2012-11-09 14:58:58
Φωτογραφία για Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πετάει το γάντι στους διαγραφέντες: Τους διέγραψα για να σώσω τη χώρα
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» ισχυρίζονται στο ΠΑΣΟΚ, μια ημέρα μετά τις διαγραφές έξι βουλευτών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι με τη διαγραφή τους έσωσε τη χώρα, την κυβέρνηση, την οικονομία και την κοινωνία και αποσόβησε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «Η ύπαρξη δύο γραμμών για την πορεία της χώρας δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ήταν άλλωστε αυτό το βασικό πρόβλημα στη συνολική διαχείριση της κρίσης από τις αρχές του 2010 έως σήμερα. Εάν γινόταν δεκτή η άποψη όσων ψήφισαν «κατά» ή «παρών» ή απείχαν, σήμερα δεν θα υπήρχε κυβέρνηση, η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία θα ήταν ανεξέλεγκτη και εκρηκτική και η χώρα θα πήγαινε σε εκβιαστικές εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δακτυλοδεικτούμενο ως υπεύθυνο της κρίσης, σε αντίθεση με την επιεική στάση που κρατούν τα ΜΜΕ ως προς τη ΔΗΜΑΡ» ισχυρίζονται πηγές της Ιπποκράτους.

Τι θα έλεγαν τότε και μπροστά σε ποιόν οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, διερωτώνται συνομιλητές του κ. Βενιζέλου.


Πόλεμος εναντίον Σκανδαλίδη και της «ομάδας» του

Στο επιτελείο του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι έξι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν συνιστούν ενιαία ομάδα, αλλά ο καθένας μία ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικά κίνητρα.

Κατ' αρχάς για τους Θόδωρο Παραστρατίδη και Γιάννη Κουτσούκο που είχαν διαφοροποιηθεί και στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου και υπέβαλαν ειδικό αίτημα επανόδου και συμμετοχής στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, τον Μάιο και τον Ιούνιο, στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας, γιατί γνώριζαν ότι η χώρα έχει υποχρέωση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και υποστήριξαν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που βασιζόταν στην διεκδίκηση αλλά και την ανάγκη τελικής συμφωνίας με τους εταίρους για την πορεία εξόδου από την κρίση.

Επισημαίνουν επίσης τη σοβαρότητα της στάσης των βουλευτών, που σε προηγούμενες φάσεις παραιτήθηκαν από τις έδρες τους, επειδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν σύμφωνα με την κομματική γραμμή.

Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν επίσης την εχθρότητά τους έναντι του Κώστα Σκανδαλίδη. Υπογραμμίζουν ότι, η πρόταση να αποφασίσει συλλογικά η Κ.Ο. και η μειοψηφία να αποδεχθεί την θέση της πλειοψηφίας, ώστε να υπάρχει στη Βουλή πειθαρχημένη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και η πρόταση να έλθουν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο υποβλήθηκε από τον κ. Σκανδαλίδη και υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο και την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Καρφιά προς τον Χρυσοχοϊδη

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι «κάποια λίγα, συγκεκριμένα - και πάντα τα ίδια- στελέχη, βρέξει χιονίσει, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλει συλλογικά η παράταξη, ανεξάρτητα από τις προτεραιότητες της εθνικής διαπραγμάτευσης , ακολουθούν αταλάντευτη την προσωπική τους στρατηγική, προκαλώντας δυσανάλογα μεγάλη φθορά στην παράταξη, αλλά και στην ίδια την αξιοπιστία της χώρας και το κλίμα του δημοσίου βίου».

Στην Ιπποκράτους δεν σχολιάζουν περισσότερο την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη, θεωρούν όμως στρατηγική φενάκη την επιδίωξη σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία φάνηκε να διεκδικεί ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

Θεωρούν, επίσης, επιβεβλημένο να ανοίξει πλέον με πιο συγκεκριμένο και ευθύ τρόπο η συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά την εμπειρία της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Πόλεμος εναντίον Λοβέρδου

Αναφερόμενοι στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έθεσε θέμα ηγεσίας και ζήτησε σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, κύκλοι της Ιπποκράτους σχολιάζουν:

«Η απάντηση που έστειλε ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος την επομένη της ψηφοφορίας, την ημέρα που άρχιζε η συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ βρίσκεται σε πολύ λεπτή φάση η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ενόψει του Εurogoup, αποφάσισε να επανέλθει στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει μάλιστα και σύγκλιση της ΚΟ, από την οποία απουσιάζει επί τέσσερις μήνες, απηχεί τα αισθήματα της συντριπτικότατης πλειοψηφίας των βουλευτών, που σήκωσαν όλον αυτόν τον καιρό το βάρος της παράταξης και έλαβαν, με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο όλες τις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις».

Όπως τονίζει στους συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άντεξαν και σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αυτών αποφάσεων αξίζουν μεγάλης τιμής. Και η πρώτη τιμή που τους αξίζει είναι αυτή καθαυτή η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες της Κ.Ο.

Χάρη στο ΠΑΣΟΚ έμεινε ζωντανή η κυβέρνηση

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούν τις αναλύσεις τους για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά και η παράταξη, από το μείζον που είναι η έγκριση των δύσκολων μέτρων και η κοινοβουλευτική αντοχή της κυβέρνησης, έστω με 153 ψήφους στην καταλυτική ψηφοφορία της Τετάρτης.

Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τα τραύματα και τα προβλήματά του, είναι αυτό που κράτησε ζωντανή την κυβέρνηση και επιτρέπει στη χώρα να παραμείνει μέσα στη ανοικτή και δύσκολη διαπραγμάτευση για τη δόση, την επιμήκυνση, τη βιωσιμότητα του χρέους, την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το σημαντικό για τη χώρα είναι αυτή η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί, έστω τώρα, μέχρι το Eurogroup, με τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους όρους, ισχυρίζονται στην Ιπποκράτους.

Καρφιά εναντίον της ΔΗΜΑΡ

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών», δηλαδή να προσμετρηθεί στις ψήφους που δόθηκαν κατά του νομοσχεδίου των μέτρων καθώς η έγκριση απαιτεί πλειοψηφία επί των παρόντων, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης και βεβαίως τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, λένε στο ΠΑΣΟΚ. Άρα οι 27 θετικές ψήφοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ιδιαίτερο ειδικό βάρος, αν ληφθεί υπόψη ότι και η ΝΔ κατέγραψε ήδη τρεις απώλειες βουλευτών (Νικολόπουλος, Σταυρογιάννης, Κασαπίδης).

Η καθαρή και υπεύθυνη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις εσωκομματικές επιπτώσεις λόγω της αναγκαστικής διαγραφής έξι βουλευτών από την Κ.Ο., συνιστά μία νέα αφετηρία εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν επίσης ότι η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, παρουσίασε την πλήρη εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ