2012-11-10 19:43:50
του Πέτρου Δούκα
Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Θα ψηφιστεί και ο Προϋπολογισμός.
Αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη!
Το θέμα δεν είναι πως θα "πάρουμε τη δόση μας", και μετά να συνεχίσουμε να σερνόμαστε!
Το θέμα είναι πως θα κάνουμε την οικονομία τούρμπο.
Πως προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Πως θα εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας ότι είμαστε Κράτος δικαίου.
Ότι πάμε μπροστά.
Να τους κάνουμε να πιστέψουν πως
1. Η Κυβέρνηση Κυβερνά και παράγει έργο και οδηγεί τους Έλληνες και δεν αρκείται και δεν εξαντλείται απλά με τα θέματα του Μνημονίου, και
2. Το αν θα "πας καλά" θα εξαρτάται από την δουλειά σου, τον ιδρώτα σου, τις ικανότητές σου, την προσφορά σου στην ανοικτή αγορά, και ´οχι από το αν εξασφάλισες κάποια ειδικά προνόμια από το Κράτος, ή αν βολεύτηκες σε κάποια προνομιακή ομάδα Δημόσιων υπαλλήλων!
Και να ξεφύγουμε από αυτή τη σχέση του τύπου "friends with benefits", που έχουμε πλέον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Να αποκτήσουμε στοιχειώδη αυτάρκεια και να σταματήσουμε να παρακαλάμε γιά δάνεια και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις. Τα προβλήματα της Πατρίδας μας δεν θα λυθούν ούτε με κλάψες, ούτε με μαγκιές, ούτε με ανασχηματισμούς και ανακυκλώσεις μόνιμα αποτυχημένων υπουργών!
Και είναι αξιοπερίεργο, πως τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχθηκαν πρωταθλητές της Συντήρησης!
Όχι Επαναστάτες, αλλά Υπερασπιστές της συντήρησης, του κακού μας εαυτού, του ´κακού μας του καιρού´, όπως έγραφε ο Βάρναλης! Καταγγέλουν το Κράτος που χτίστηκε επι ΠΑΣΟΚ (με την ανοχή και περιπτωσιακή συνδρομή και της ΝΔ, -αν και θα ήταν άδικο η ισοπέδωση των ευθυνών*), αλλά υπερασπίζονται όλες τις αγκυλώσεις του, τα προνόμια λίγων σε βάρος των πολλών, και την αναξιοκρατία του! {* η Φρόνηση κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη είναι εκείνη η αρετή που αν την έχεις ή την Καλλιεργήσεις, σου επιτρέπει να διακρίνεις το καλό απ´ το καλύτερο, το κακό από το χειρότερο. Αυτός που δεν μπορεί να διακρίνει είναι άφρων, ανόητος και προφανώς μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσει!}
Και όμως, παρά την διεθνή οικονομική κρίση, και την ακόμα χειρότερη δική μας, δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες γιά καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν και ανοίγουν νέους ορίζοντες γιά όλους. στα πληροφορικά συστήματα, στις τηλεπικοινωνίες, στην εύκολη και φθηνή πρόσβαση στη γνώση και σε χρήσιμα δεδομένα, στη νανοτεχνολογία, την βιολογία, την βιοιατρική, τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μηχανισμών, την τεχνιτή ευφυία.
Κριτήριο επιτυχίας δεν θα είναι τόσο ο στατικός πλούτος και τα κεφάλαια που διαθέτεις, όσο η γνώση (η πρόσβαση στην οποία γίνεται όλο και πιό φθηνή, αν καί το πως θα μαθαίνεις και το πως θα εκτιμάς τη γνώση παραμένει δύσκολη υπόθεση), η επινοητικότητα, η ευστροφία, η ταχύτητα προσαρμογής. Αυτές είναι αρετές που εμείς οι Έλληνες τις έχουμε, αλλά δεν αξιοποιούμε επαρκώς Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διψάει γιά αλλαγή, γιά δημιουργία, γιά να αδράξει το αύριο, σαν σύνολο, σαν κράτος παραμένουμε ουραγοί. Στη μιζέρια μας... Χωρίς κάποιος ή κάτι να μπορεί να μας εμπνεύσει. Ανησυχούμε γιά το αύριο, ρωτάμε δεξιά και αριστερά 'τι θα γίνει', ενώ το αύριο εξαρτάται από μας τους ίδιους.
Οι περισσότεροι ξένοι, (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες, αλλά και οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες) μέχρι πριν ένα μήνα, μας είχαν ‘ξεγραμμένους’ από το ευρώ! Αλλά κάτι άλλαξε στη στάση τους, αν και νομίζω πως η γενικότερη κακή εντύπωση για μας, όχι μόνο γιά το Κράτος μας, αλλά και γιά εμάς τους ίδιους παραμένει πολύ κακή! Και αυτό πρέπει να αλλάξει! Και αυτός είναι ένας λόγος που οι επενδύσεις στη Χώρα μας είναι στο μηδέν. Και ενώ θα περιμέναμε ουρές επενδυτών γιά να αρπάξουν τα δήθεν "χρυσαφικά και ασημικά" που αποκρατικοποιούμε, το ενδιαφέρον δείχνει να είναι μάλλον απογοητευτικό!!
Ακόμα δεν έχουμε πείσει κανένα ότι η Χώρα μας (η Δημόσια διοίκηση, η γραφειοκρατία, η φορολογία, οι υποδομές, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες), είναι τόσο ελκυστική και ανταγωνιστική ώστε να αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτήν.
Η κατάσταση δυσκολεύει και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με εξαίρεση τον δείκτη βιομηχνικής παραγωγής στην Κίνα που αυξήθηκε κατά 9,6% την περίοδο Οκτ.2011-Οκτ.12, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες (πέρα από αυτές που βρίσκονται ´επίσημα' σε δεινή κατάσταση, όπως εμείς και η Ισπανία, κλπ.), η οικονομική δραστηριότητα παραμένει από αναιμική έως έντονα ανησυχητική (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, κ.α.) Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ζήτηση για Ελληνικά προϊόντα, την διαθεσιμότητα κεφαλαίων γιά επενδύσεις στη Χώρα μας, την διαθεσιμότητα ρευστότητας γιά χρηματοδοτήσεις, αλλά και την όρεξη να ασχοληθούνε, γενικά, μαζί μας!
Βέβαια, η επίσκεψη της Άντζελα Μέρκελ στην Αθήνα, από μόνη της ήταν θετική. Σηματοδότησε κάποια ουσιαστική αλλαγή της στάσης της Γερμανίας στα προβλήματα των Χωρών της Νότιας Ευρώπης (έστω και αν δήλωσε πως απλά "ελπίζει πως θα παραμείνουμε στο ευρώ.")
Η Γερμανία φαίνεται πως γενικά έχει αντιληφθεί πως οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διατήρηση του ευρώ και χωρών όπως η Ελλάδα στο ευρώ, πρέπει να συμμαζευθούν. Και παρά τις συνεχείς πιέσεις γιά δημοσιονομικό συμμάζεμμα και γιά μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δημόσια διαδηλώνει πλέον πως εκτιμά και στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων. {Βέβαια, άλλο πράγμα η προσπάθεια αι άλλο τα χειροπιαστά αποτελέσματα.} Αλλά τέλος πάντων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό... Αλλά όπως επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο δρόμος θα είναι μακρύς και κακοτράχαλος...
Γιατί όμως άλλαξαν κάπως στάση;
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
1. Όλο το τόξο της ΝΑ Μεσογείου - από την Λιβύη (άγρια δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβυ), μέχρι την ισλαμική Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράν, το ασταθές Ιράκ, την φιλόδοξη αλλά και αντιπαθή προς το Ισραήλ Τουρκία, ακόμα και το Λίβανο (μεγάλες αντιΑμερικανικές διαδηλώσεις), βρίσκεται σε μιά κατάσταση αστάθειας και αναστάτωσης και 'αντι-δυτικού' κλίματος, που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να δει και την Ελλάδα σε μιά κατάσταση χειρότερης κατάρρευσης και αποσταθεροποίησης από την σημερινή!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
2. Οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν ότι ένας εκδιωγμός μας από το ευρώ θα αποσταθεροποιούσε την γενικότερη Πανευρωπαϊκή ποσπάθεια σταθεροποίησης. Θα προκαλούσε ´ενα "ντόμινο"... Τι Ευρωπαϊκή "Ένωση" είναι αυτή, αν δεν μπορεί να βρει λύση που να αφορά ένα κράτος που δεν ισοδυναμεί ούτε με το 2% του οικονομικού της 'όγκου'; {Τώρα που οξύνεται και ο πονοκέφαλος με τους Καταλανούς εθνικιστές!}Γι' αυτό και άλλαξαν γραμμή, δηλώνοντας δημόσια πως η "Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ΑΝ τηρήσει τα 'συμφωνηθέντα'." Βέβαια η Χώρα μας αγκομαχεί να συμμαζέψει τις δημόσιες δαπάνες και κάποιοι Υπουργοί φάνηκαν ανέτοιμοι αλλά και αδιάβαστοι κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Τροϊκανών!
2a. Επίσης αντελήφθησαν πως ένα ξήλωμα της Ευρωζώνης που θα ξεκίναγε από την Ελλάδα, θα αύξανε κατά πολύ τις επισφάλειες στο σύνολο του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό τους φόβισε...
Η απόφαση όλων των Εταίρων μας, λοιπόν, είναι να μας βοηθήσουν, εκτός αν εμείς οι ίδιοι επιδείξουμε αυτοκτονικές διαθέσεις και απελπιστική ελαφρότητα, επιπολαιότητα και αναξιοπιστία!
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩN
Στη σωστή κατεύθυνση ήταν και η απόφασή τους να μπορούν να στηρίζουν και να παρεμβαίνουν στις αγορές ομολόγων των προβληματικών κρατών! Γιά να μπορεί να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις τους και τις αγορές κρατικών ομολόγων, οι Ευρωπαϊκές Αρχές, θα πρέπει να τυπώσουν και νέο χρήμα [όπως στις ΗΠΑ, όπου η νομισματική κυκλοφορία Μ2 αυξήθηκε κατά 30% περίπου την περίοδο 2009-2012, ενώ το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μ2 μόνο κατά 8%], κάτι που φυσικά θα έχει και μελλοντικές πληθωριστικές επιπτώσεις, αφού 'περισσότερα ευρώ' θα κυνηγάνε τον ίδιο όγκο και την ίδια ποσότητα αγαθών! Αλλά επειδή οι Ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τα χάλια τους και η επενδυτική ψυχολογία είναι πολύ συμμαζεμένη, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι, προς το παρόν αναιμικές! Επιπλέον, θεωρώ πως το ψυχολογικό effect θα είναι τέτοιο, που ίσως να μην απαιτηθεί τεράστιος όγκος παρεμβάσεων! Του τύπου "ο φόβος φυλάει τα έρημα!"
ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το θέμα γιά την Χώρα μας, δεν είναι αν απλά, θα καταφέρουμε να τσιμπολογήσουμε κάποια 'χαλάρωση' των μέτρων ή κάποια επιμήκυνση στη διασωλήνωση της οικονομίας μας. Ούτε το πως θα μαζέψουμε κιάλλους φόρους από τα ακίνητα αυτών που πάντα ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Και ένας ληστής με 'καλάζνικωφ' μπορεί 'να μαζέψει λεφτά'! Το θέμα είναι πως θα την κάνουμε 'τούρμπο'... Πως θα πάψουμε να σερνόμαστε... Πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πως θα απελευθερώσουμε το νεύρο και την δημιουργικότητά μας. Πως θα δημιουργήσουμε πραγματικές θέσεις εργασίας μας γιά όσους έχουν όρεξη να δουλέψουν...
Εμείς, ως έθνος πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε ουραγοί και θα επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αν θα δηλώνουμε «εξουθενωμένοι», ή αν θα τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό. Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι να κοιτάμε πως θα αναβάλλουμε τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις!
ΟΙ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν λοιπόν 4 μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και με ιδιαίτερη σοβαρότητα:
1. Το συνεχές συμμάζεμμα των δαπανών και η δημιουργία διατηρήσιμων πλεονασμάτων. Όσο πιό πολύ καθυστερούμε στην συμφωνία γιά τα μέτρα, την ψήφισή τους, και την υλοποίησή τους, τόσο καθυστερούμε και την οικονομική ανόρθωση της Χώρας μας! Οι επενδυτές, βλέποντας ότι συνεχίζονται τα ελλείμματα, βλέποντας το τεράστιο χρέος και τους φόρους που απαιτούνται γιά να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο κολοσσιαίο χρέος, δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, η ψυχολογία της αγοράς και η Ελλάδα ως brand name παραμένουν στον πάτω!
2. Οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και η απαγκίστρωση από τις αγκυλώσεις και τις αρτηριοσκληρώσεις. Οι αγκυλώσεις συμβάλλουν στο να συντηρείται το παληό, το ξωφλημένο, το στάτους κβό, αλλά εμποδίζει τους άξιους, τους ενεργητικούς, τους πιό ικανούς να συμμετέχουν. Βολεύει τους ίδιους και τους ίδιους και αποτρέπει την ανανέωση και την συμμετοχή όσων είναι 'απ´έξω'! Παρεμποδίζει το σύστημα φυσικής "αποχέτευσης" του ξεπερασμένου! Είναι τόσο γραφειοκρατικό και κρατικο-κεντρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οι Ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται τελευταίες στην Ευρώπη στους δείκτες εξωστρέφειας -πολύ πίσω από τις Ιρλανδικές, τις Ελβετικές, τις Δανέζικες, τις Βρετανικές κ.α. επιχειρήσεις!
3. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. {Αυτή θα κοστίσει €30-50 δισεκ. αλλά δεν έχει ασχοληθεί η Βουλή σοβαρά και συστηματικά με το θέμα αυτό. Δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός γιά το πως φτάσαμε ως εδώ, τις δυσλειτουργίες των Credit Committees των τραπεζών, για το πως δόθηκαν τόσα θαλασσοδάνεια στα Κόμματα και τα ΜΜΕ, κλπ. Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τη σημασία του τρόπου διευθέτησης του θέματος αυτού.}
4. Η αναδιάρθρωση του Official Sector Debt-των διακρατικών δανείων. Η Ελλάδα, παρά το πρώτο 'κούρεμα' του χρέους της, με τα χάλια της οικονομίας μας, και πάλι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα δάνεια. Βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα πάθουν 'εγκεφαλικό´, μόλις συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. You cant argue with reality...
liberals10
Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Θα ψηφιστεί και ο Προϋπολογισμός.
Αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη!
Το θέμα δεν είναι πως θα "πάρουμε τη δόση μας", και μετά να συνεχίσουμε να σερνόμαστε!
Το θέμα είναι πως θα κάνουμε την οικονομία τούρμπο.
Πως προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Πως θα εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας ότι είμαστε Κράτος δικαίου.
Ότι πάμε μπροστά.
Να τους κάνουμε να πιστέψουν πως
1. Η Κυβέρνηση Κυβερνά και παράγει έργο και οδηγεί τους Έλληνες και δεν αρκείται και δεν εξαντλείται απλά με τα θέματα του Μνημονίου, και
2. Το αν θα "πας καλά" θα εξαρτάται από την δουλειά σου, τον ιδρώτα σου, τις ικανότητές σου, την προσφορά σου στην ανοικτή αγορά, και ´οχι από το αν εξασφάλισες κάποια ειδικά προνόμια από το Κράτος, ή αν βολεύτηκες σε κάποια προνομιακή ομάδα Δημόσιων υπαλλήλων!
Και να ξεφύγουμε από αυτή τη σχέση του τύπου "friends with benefits", που έχουμε πλέον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Να αποκτήσουμε στοιχειώδη αυτάρκεια και να σταματήσουμε να παρακαλάμε γιά δάνεια και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις. Τα προβλήματα της Πατρίδας μας δεν θα λυθούν ούτε με κλάψες, ούτε με μαγκιές, ούτε με ανασχηματισμούς και ανακυκλώσεις μόνιμα αποτυχημένων υπουργών!
Και είναι αξιοπερίεργο, πως τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχθηκαν πρωταθλητές της Συντήρησης!
Όχι Επαναστάτες, αλλά Υπερασπιστές της συντήρησης, του κακού μας εαυτού, του ´κακού μας του καιρού´, όπως έγραφε ο Βάρναλης! Καταγγέλουν το Κράτος που χτίστηκε επι ΠΑΣΟΚ (με την ανοχή και περιπτωσιακή συνδρομή και της ΝΔ, -αν και θα ήταν άδικο η ισοπέδωση των ευθυνών*), αλλά υπερασπίζονται όλες τις αγκυλώσεις του, τα προνόμια λίγων σε βάρος των πολλών, και την αναξιοκρατία του! {* η Φρόνηση κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη είναι εκείνη η αρετή που αν την έχεις ή την Καλλιεργήσεις, σου επιτρέπει να διακρίνεις το καλό απ´ το καλύτερο, το κακό από το χειρότερο. Αυτός που δεν μπορεί να διακρίνει είναι άφρων, ανόητος και προφανώς μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσει!}
Και όμως, παρά την διεθνή οικονομική κρίση, και την ακόμα χειρότερη δική μας, δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες γιά καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν και ανοίγουν νέους ορίζοντες γιά όλους. στα πληροφορικά συστήματα, στις τηλεπικοινωνίες, στην εύκολη και φθηνή πρόσβαση στη γνώση και σε χρήσιμα δεδομένα, στη νανοτεχνολογία, την βιολογία, την βιοιατρική, τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μηχανισμών, την τεχνιτή ευφυία.
Κριτήριο επιτυχίας δεν θα είναι τόσο ο στατικός πλούτος και τα κεφάλαια που διαθέτεις, όσο η γνώση (η πρόσβαση στην οποία γίνεται όλο και πιό φθηνή, αν καί το πως θα μαθαίνεις και το πως θα εκτιμάς τη γνώση παραμένει δύσκολη υπόθεση), η επινοητικότητα, η ευστροφία, η ταχύτητα προσαρμογής. Αυτές είναι αρετές που εμείς οι Έλληνες τις έχουμε, αλλά δεν αξιοποιούμε επαρκώς Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διψάει γιά αλλαγή, γιά δημιουργία, γιά να αδράξει το αύριο, σαν σύνολο, σαν κράτος παραμένουμε ουραγοί. Στη μιζέρια μας... Χωρίς κάποιος ή κάτι να μπορεί να μας εμπνεύσει. Ανησυχούμε γιά το αύριο, ρωτάμε δεξιά και αριστερά 'τι θα γίνει', ενώ το αύριο εξαρτάται από μας τους ίδιους.
Οι περισσότεροι ξένοι, (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες, αλλά και οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες) μέχρι πριν ένα μήνα, μας είχαν ‘ξεγραμμένους’ από το ευρώ! Αλλά κάτι άλλαξε στη στάση τους, αν και νομίζω πως η γενικότερη κακή εντύπωση για μας, όχι μόνο γιά το Κράτος μας, αλλά και γιά εμάς τους ίδιους παραμένει πολύ κακή! Και αυτό πρέπει να αλλάξει! Και αυτός είναι ένας λόγος που οι επενδύσεις στη Χώρα μας είναι στο μηδέν. Και ενώ θα περιμέναμε ουρές επενδυτών γιά να αρπάξουν τα δήθεν "χρυσαφικά και ασημικά" που αποκρατικοποιούμε, το ενδιαφέρον δείχνει να είναι μάλλον απογοητευτικό!!
Ακόμα δεν έχουμε πείσει κανένα ότι η Χώρα μας (η Δημόσια διοίκηση, η γραφειοκρατία, η φορολογία, οι υποδομές, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες), είναι τόσο ελκυστική και ανταγωνιστική ώστε να αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτήν.
Η κατάσταση δυσκολεύει και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με εξαίρεση τον δείκτη βιομηχνικής παραγωγής στην Κίνα που αυξήθηκε κατά 9,6% την περίοδο Οκτ.2011-Οκτ.12, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες (πέρα από αυτές που βρίσκονται ´επίσημα' σε δεινή κατάσταση, όπως εμείς και η Ισπανία, κλπ.), η οικονομική δραστηριότητα παραμένει από αναιμική έως έντονα ανησυχητική (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, κ.α.) Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ζήτηση για Ελληνικά προϊόντα, την διαθεσιμότητα κεφαλαίων γιά επενδύσεις στη Χώρα μας, την διαθεσιμότητα ρευστότητας γιά χρηματοδοτήσεις, αλλά και την όρεξη να ασχοληθούνε, γενικά, μαζί μας!
Βέβαια, η επίσκεψη της Άντζελα Μέρκελ στην Αθήνα, από μόνη της ήταν θετική. Σηματοδότησε κάποια ουσιαστική αλλαγή της στάσης της Γερμανίας στα προβλήματα των Χωρών της Νότιας Ευρώπης (έστω και αν δήλωσε πως απλά "ελπίζει πως θα παραμείνουμε στο ευρώ.")
Η Γερμανία φαίνεται πως γενικά έχει αντιληφθεί πως οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διατήρηση του ευρώ και χωρών όπως η Ελλάδα στο ευρώ, πρέπει να συμμαζευθούν. Και παρά τις συνεχείς πιέσεις γιά δημοσιονομικό συμμάζεμμα και γιά μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δημόσια διαδηλώνει πλέον πως εκτιμά και στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων. {Βέβαια, άλλο πράγμα η προσπάθεια αι άλλο τα χειροπιαστά αποτελέσματα.} Αλλά τέλος πάντων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό... Αλλά όπως επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο δρόμος θα είναι μακρύς και κακοτράχαλος...
Γιατί όμως άλλαξαν κάπως στάση;
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
1. Όλο το τόξο της ΝΑ Μεσογείου - από την Λιβύη (άγρια δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβυ), μέχρι την ισλαμική Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράν, το ασταθές Ιράκ, την φιλόδοξη αλλά και αντιπαθή προς το Ισραήλ Τουρκία, ακόμα και το Λίβανο (μεγάλες αντιΑμερικανικές διαδηλώσεις), βρίσκεται σε μιά κατάσταση αστάθειας και αναστάτωσης και 'αντι-δυτικού' κλίματος, που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να δει και την Ελλάδα σε μιά κατάσταση χειρότερης κατάρρευσης και αποσταθεροποίησης από την σημερινή!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
2. Οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν ότι ένας εκδιωγμός μας από το ευρώ θα αποσταθεροποιούσε την γενικότερη Πανευρωπαϊκή ποσπάθεια σταθεροποίησης. Θα προκαλούσε ´ενα "ντόμινο"... Τι Ευρωπαϊκή "Ένωση" είναι αυτή, αν δεν μπορεί να βρει λύση που να αφορά ένα κράτος που δεν ισοδυναμεί ούτε με το 2% του οικονομικού της 'όγκου'; {Τώρα που οξύνεται και ο πονοκέφαλος με τους Καταλανούς εθνικιστές!}Γι' αυτό και άλλαξαν γραμμή, δηλώνοντας δημόσια πως η "Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ΑΝ τηρήσει τα 'συμφωνηθέντα'." Βέβαια η Χώρα μας αγκομαχεί να συμμαζέψει τις δημόσιες δαπάνες και κάποιοι Υπουργοί φάνηκαν ανέτοιμοι αλλά και αδιάβαστοι κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Τροϊκανών!
2a. Επίσης αντελήφθησαν πως ένα ξήλωμα της Ευρωζώνης που θα ξεκίναγε από την Ελλάδα, θα αύξανε κατά πολύ τις επισφάλειες στο σύνολο του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό τους φόβισε...
Η απόφαση όλων των Εταίρων μας, λοιπόν, είναι να μας βοηθήσουν, εκτός αν εμείς οι ίδιοι επιδείξουμε αυτοκτονικές διαθέσεις και απελπιστική ελαφρότητα, επιπολαιότητα και αναξιοπιστία!
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩN
Στη σωστή κατεύθυνση ήταν και η απόφασή τους να μπορούν να στηρίζουν και να παρεμβαίνουν στις αγορές ομολόγων των προβληματικών κρατών! Γιά να μπορεί να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις τους και τις αγορές κρατικών ομολόγων, οι Ευρωπαϊκές Αρχές, θα πρέπει να τυπώσουν και νέο χρήμα [όπως στις ΗΠΑ, όπου η νομισματική κυκλοφορία Μ2 αυξήθηκε κατά 30% περίπου την περίοδο 2009-2012, ενώ το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μ2 μόνο κατά 8%], κάτι που φυσικά θα έχει και μελλοντικές πληθωριστικές επιπτώσεις, αφού 'περισσότερα ευρώ' θα κυνηγάνε τον ίδιο όγκο και την ίδια ποσότητα αγαθών! Αλλά επειδή οι Ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τα χάλια τους και η επενδυτική ψυχολογία είναι πολύ συμμαζεμένη, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι, προς το παρόν αναιμικές! Επιπλέον, θεωρώ πως το ψυχολογικό effect θα είναι τέτοιο, που ίσως να μην απαιτηθεί τεράστιος όγκος παρεμβάσεων! Του τύπου "ο φόβος φυλάει τα έρημα!"
ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το θέμα γιά την Χώρα μας, δεν είναι αν απλά, θα καταφέρουμε να τσιμπολογήσουμε κάποια 'χαλάρωση' των μέτρων ή κάποια επιμήκυνση στη διασωλήνωση της οικονομίας μας. Ούτε το πως θα μαζέψουμε κιάλλους φόρους από τα ακίνητα αυτών που πάντα ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Και ένας ληστής με 'καλάζνικωφ' μπορεί 'να μαζέψει λεφτά'! Το θέμα είναι πως θα την κάνουμε 'τούρμπο'... Πως θα πάψουμε να σερνόμαστε... Πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πως θα απελευθερώσουμε το νεύρο και την δημιουργικότητά μας. Πως θα δημιουργήσουμε πραγματικές θέσεις εργασίας μας γιά όσους έχουν όρεξη να δουλέψουν...
Εμείς, ως έθνος πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε ουραγοί και θα επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αν θα δηλώνουμε «εξουθενωμένοι», ή αν θα τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό. Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι να κοιτάμε πως θα αναβάλλουμε τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις!
ΟΙ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν λοιπόν 4 μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και με ιδιαίτερη σοβαρότητα:
1. Το συνεχές συμμάζεμμα των δαπανών και η δημιουργία διατηρήσιμων πλεονασμάτων. Όσο πιό πολύ καθυστερούμε στην συμφωνία γιά τα μέτρα, την ψήφισή τους, και την υλοποίησή τους, τόσο καθυστερούμε και την οικονομική ανόρθωση της Χώρας μας! Οι επενδυτές, βλέποντας ότι συνεχίζονται τα ελλείμματα, βλέποντας το τεράστιο χρέος και τους φόρους που απαιτούνται γιά να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο κολοσσιαίο χρέος, δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, η ψυχολογία της αγοράς και η Ελλάδα ως brand name παραμένουν στον πάτω!
2. Οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και η απαγκίστρωση από τις αγκυλώσεις και τις αρτηριοσκληρώσεις. Οι αγκυλώσεις συμβάλλουν στο να συντηρείται το παληό, το ξωφλημένο, το στάτους κβό, αλλά εμποδίζει τους άξιους, τους ενεργητικούς, τους πιό ικανούς να συμμετέχουν. Βολεύει τους ίδιους και τους ίδιους και αποτρέπει την ανανέωση και την συμμετοχή όσων είναι 'απ´έξω'! Παρεμποδίζει το σύστημα φυσικής "αποχέτευσης" του ξεπερασμένου! Είναι τόσο γραφειοκρατικό και κρατικο-κεντρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οι Ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται τελευταίες στην Ευρώπη στους δείκτες εξωστρέφειας -πολύ πίσω από τις Ιρλανδικές, τις Ελβετικές, τις Δανέζικες, τις Βρετανικές κ.α. επιχειρήσεις!
3. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. {Αυτή θα κοστίσει €30-50 δισεκ. αλλά δεν έχει ασχοληθεί η Βουλή σοβαρά και συστηματικά με το θέμα αυτό. Δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός γιά το πως φτάσαμε ως εδώ, τις δυσλειτουργίες των Credit Committees των τραπεζών, για το πως δόθηκαν τόσα θαλασσοδάνεια στα Κόμματα και τα ΜΜΕ, κλπ. Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τη σημασία του τρόπου διευθέτησης του θέματος αυτού.}
4. Η αναδιάρθρωση του Official Sector Debt-των διακρατικών δανείων. Η Ελλάδα, παρά το πρώτο 'κούρεμα' του χρέους της, με τα χάλια της οικονομίας μας, και πάλι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα δάνεια. Βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα πάθουν 'εγκεφαλικό´, μόλις συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. You cant argue with reality...
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΗΝ... ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΡΣΕΝΑΛ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VIDEO: Επέστρεψε στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 την Ξάνθη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ