστεί τις εμπειρίες του παρελθόντος και στην κυριολεξία να δημιουργήσουν ιστορία.

Ικανοποιείται επιπλέον η ανάγκη για καταγραφή της τοπικής ιστορίας, της οικογένειας, του σχολείου, της περιοχής γύρω από το σχολείο, της κοινότητας. Έτσι στην Προφορική Ιστορία οι εμπειρίες των εν ζωή ανθρώπων γίνονται ιστορία.

Οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που ήταν παιδιά στην Κατοχή και διαμόρφωσαν με τους καθηγητές ένα ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσίασαν στην σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου μαζί με έκθεση Γελοιογραφίας εκείνης της εποχής.

Έμαθαν τα γεγονότα της εποχής, την έναρξη του πολέμου, την φασιστική κατοχή των Ιταλών, τη ναζιστική κατοχή των Γερμανών, τις επιδρομές, τις κατασχέσεις σπιτιών, τροφίμων και ζώων, τις πράξεις αντίστασης ακόμα και των παιδιών, τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, την αλληλοβοήθεια των χωριανών αλλά και την εκμετάλλευση των μαυραγοριτών, τις αλλαγές στη σχολική ζωή.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, τους εμπιστεύτηκαν τις σκέψεις και τα όνειρα που είχαν ως παιδιά εκείνη την εποχή, τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις τους και έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν έτσι και τη δύναμη τους.

patrisnews.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ