2012-11-09 18:55:32
Φωτογραφία για Να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν προσκεκλημένος του ΙΕΚ Ξυνή και μίλησε στους σπουδαστές της αθλητικής δημοσιογραφίας, απαντώντας σε πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σούλης Μαρκόπουλος: Για το επερχόμενο παιχνίδι με την Καβάλα, ο κ. Μαρκόπουλος είπε: «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Η Καβάλα έχει δυναμώσει πάρα πολύ, έχει 2-3 παίκτες όπως ο Γκαγκαλούδης που τραβάνε την ομάδα μπροστά. Ήταν άτυχη η Καβάλα που έχασε τα δύο τελευταία παιχνίδια, θα μπορούσε να τα είχε κερδίσει. Επίσης η αλλαγή προπονητή τους έδωσε ώθηση. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, και να καλύψουμε τις απουσίες μας».

Όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι φιλοδοξίες του για φέτος, απάντησε: «Είπαμε να φτιάξουμε ανταγωνιστική ομάδα, που να χτυπάει όλους τους αγώνες. Λόγω της οικονομικής κατάστασης, υπάρχει ένδεια σε όλα τα ρόστερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Η θέση στον βαθμολογικό πίνακα μπορεί να αλλάξει με δύο παιχνίδια».


Για την προώθηση των νέων του ΠΑΟΚ στην πρώτη ομάδα, σχολίασε: «Δεν είναι εύκολο ο νέος παίχτης να παίζει στην ανδρική ομάδα. Είναι άλλες οι ταχύτητες. Αυτό χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής. Θέλουμε να προωθήσουμε νέους παίχτες. Όμως στα 18 ο παίχτης είναι ελεύθερος να υπογράψει όπου θέλει. Μπορεί να πάρουμε παίχτη στα 15, και στα 18 να φύγει για καλύτερη πρόταση. Αυτό που κάνουμε στον ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε αν θα πετύχει. Κάνουμε προσπάθεια, μαζέψαμε πολλά ταλαντούχα παιδιά, πιστεύουμε ότι σε 3 χρόνια θα είναι έτοιμα να παίξουν στην ανδρική ομάδα».

Σπουδαστής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ σχολίασε ότι λείπουν παίχτες από τον ΠΑΟΚ στις θέσεις 1 και 3. Ο κ. Μαρκόπουλος διαφώνησε: «Ο ΠΑΟΚ έχει 3 παίχτες για τις θέσεις 1-2. Ο Ολυμπιακός πέρυσι με 4 τέτοιους παίχτες πήρε το ευρωπαϊκό. Ο ΠΑΟΚ έχει τρεις, και μου λέτε ότι δεν έχει άσσο. Ίσως αν έπαιζε ο Χαραλαμπίδης να μην φαινόταν κάτι τέτοιο. Στη θέση 3 ίσως να λείπει ένα παίχτης. Αλλά το θέμα είναι τι παίχτες μπορείς να πάρεις. Ο Πελεκάνος δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ γιατί υπήρχε διαφορά στο οικονομικό. Ο Τσαλδάρης προτίμησε άλλη ομάδα».

Ο κ. Μαρκόπουλος ρωτήθηκε για το τι έχει αλλάξει από την πρώτη χρονιά που ήρθε στον ΠΑΟΚ: «Την πρώτη χρονιά η οικονομική κατάσταση ήταν πιο εύρωστη από ότι τώρα. Και όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε όλο το ελληνικό μπάσκετ. Υπήρχαν πολύ δυνατές ομάδες. π.χ. υπήρχε ο Πανελλήνιος που τώρα δεν υπάρχει πια. Έχουν πέσει τα οικονομικά μεγέθη. Μπορώ να σας πω τι ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή την χρονιά, που είναι δύσκολη και ιδιάζουσα. Λόγω των οικονομικών, φέτος πήραμε παίχτες που δεν είναι αναγνωρισμένοι, με στόχο να βγάλουμε παίχτες, να δημιουργήσουμε κορμό για τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε αν θα μας βγει».

Για την πίεση που του ασκείται από τον κόσμο όταν χάνει ο ΠΑΟΚ ο κ. Μαρκόπουλος είπε: «Για την μεγάλη ομάδα η πίεση μετά την ήττα είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να πείσεις τον φίλαθλο του ΠΑΟΚ, ότι ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν είναι η ομάδα του 1993. Ο φίλαθλος θέλει να κερδίζει» και συνέχισε «Για να υπάρχει ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τον κόσμο του. Αυτοί που ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ θέλουν και ανταπόκριση. Αν δεν βοηθήσει ο κόσμος την ομάδα, δεν θα γίνει ποτέ ομάδα. Σίγουρα έχει δίκιο ο κόσμος που θέλει να δει καλό θέαμα. Αλλά το λάθος είναι ότι μένουν στο αρνητικό αποτέλεσμα».

Σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις οικονομικές δυσκολίες ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Οι περισσότερες ομάδες συντηρούνται από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση. Λόγω όμως της οικονομικής κατάστασης, μπορεί αύριο ο ΟΠΑΠ να καθυστερήσει την δόση. Σε αυτή την περίπτωση ο Έλληνας παίχτης δεν θα φύγει. Ο ξένος παίχτης όμως; Η διαφορά είναι πότε θα φτιάξεις την ομάδα, και τι ευκαιρίες θα βρεις. Ένας παίχτης τον Ιούλιο έρχεται με περισσότερα λεφτά, τον Οκτώβριο με λιγότερα». Και πρόσθεσε «Έγιναν λάθη τα προηγούμενα χρόνια και πληγώθηκε το μπάσκετ. Πρέπει να κοιτάξουμε το μπάσκετ. Αν δεν υπήρχαν ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, δεν θα υπήρχαν προπονητές, δημοσιογράφοι κ.ο.κ. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος λειτουργίας».

Ζητήθηκε από τον κ. Μαρκόπουλο να σχολιάσει το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές της Α1 φέτος είναι Έλληνες, και αν αυτό υποβαθμίζει το πρωτάθλημα «Πρέπει να ρωτήσουμε τους προέδρους αν είναι οικονομικοί οι λόγοι που προσλαμβάνουν Έλληνες προπονητές. Ο ξένος προπονητής για να έρθει ζητάει συνθήκες που να μην μειώσουν την αγοραστική του αξία, π.χ. καλύτερους παίχτες. Δεν υπολείπεται ο Έλληνας από τον ξένο προπονητή. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθεί Ελληνική Σχολή στους προπονητές, όπως είναι π.χ. η Σέρβικη».

Για τις δύο προηγούμενες αποχωρήσεις του από τον πάγκο του ΠΑΟΚ είπε: «Την πρώτη φορά ήμουν συνεργάτης του Ίβκοβιτς, και όταν αποχώρησε αυτός, αναγκάστηκα να αποχωρήσω και εγώ. Την δεύτερη φορά ο πρόεδρος δεν ήθελε να συνεχίσει την συνεργασία μας. Τώρα πια που επανήλθα για τρίτη φορά, γνωρίζω εγώ τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ εμένα. Η συνεργασία αυτά τα χρόνια με τον ΠΑΟΚ είναι καλή».

Για την συνεργασία του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Ήμουν ήδη 13 χρόνια προπονητής στην Α1 όταν συνεργάστηκα με τον Ίβκοβιτς. Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο ΠΑΟΚ έπαιζε τότε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με υψηλούς στόχους και πολλή πίεση. Δεύτερον για να δω τον τρόπο σκέψης μια άλλης σχολής. Αυτό που αποκόμισα εγώ από τον Ίβκοβιτς είναι το γεγονός ότι κρατάει την ομάδα σε πλήρη έλεγχο, για 40?, σε κάθε παιχνίδι, για όλη τη σαιζόν, κάτι πολύ δύσκολο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την αντίπαλη ομάδα πόσο θα αντέξει, όταν η ομάδα του Ίβκοβιτς παίζει για 40?στα κόκκινα».

Όταν οι σπουδαστές τον ρώτησαν ποια θεωρεί την μεγαλύτερη επιτυχία του, απάντησε: «Εκείνο που ευχαριστεί τον προπονητή είναι η δημιουργία. Ο Ίβκοβιτς πήρε με τον Ολυμπιακό πέρυσι πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν τον ρωτήσετε όμως θα σας πει ότι είναι πιο ικανοποιημένος που έκανε καλό παίχτη τον Παπανικολάου. Πιστεύω ότι στην καριέρα μου βοήθησα πολλούς παίχτες να γίνουν καλύτεροι. Μεγαλύτερη επιτυχία μου ήταν το κύπελλο Κόρατς με τον ΠΑΟΚ».

Σχολιάζοντας την Εθνική Ελλάδος και τον αποκλεισμό της το καλοκαίρι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε: «Οι Έλληνες παίχτες είναι καλοί παίχτες. Το θέμα είναι η διάθεση που έχουν για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα. Κάποτε οι εμφανίσεις στην εθνική ήταν το μέσο για μια καλή μεταγραφή. Τώρα πια όχι. Και πρέπει η ομάδα εκείνο τον μήνα που διεξάγεται το τουρνουά, να είναι σε καλή κατάσταση. Δεν είναι όπως το πρωτάθλημα που έχει χρόνο και παιχνίδια για να διορθώσεις πράγματα. Ένα λάθος παιχνίδι αρκεί για να αποκλειστείς». Είπε μάλιστα ότι θα ήταν τιμή του να κληθεί στον πάγκο της εθνικής ομάδας, ενώ όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται αδικημένος που δεν έχει κληθεί ακόμη, απάντησε «Δεν μπορώ να πω ότι αδικούμαι που δεν έκατσα στον πάγκο της εθνικής. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι θα μπορούσε η Εθνική να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να παράγει στελέχη από τον πάγκο της, για να τα βγάλει και στο εξωτερικό. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτοί οι προπονητές που έκατσαν τόσα χρόνια στον πάγκο της εθνικής δεν άξιζαν αυτή την θέση».

Τέλος οι σπουδαστές τον ρώτησαν ποιοι είναι οι ανεκπλήρωτοι στόχοι του: «Πολλοί. Να κατακτήσω πρωτάθλημα, κύπελλο, να βρεθεί η ομάδα μου στην ευρωλίγκα, και εκεί να κοντραριστεί με δυνατές ομάδες. Όμως η μεγαλύτερη επιτυχία για έναν άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του, είναι να ευχαριστιέται με αυτά που κάνει».
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ